Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:48, 28. 5. 2015.

| Ekonomija

I firme koriste piratske programe

Autor:M. VučićIzvor:Južne vesti
naslovna
Oko 60 odsto prekontrolisanih poreskih obveznika koristilo pirateriju (ilustracija, foto: pixabay.com)

Dok skoro 70 odsto računara u Srbiji koristi piratski softver, on se, prema podacima Poreske uprave, može naći i u firmama. Zahvaljujući kontrolama računara poreskih obveznika, u toku 2014. državni budžet "obogaćen" za 70 miliona dinara.

Iako su, prema zakonu, firme dužne da imaju legalan softver, u toku 2014. godine su inspektori "obišli" 624 poreska i piratske programe našli kod 60 odsto njih.

Kako objašnjavaju, u tim kontrolama inspektori proveravaju, na primer, da li je instaliran legalni Windows operativni sistem, Office programi, aplikacije, razvojni alati i proveravaju račune o kupljenom softveru.

Obveznik u čijem računaru nađemo nepravilnosti, treba da u određenom roku nabavi legalne softvere. Ukoliko to ne uradi, možemo da podnesemo prijavu za privredni prestup gde se kazne kreću od 100 hiljada do 3 miliona za pravna lica i od 50 hiljada do pola miliona za preduzetnike - kažu u Poreskoj upravi.

slika2 Inspektori kontrolišu legalnost svih instaliranih programa kao i račune o kupovini (ilustracija, foto: pixabay.com)Zahvaljujući njihovim kontrolama, kako kažu, u toku prethodne godine su srpski poreski obveznici u toku postupka kontrole morali da kupe softver ukupne vrednosti od preko 400 miliona dinara, zbog čega se u državni budžet od PDV-a slilo oko 70 miliona dinara.

Iako mnogi građani smatraju da je legalni softver skup i da ne vide naročite prednosti u odnosu na piratski, u Upravi objašnjavaju da, prema Zakonu o autorskim i srodnim pravima, i softver spada u autorsko delo i nosilac autorskih prava ima prava na “nadoknadu za ekonomsko iskorišćavanje”.

Za svako iskorišćavanje autorskog dela od strane drugog lica autoru pripada naknada, što znači da računarski program, odnosno licenca za korišćenje softverskog programa  treba da bude odobrena od strane vlasnika autorskog dela, odnosno patentnih prava te se licenca, odnosno računarski program mora ili platiti ili ustupiti besplatno u zavisnosti od namere nosioca prava, odnosno proizvođača - kažu u Poreskoj upravi.

Koristi od kupovine legalnog softvera su, kažu, višestruke. Naime, on je bezbedniji, zaštićeniji od neželjenih programa, a korisnici imaju mogućnost dobijanja tehničke podrške i adekvatne obuke za korišćenje programa.

Osim smanjenja piraterije, cilj pojačanih kontrola je i suzbijanje sive ekonomije, povećanje budžetskih prihoda, smanjenje visokotehnološkog kriminala, ali priprema Srbije za priključenje EU i Svetskoj trgovinskoj organizaciji.

Takođe, kažu, jače kontrole treba da doprinesu i razvoju domaće IT industrije kao i “podizanju softverske pismenosti”.

​J​užne vesti će se u narednom periodu baviti problemima sive ekonomije i ilegalne trgovine.

Kolika šteta se nanosi građanima Srbije i državi? Koliku štetu trpe proizvođači? Kako je suzbiti? Kakva je praksa država EU u ovim oblastima?

Sagovornici Južnih vesti, o ovim i sličnim temama biće proizvođači sa juga Srbije, predstavnici institucija, kompanija...

Pokušaćemo da kroz seriju različitih priča prikažemo stavove građana sa juga o ovim temama, kao i to šta oni misle da će nam ulazak u EU doneti.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: