Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:58, 2. 3. 2023.

| Ekonomija

I pored tople zime, zasadi žitarica u Toplici za sada u dobrom stanju

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
pčenica
Pšenica u Toplici sada u fazi bokorenja; Foto: Lj. M.

Iako ove zime gotovo i da nije bilo snega u Topličkom okrugu, pšenica i drugi ozimi usevi u tom kraju su za sada u dobrom stanju, vlage ima dovoljno, ali poljoprivredni stručnjaci upozoravaju da je neophodna kiša u narednom periodu jer je, nakon sušne prošle godine, svaka kap dobrodošla.

Pojašnjavaju da sneg tokom zime ima ulogu zaštitnog prekrivača, ali je dobro da ove zime nije bilo izrazito niskih temperatura tokom dana i noći, pa za sada nema štete.

Po svojoj prilici, sledi period otopljenja i male su šanse da dođe do oštećenja u narednom periodu, iako se može očekivati period hladnog vremena u martu. Zbog blage zime usevi su sada u fazi bokorenja, nešto ranije od uobičajnog kalendara vegetacije ove godine. Vreme posebno pogoduje ratarima koji su useve zasejali i nakon optimalnog roka, jer je zbog klimatskih uslova bilo vremena da seme nikne i formira bokore - tvrde poljoprivredni stručnjaci.

Kažu i da poslednjih nekoliko godina dubinskim slojevima u zemlji konstantno nedostaje vlaga, a prema podacima, sušni period je posebno izražen u drugoj polovini godine.

Ipak, prema sadašnjem stanju na parcelama, ratari mogu očekivati dobar rod ove godine, ali postoji još mnogo uslova da bi do toga došlo, pre svega neophodna je primena agrotehničkih mera u ovom periodu, pravilna prihrana veštačkim đubrivom i prskanje od štetočina, uz uslov da u narednom periodu padne kiša.

Inače, procena je da je tokom jeseni posejano oko 8.000 hektara ozimih kultura na području Topličkog okruga, najveći broj zasada je pod pšenicom, dok su na manjoj površini zasejana ostala ozima strna žita ječam i tritikale.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: