Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:00, 19. 10. 2018.

| Ekonomija

Idejom da plakate pretvore u izolaciju, Nišlije pobedile na takmičenju preduzetništva

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
izobilbord
Plan je da svi bilbordi budu uklopljeni u okolinu; foto: IsoBillboard

Dvojica mladih Nišlija, Vojislav Kevrešan i Filip Lazarević, osmislili su kako da plakati koji se po svuda lepe po gradu i predstavljaju ruglo i otpad budu iskorišćeni za pravljenje termoizolacionih ploča, sa idejom da ova izolacija bude besplatna za socijalno ugrožene porodice. Tim projektom nedavno su pobedili na takmičenju za mlade na temu socijalnog preduzetništva "Social Impact Award“.

Studenti arhitekture i ekonomije iz Niša kažu da su na ideju došli spontano, razgovarajući o tome koliko se plakati nemilice lepe na svim mestima i ruže sliku grada. Došli su do podatka da se u Nišu se za mesec dana zalepi preko 25.000 plakata na preko 40 lokacija, dok sa druge strane dvaka druga kuća u ovom gradu nema termoizolaciju.

gusnaja-2 Ideja da otpad na fasadama bude iskorišćen u humanu svrhu; foto: IsoBillboardNjihovo rešenje jesu takozvani izobilbordi - table na kojima bi se lepili plakati, a nakon što se “nakupe” skidali bi se i od njih bi se pravile izolacione ploče.

Razmišljali smo kako najbolje da prikupimo plakate, ali istovremeno i uredimo mesta koja bi služila za ovaj vid oglašavanja. Niš kao grad nema dovoljno oglasnih tabli, pa se plakati lepe na mestima koja nisu predviđena za to. Svaki izobilbord na sebi ima ploču od recikliranih materijala na koju se lepe plakati. Kada slojevi plakata dostignu određenu debljinu, ploča se zajedno sa plakatima skida i od nje se pravi izolacioni panel - objašnjavaju Vojislav i Filip.

Mlade Nišlije objašnjavaju da njihov inovativni panel debljine 6,5 centimetara ima svojstva kao stiropor debljine 5 centimetara.

Kako bi panel bio bezbedan koristimo protivpožarne premaze. Ovim procesom dobijamo prvu termo-izolaciju od recikliranih materijala montažno-demontažnog tipa - kažu iz tima “IsoBillboard“.

izobilbord-nagrada-foto-filip Puno im značila podrška mentora; foto: IsoBillboardNapominju da im je od starta cilj da ova termo-izolacija bude besplatna za socijalno ugrožene porodice, bez obzira na troškove izrade i montaže.

Održivost bi postigli tako što bi se na vrhu svakog izobilborda nalazio LED ekran koji služi za plaćene reklame - objašnjavaju mlade Nišlije.

Ističu da će posebnu pažnju posvetiti izgledu svakog izobilborda, odnosno da će ga “uklopiti” u okolinu. Na nekima će biti klupice, stalak za bicikle, a na nekima i punjači za telefone.


Nagrada dobrodošla, sledi dobijanje dozvola

propeler Jedinstvena ideja u svetu; foto: IsoBillboardFilip i Vojislav jedni su od tri pobednika ovogodišnjeg takmičenja "Social Impact Award“, a kao nagradu su dobili početni kapital od 1.500 evra za svoj start-ap, kao i mentorsku podršku.

Nagrada nam puno znači, ali nam je pre svega značio proces inkubacije kroz koji smo prošli uz našeg mentora Nemanju Glavinića. SIA je samo početak, sada nam je cilj da dobijemo dozvolu od grada za postavljanje izobilborda i rešavanje problema plakata - kažu dvojica mladih Nišlija.

Plan im je i da usavrše tehnologiju izrade termoizolacione ploče i unaprede ideju, a veruju da je moguće da mladi uspeju u biznisu ako su uporni.

Veliki “odliv mozgova” iz Srbije, odnosno odlazak velikog broja mladih i obrazovanih ljudi, predstavlja jedan od najvećih problema u Srbiji.

Južne vesti će se u narednom periodu baviti temama koje otvaraju nove šanse za zapošljavanje mladih ljudi, kako bi se sprečio njihov odlazak iz zemlje. Start ap programi, programi podrške finansirani od strane EU, samo su neke od mogućnosti kako bi se mladi zadržali u Srbiji i kako bi im se pružili kvalitetni uslovi rada.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Diznilend

    10:01 // 20. 10. 2018.

    Momcima svaka cast, ali ta ideja postoji po svetu jako dugo... nego... Sa 1.500 e subvencije tesko da mogu da naprave samo jedan izobilbord a kamoli vise njih... pa porez, pa kocenje sa dozvolama i monopol na vec postojece bilborde, radna snaga za lepljenje i skupljanje, za proizvodnju, prostor, prevozno sredstvo... A pritom niko ne moze da se "ogrebe neki dinar". Srbija brale! Al ajd da mastamo.

  • radule

    19:34 // 19. 10. 2018.

    Svaka vam čast momci u svakom pogledu!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: