Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:08, 16. 7. 2012.

| Ekonomija

Ima li kraja poskupljenjima?

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
potrosacka korpa

Najavljenja poskupljenja životnih namirnica, kako kažu u niškom Centru za zaštitu potrošača “Forum” najviše će pogoditi stanovnike juga Srbije.

Kako najavljuju proizvođači za sledeću nedelju planirano je poskupljenje nekih specijalnih vrsta hleba i peciva između 5 i 11 procenata.

Mleko i mlečni proizvodi poskupeće od dva do pet procenata, suhomesnati proizvodi do 10 odsto, a neka alkoholna pića biće do pet odsto skuplja.

U prvoj polovini jula u trgovinama već su poskupeli slatkiši, konzervisano i smrznuto voće i povrće, smrznuta riba, kućna hemija i kozmetika.

Sveže meso je tokom juna poskupelo za više od 20 procenata. Proizvođači i klaničari su ovo poskupljenje pravdali skokom cene stočne hrane, rastom kursa evra i smanjenem ponude tovljenika na tržištu.

U prošlom mesecu poskupeli su i jestivo ulje, bezalkoholna pića, sokovi i testenine.

U niškom Centru za zaštitu potrošača “Forum” kažu da aktuelna politička situacija u zemlji ima veliki uticaj na formiranje cena. j.jovanović Jovan Jovanović, Centar za zaštitu potrošača "Forum"

- Situacija je takva da Srbija 2 meseca nema Vladu. Niko ne kontroliše šta se dešava na polju trgovina i na polju cena. Potrebno je hitno preduzimanje mera kojima bi se regulisalo postojeće tržišno stanje – kaže Jovan Jovanović iz “Foruma”.

Jovanović dodaje da poskupljenje osnovnih životnih namirnica najviše ugrožava one krajeve Srbije koji već imaju najniži standard.

- Posebno su ovim poskupljenjima pogođeni stanovnici juga i jugoistoka Srbije koji svojim primanjima ne mogu da napune ni polovinu prosečne potrošačke korpe. Rast cena direktno ugrožava standard građana – naglasio je Jovanović.

Kompanije koje su se odlučile da povećaju cene pravdaju to poskupljenjem sirovina i nestabilnim kursom dinara. Jovanović kaže da su opravdanja uvek “smešna” i da je najteže potrošačima.

Povećanje cena negativno je uticalo i na inflaciju. Kako je saopštila Narodna banka Srbije međugodišnja inflacija u junu iznosila je 5,5 odsto, a njeno povećanje je, kažu u NBS, u najvećoj meri posledica mesečnog rasta cena hrane.

Da je odnos mesečnih primanja i cena namirnica neusklađen potvrđuje i podatak da prosečno domaćinstvo u Srbiji na hranu potroši više od 40 odsto mesečnog primanja, a u zemljama Evropske unije manje od 18 odsto.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Vidosavljevic Gordaba

    14:27 // 2. 2. 2021.

    Ja sam penzioner.Hvalite se da ste nam povecali penziju da cete bam u toku godine dati pom30 evra.Pa zar to nije sramota poskupljuje struja poskupljuje porez na imovinu poskupljuje info stan iitd.
    PA Vi bM.zzinate pet puta vise nego sto nam dajete.35 godiba sam radila .i sada drzaca pravi budale odd penzionera

  • ;-)))

    11:00 // 17. 7. 2012.

    Zašto tema o obuci novinara na temu kako da izveštavaju o budžetu ne može da se komentariše?
    Pohvalno je što će te edukovati novinare, ali konkretno očekujem da nadležne institucije savesno obavljaju svoj deo posla. Ne mogu, a da ne podsetim da se priča sa prstima u medu, budžetu, završila sa prekršajnim prijavama od strane DRI. Je li ovo obuka kako zažmuriti na oba oka?!

    • APA

      15:00 // 17. 7. 2012.

      Joooj, sto si ti pametan! Sa tolikom kolicinom pameti u narodu nije ni cudo sto samo majmuni dolaze na vlast.

      Izvinjenje majmunima na politickoj nekorektnosti.

  • zivkovic

    17:06 // 16. 7. 2012.

    Lagano nas ubijaju, posto su ubili nasa dostojanstva i ponos.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: