Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:44, 29. 10. 2018.

| Ekonomija

Inspekcija: Fakultet umetnosti mora da isplati zaposlenima pare za prevoz

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Fakultet umetnosti
Mesecima radnici ne dobijaju novac za prevoz; foto: JV

Više od godinu dana dekanica Fakulteta umetnosti u Nišu Suzana Kostić, kao odgovorno lice, nije isplatila zaposlenima novac za dolazak i odlazak sa rada, na šta je obavezuje Zakon, što je utvrdila i Inspekcija rada još pre 3 meseca i naložila da se novac za prevoz isplati. Ipak, radnici pare još nisu dobili, a asistent Marija Dinov Vasić je zbog toga podnela krivičnu prijavu protiv dekanice.

Prema Zakonu o radu zaposleni imaju pravo na naknadu troškova za dolazak i odlazak sa rada, u visini cene prevozne karte, a po Statutu Fakulteta umetnosti, dekan je dužan da ispunjava zakonske obaveze i raspolaže parama ustanove.

Zbog kršenja Zakona o radu i neisplaćivanja para za prevoz, Odeljenju inspekcije rada u Nišu se, kako kažu, još 9. jula obratio neko od zaposlenih tvrdeći da im pare nisu isplaćivane od 1. januara 2017. do kraja maja 2018. godine, što je utvrdio i inspektor.

Nadzorom koji je izvršen, inspektor rada je utvrdio nepravilnosti u vezi isplate naknade troškova za dolazak i odlazak sa rada i dana 24.7.2018. godine doneo rešenje kojim je naložio poslodavcu da isplati naknade troškova za dolazak i odlazak sa rada - navode u Inspekciji.

Iako je dekanici još pre 3 meseca naloženo da isplati radnicima novac za prevoz, u Inspekciji tvrde da to još nije učinjeno. Kažu da je Fakultet umetnosti tražio da im se produži rok, jer novac za isplatu troškova dobijaju iz republičkog budžeta i pare im još nisu prebačene.

Ukoliko Fakultet umetnosti ne postupi po rešenju inspektora rada biće podnet zahtev za pokretanje prekšajnog postupka - dodaju u Inspekciji.

Inače, ovo nije prvi put da zaposleni na Fakultetu umetnosti ne dobijaju novac za prevoz, što je zaključak i Inspekcije rada.

Oni koji rade na Fakultetu novac za prevoz nisu dobijali ni za period 1. januar - 30. septembar 2016. godine, kada je takođe dekanica bila Suzana Kostić, dodaju, pa je i tada morala da interveniše Inspekcija rada i naloži da taj novac bude uplaćen.

Komentar je i na ovu temu izostao od dekanice Suzane Kostić, koja se nije javljala na telefon i nije odgovarala na poruke, a nije bila dostupna ni na Fakultetu na kome radi.


Tužila Fakultet zbog para za prevoz

Zbog ovog slučaja je asistentkinja sa Fakulteta umetnosti Marija Dinov Vasić još sredinom maja ove godine, kako kaže, tužila dekanicu Suzanu Kostić kao odgovorno lice zbog neisplaćenih para za prevoz. krivična prijava Krivična prijava zbog neplaćenih troškova za prevoz; foto: printskrin

Na ovaj način, protivpravno, okrivljena je svojim zaposlenima, do trenutka podnošenja ove krivične prijve, uskratila namenska novčana sredstava za dolazak i odlazak sa rada, u visini većoj od 4.000.000 (četiri miliona) dinara - piše u krivičnoj prijavi.

Novinarima Južnih vesti je pre dve nedelje rečeno da se njenom krivičnom prijavom bavi posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu.

Asistentkinja u prijavi navodi i da niko od zaposlenih zbog pretnji, mobingovanja i zlostavljanja do tada nije smeo da se obrati nadležnim sudskim organima zbog neisplaćenih para ua prevoz i kršenja Zakona o radu. U prijavi Dinov Vasić podseća da dekanica Suzana Kostić ima pravosnažnu presudu za mobing koleginice, koju je na kraju i otpustila, a fakultetski novac trošila je i vodeći sudske sporove, u kojima je angažovala svoju sestru advokaticu, jer je neke zaposlene protivzakonito otpustila.

Podsetimo, još u aprilu je Apelacioni sud doneo pravosnažne presude kojima je niški Fakultet umetnosti bio dužan da vrati na posao stručnog saradnika Vladimira Stanimirovića i redovnog profesora Nebojšu Todorovića, koji su nekoliko godina bili bez posla, jer su protivzakonito dobili otkaze.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Neko Pametan

    15:12 // 31. 10. 2018.

    Ja nikoga nisam vredjao ovde, ni napadao, napisao sam samo svoje mišljenje. A to što je previše negativne energije i ljubomore usmerno prema dr. Suzani Kostić, kojoj ne samo Fakultet umetnosti već i ova Srbija mnogo duguju, nije moja krivica. Ona jeste NAJBOLJA!!!

    • Jos neko pametan

      08:25 // 1. 11. 2018.

      Vredjate upravo "najzasluzniju" i samog ili samu sebe, samo niste dovoljno pametni ili pametne da to shvatite.

    • Gavran

      22:29 // 1. 11. 2018.

      A da se ona lepo vrati u Leskovac, pa nek si tamo bude najbolja... nek i njih malo zaduži, ...

  • Neko Pametan

    15:05 // 29. 10. 2018.

    Suzana Kostić je najveći profesionalac i najbolji dekan. Pravo vam, krivo vam - NAJBOLJA JE!!!!!!!!

    • Marija

      16:12 // 29. 10. 2018.

      Da li se to Samo Covek postideo, pa se sada drugacije potpisuje?Nije sramota pokazati stid. To je merilo inteligencije.

    • Pers

      17:00 // 29. 10. 2018.

      Niko ko je ostrascen ne bi trebalo da pise komentare. Niko ovde ne presudjuje da li je ona dobra ili nije. Ona nije ispostovala Zakon, preporuke.... nije osplatila novac ljudima. To je sporno.

    • Gavran

      18:39 // 29. 10. 2018.

      Evo gde završava novac od neisplaćenog prevoza zaposlenima, Nekim Pametnim ulizicama, koji se sami javljaju...

    • Neko Pametniji

      20:42 // 29. 10. 2018.

      Tako je, samo "NAJBOLJI" završe u ćorci!

    • LJ

      06:15 // 30. 10. 2018.

      Pametan, voidite je kuci kada je toliko sjajna i bajna.

  • Pera Mika Zika

    12:45 // 29. 10. 2018.

    Oho ho... puno posla za inspekciju rada, posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva, Ministarstvo prosvete, Ministarstvo za ljudska prava.... samo Suzanina ćorka umetnike spasava.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: