Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:01, 23. 4. 2020.

| Ekonomija

Inspekcija kontrolisala niške fabrike, zatečen veći broj radnika od dozvoljenog

Autor:J. V.Izvor:Južne vesti
jura8-nis-protest-korona-foto-vkeser
Opet u centru pažnje niške fabrike;arhiva, foto: V. Keser

Inspektori rada iz Niša danas su obišli pogon fabrike Šinvon i zatekli, kako kažu zaposleni, 4 puta više radnika od broja koji je propisao Gradski štab za vanredne situacije zbog epidemiološke krize izazvane korona virusom. Iz niške Inspekcije rada potvrdili su Južnim vestima da su obišli sve fabrike, ali su novinare za izveštaj uputili na Ministarstvo rada.

Gradski štab za vanredne situacije doneo je naredbu koja važi od 10. aprila, a u njoj piše - da svi poslodavci mogu imati maksimalno 50 radnika u smeni na površini od 5.000 kvadratnih metara.

Ta naredba je i dalje na snazi, a radnici Šinvona koji pripada korporaciji Jura navode da su danas oko 13 sati inspektori došli u fabriku i bili ljuti na menadžere zbog zatečenog stanja.

Rekli su da ne sme da nas bude više od 36. U jednoj prostoriji koja je nalik maloj sobi zatekli su 10 ljudi. Inspektori su kritikovali rukovodioce. Nas je ukupno bilo danas na poslu oko 150. Šefovi su nam čak jutros rekli da se "raziđemo malo", da se ne bi videla gužva - navode radnici iz fabrike.

Radnici dodaju da imaju maske, ali ne i hirurške rukavice jer se one cepaju i ne mogu da rade u njima, pa koriste platnene.

Iz Inspekcije rada u Nišu potvrdili su da su obišli Šinvon, ali i ostale fabrike. Kao i većina drugih institucija u vanrednom stanju, za izveštaj kontrole novinare su uputili na centralnu adresu - Beograd i Ministarstvo rada.

Novinar Južnih vesti zatražio je izveštaj od Ministarstva. Zatražen je i komentar od kompanije, koja se nije oglašavala od početka krize.

Podsetimo, naredba Gradskog štaba doneta je posle višednevnih protesta radnika Jure ispred fabrike početkom aprila. Radnici je tada nuđen i novčani bonus da nastave da rade u vreme epidemije. Jura je najavila od sutra kreće punim kapacitetom, što su sindikati kritikovali.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Kima

    11:18 // 24. 4. 2020.

    Koliko sam puta bio da prijavim jedan problem koji sam imao sa komšijom koji skuplja otpad nikad nikog u kancelariji nije bilo vrata su im uvek zaključana pokušam da nađem šefa kažu mi njegova kancelarija je u potkrovlje odem tamo kucam nema nikog pitam tu pored neke žene kažu da ga neznaju i neznaju gde je i tako nedelju dana tog lika nema u kancelariju ja digo ruke šta ću ko zna čiji je.

  • Inspektor

    07:42 // 24. 4. 2020.

    Inspekcija rada se i u normalno vreme ne bavi svojim poslom! Njihova glavna aktivnost je prikupljanje harača po partijskom nalogu ali ne i kontrola radničkih prava i uslova rada! Njihovu uslugu kupujete za radni doručak, dopunu za mobilni, nameštaj, letovanje! U koliko prodavnica u Nisu, prodavci rade bez grejanja, toaleta, radne uniforme. U koliko prodavnica ljudi rade 10-casovno radno vreme?

  • Zoranbre

    22:03 // 23. 4. 2020.

    Nema vajde mogu da dodju milion inspekcija ali ništa od toga.Tresla se gora rodio se miš.Nesmeju da pisnu pred Korejance dolazak u fabrike je samo crtani film.Radnici zaštitite se koliko možete niko vam neće pomoći.Samo s verom u Boga Živela i radnička Srbija!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: