Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:02, 13. 5. 2015.

| Ekonomija

"Inspekcije nezainteresovane, spore i korumpirane"

Autor:M. VučićIzvor:Južne vesti
inspekcijarada
Široka ovlašćenja, slab nadzor (foto: rts.rs)

Iako se svi slažu u oceni da je bolji rad inspekcija jedan od načina suzbijanja sive ekonomije, prema rezultatima istraživanja Centra za demokratiju građani ih smatraju sklonim korupciji, neefikasnim, neažurnim, nezainteresovanim i sporim.

Marina N. iz Niša koja je dugo radila “na crno” u jednoj firmi, objašnjava da je često prisustvovala situaciji da se direktoru firme inspekcija prethodno najavi, tako da on ima vremena da radnike na crno pošalje kući dok ne prođe kontrola.

Bukvalno se dešavalo da nas usred radnog vremena pošalje u neku drugu prostoriju da se krijemo, ili nam kaže da idemo kući. Inspektori koji dođu u firmu, prekontrolišu dokumentaciju u kojoj su prijavljeni radnici uredno zavedeni, iako nas ima duplo više koji radimo na crno i nikom ništa. Mislite da inspektori ne znaju za takvu praksu? Niko to nije smeo da prijavi jer bi dobio otkaz - smatra Marina.

Prema istraživanju Centra za demokratiju koje je na uzorku od oko 5.000 građana sprovedeno krajem prošle godine, građani su “osrednje zadovoljni radom inspekcija”. Najviše su, prema rezultatima, dolazili u kontakt sa komunalnom, građevinskom, ali i tržišnom, inspekcijom rada i sanitarnom inspekcijom.

Lista zamerki je, kažu, podugačka. Skoro polovina ispitanika tvrdi da inspektori "ne postupaju dovoljno efikasno, da su neažurni, neefikasni, skloni korupciji i nejednakoj primeni zakona".

Značajan deo građana kaže da ponekad uopšte i ne izađu na teren nakon prijave, a izostane i bilo kakav odgovor. Osim toga, zamera im se i drskost i neljubaznost prema strankama, uskraćivanje informacija, nestručnost i nepoznavanje zakona, kao i loše određena nadležnost inspekcija. 

I problem radnog vremena inspekcija je poznat, na primer, samo ekološki inspektor ima ovlašćenje da utvrdi nivo buke u ugostiteljskom objektu, a pošto se to dešava po pravilu noću tj. u vreme kada inspekcije, odnosno stručne institucije ovlašćene za merenje nivoa buke ne rade, problem je često nemoguće rešiti - navode u Centru za demokratiju.

Rezultati su, kažu, pokazali da značaj inspekcijskih službi u praksi nije toliko veliki koliko se od njih očekuje. Kako navode, to je jednostavno objasniti činjenicom da su inspekcijske službe sastavni deo uprave i ne mogu biti bitno drugačije od nje te da "neminovno dele iste slabosti čitavog koruptivnog i birokratskog sistema". 


inspekcijagradiliste Inspekcijama se zamera mnogo toga što bi novi Zakon trebalo da reši (foto: rts.rs)Potrebna i jača kontrola onih koji kontrolišu

Stručna javnost se uglavom slaže da je nedovoljan i neusklađen inspekcijski nadzor veliki problem u bujanju sive ekonomije - rada na crno, šverca, utaje poreza i drugih oblika sive ekonomije.

Ono što može da predstavlja rizik od koruptivnog ponašanja jesu ovlašćenja koje inspektori imaju za izricanje mera u slučaju utvrđivanja kršenja zakona. Oni mogu da zabrane rad, oduzmu robu, narede rušenje objekta, iniciraju sudske postupke. Moć odlučivanja je u rukama pojedinca koji nije dovoljno nadziran zato što je na terenu i može diskreciono da odlučuje, što dovodi do pojave korupcije, a samim tim i cvetanja sivog tržišta - kažu u Centru.

Novi Zakon o inspekcijskom nadzoru koji je nedavno usvojen u Parlamentu, a primenjivaće se od sledeće godine, mogao bi da reši ove probleme i smanji prostor za koruptivnost i sivu ekonomiju.

On predviđa redovne inspekcijske kontrole prema planu nadzora koji je zasnovan na procenama rizika što će dovesti do toga da oni koji odgovorno posluju imaju manji broj kontrola, za razliku od oih koji krše zakon i koji će biti pod stalnom lupom inspekcija. 

Inspektori će ubuduće biti nadležni i za one koji rade neregistrovani i koje će moći da kontrolišu nenajavljeni, a kao još jedna od novina ističe se i to što će ubuduće svaki inspektor koji uoči nepravilnosti iz oblasti neke druge inspekcije, odmah o tome morati da obavesti nadležne kolege. 

​J​užne vesti će se u narednom periodu baviti problemima sive ekonomije i ilegalne trgovine.

Kolika šteta se nanosi građanima Srbije i državi? Koliku štetu trpe proizvođači? Kako je suzbiti? Kakva je praksa država EU u ovim oblastima?

Sagovornici Južnih vesti, o ovim i sličnim temama biće proizvođači sa juga Srbije, predstavnici institucija, kompanija...

Pokušaćemo da kroz seriju različitih priča prikažemo stavove građana sa juga o ovim temama, kao i to šta oni misle da će nam ulazak u EU doneti.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Jadnik Radnik Srbistan

    00:33 // 14. 5. 2015.

    Radnje prljave, roba sa isteklim rokom, radnici se ljuljaju bez slobodnih dana i toplog obroka, a inspektorka dobije pune kese i ne vidi nista!

  • shaft

    16:06 // 13. 5. 2015.

    Odgovor na istrazivanje ce biti-Narod je na izborima rekao svoje.

  • gorca

    13:07 // 13. 5. 2015.

    O kojim inspekcijama govorite. Koliko nam dece radi kod privatnika ne prijavljeno. Pogotovu po pekarama(noću)kafićima,kineskim prodavnicaam itd. Šta je sa kontrolom fiskalnih računa, opet se zastalo.

    • Ivan Milovanovic

      12:57 // 14. 5. 2015.

      Danas mi kineskinja dala fiskalni za 70 dinara :D Nedavno zatvaranje za sada daje rezultate, samo da vidimo dokle ce ih drzati. Nadam se da je kod svakog sledeceg zatvaranja veca kazna?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: