Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:42, 11. 5. 2015.

| Ekonomija

Inspekcije ubuduće deluju zajedno, nema više "nenadležnih"

Autor:M. VučićIzvor:Južne vesti, Danas
naslovna
Ubuduće rad na crno inspekciji rada može da prijavi bilo koja druga inspekcija (foto: rts.rs)

Dok do sada trgovci koji posluju u sivoj zoni nisu bili kontrolisani, nakon usvajanja Zakona o inspekcijskom nadzoru i takvi bi trebalo da budu kažnjavani, a inspektor koji bude izašao na teren o svim nepravilnostima moraće da obaveštava kolege koji su nadležni.

Trenutno u okviru 12 ministarstava radi 39 inspekcija koje će ubuduće biti koordinisane tako da inspektori neće više moći da se pozivaju na nenadležnost ako uoče nepravilnosti iz nadležnosti neke druge inspekcije.

Još jedna novina koju donosi Zakon je i to što će inspekcije ubuduće nenajavljeno kontrolisati i neregistrovane subjekte, tačnije one koji posluju nelegalno. Oni su jedan od najvećih problema kada je reč o sivoj ekonomiji i za njih do sada niko nije bio nadležan.

Inspektor koji zatekne neregistrovanog subjekta kako se bavi delatnošću ili aktivnostima iz delokruga druge inspekcije, o tome bez odlaganja obaveštava poresku inspekciju i inspekciju koja je nadležna - stoji u Zakonu.

Prema pisanju “Danasa”, fokus će biti i na sprečavanju rada na crno koji je u nadležnosti inspekcije rada. Ubuduće, kako kažu iz Ministarstva, ako bilo koja inspekcija otkrije da neko ne prijavljuje radnike, bez pozivanja na nenadležnost može da utvrdi činjenice, izrekne određene mere i obaveštava inspekciju rada o tome.

Da bi sve to bilo izvodljvije, radom inspekcija i njihovim usklađivanjem upravljaće Koordinaciono telo a njihov rad će biti javan.

Javnost će biti obaveštavana jer će inspekcije na svojoj internet stranici objavljivati spiskove i onih privrednih subjekata za koje utvrdi da ne rade po zakonu. Osim toga, inspekcije će međusobno biti elektronski povezane i moći će da razmenjuju informacije, ali i daju stručne savete i upozoravaju na obaveze iz propisa - kažu u ministarstvu.

Ovaj Zakon koji je usvojen sredinom aprila počeće da se primenjuje od sledeće godine. 

Ako je suditi prema istraživanju Centra za demokratiju, veliki broj građana ima zamerke na rad inspekcija. Između ostalog, građani smatraju da su inspekcije neefikasne, nezainteresovane i spore, da nejednako primenjuju zakone, da često uopšte ne reaguju i da, pozivajući se na nenadležnost, uskraćuju građanima potrebne informacije. Novi zakon bi, kako kažu stručnjaci, trebalo sve to da reši.


USAID: Zakon će smanjiti korupciju

Ne samo što bi, ukoliko bude adekvatno primenjivan, ovaj Zakon smanjio obim sive ekonomije, nego bi time mogao obezbediti povoljniji ambijent za poslovanje, smatraju u USAID-u.

lauter Džo Lauter iz USAID-a (foto: mc.rs)

Srbija je dobila moderan zakon koji je u potpunosti usklađen sa savremenim razumevanjem inspekcijskog nadzora i pravnim tekovinama Evropske Unije. Zakon će obezbediti stvaranje povoljnijeg ambijenta za poslovanje i nove investicije, bolju zaštitu građana i kompanija, bolje poštovanje propisa, ali i značajno smanjenje administrativnog i finansijskog opterećenja. Omogućiće inspektorima da bolje zaštite građane Srbije - kaže direktor USAID-ovog Projekta za bolje uslove poslovanja Džo Lauter.

Kako kažu, sve ove mere će znatno smanjiti mogućnost za proizvoljna i nepravilna postupanja inspektora, bitno umanjiti prostor za korupciju, sivu ekonomiju i druge zloupotrebe i povećati javnost rada inspekcije.

​J​užne vesti će se u narednom periodu baviti problemima sive ekonomije i ilegalne trgovine.

Kolika šteta se nanosi građanima Srbije i državi? Koliku štetu trpe proizvođači? Kako je suzbiti? Kakva je praksa država EU u ovim oblastima?

Sagovornici Južnih vesti, o ovim i sličnim temama biće proizvođači sa juga Srbije, predstavnici institucija, kompanija...

Pokušaćemo da kroz seriju različitih priča prikažemo stavove građana sa juga o ovim temama, kao i to šta oni misle da će nam ulazak u EU doneti.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: