Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:03, 13. 2. 2024.

| Ekonomija

Investitori u Nišu se žalili na porast bolovanja, Ministarstvo naložilo kontrolu rada lekara

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
arhiva radnici u fabrici leoni (1)
Lekari pod "lupom" jer su otvarali bolovanja; Foto: Lj. M.

Nakon što su se predstavnici firmi Leoni, Zumtobel, IMI i Johnson Electric požalili premijerki Srbije da je porastao broj bolovanja i dostavili listu zdravstvenih ustanova iz kojih stiže najveći broj doznaka, Ministarstvo zdravlja je pokrenulo postupke kontrole u tim ustanovama. Jedna od njih je i Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika Niš iz kojeg potvrđuju za Južne vesti da su dobili nalog Ministarstva i da su pokrenuli vanrednu unutrašnju kontrolu lekara koji su otvarali bolovanja radnicima ovih firmi.

Kako stoji u dopisu zdravstvene inspekcije Ministarstva zdravlja upućene niškom Zavodu za zdravstvenu zaštitu radnika, a u koji su Južne vesti imale uvid, na sastanku investitora sa premijerkom Republike Srbije oni su izneli zabrinjavajuće statističke podatke o porastu bolovanja u njhovim preduzećima. Piše i da su nakon sastanka Kabinetu premijerke dostavili liste zdravstvenih ustanova iz kojih stiže najveći broj bolovanja, kao i spisak lekara čija se imena najčešće javljaju na doznakama.

zavod Niški Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika jedna od ustanova na spisku; foto: JVNakon toga je, kako stoji u dopisu, Ministarstvo zdravlja pokrenulo postupak da se u tim zdravstvenim ustanovama "pokrenu vanredne unutrašnje kontrole kvaliteta stručnog rada zdravstvenih radnika koji cene opravdanost privremene sprečenosti za rad navedenih firmi".

Na spisku je bio i Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika Niš, iz kojeg potvrđuju da im je inspekcija Ministarstva naložila da pokrenu unutrašnju kontrolu rada lekara koji su učestvovali u lečenju radnika firmi Leoni, IMI, Zumtobel, Johnson Electic i davali im bolovanje.

U kratkom odgovoru direktorka Zavoda Slađana Majkić kaže da su već pokrenuli postupak kontrole, a na pitanje koliko lekara će biti kontrolisano odgovara:

Svi koji su učestvovali u lečenju radnika firmi Leoni, IMI, Zumtobel, JE i cenili opravdanost privremene sprečenosti za rad - navodi se u odgovoru Majkićeve Južnim vestima.

Kako prenosi N1, sličan dopis stigao je i u niški Dom zdravlja.


Sindikat "Sloga": Pravo na bolovanje je osnovno pravo svakog radnika

je Investitori se požalili, iz Vlade odmagh reagovali; arhiva JVNa ovu akciju Ministarstva zdravlja reagovali su iz Udruženih sindikata Srbije "Sloga" i kažu da joj se otvoreno protive.

Pravo na bolovanje je osnovno pravo svakog radnika i na stvaranje tog prava ne mogu da utiču ni strani investitori ni Vlada Republike Srbije. Ukoliko postoji sumnja da radnici zloupotrebljavaju pravo na bolovanje, poslodavci imaju mogućnost da, u skladu sa članom 179 stav 4, radnika upute na odgovarajuću analizu u ovlašćenu ustanovu o svom trošku. To je jedino zakonom dopušteno sredstvo za proveru opravdanosti bolovanja. Svako drugo sredstvo, uključujući interne komisije za proveru bolovanja, suprotno je zakonima Republike Srbije i međunarodnim obavezama koje smo ratifikovali - kaže pravnica sindikata Sloga, Lidija Jovanović.

Jovanović naglašava da se postupak koji se sada pokreće, na zahtev stranih investitora, za hitnu internu proveru kvaliteta stručnog rada zdravstvenih radnika koji ocenjuju opravdanost bolovanja, predstavlja direktno ugrožavanje i nepoštovanje osnovnih prava radnika i samih lekara.

Ovakav pristup ne samo da stvara dodatni pritisak na radnike, koji će se bojati odlaska na bolovanje čak i kada su zaista bolesni, već stavlja i zdravstvene radnike pod lupu, čiji rad može postati predmet vanrednog nadzora na osnovu bilo kakve pritužbe stranog poslodavca - ističe Jovanović

Udruženi sindikati Srbije "Sloga" pozivaju Ministarstvo zdravlja da preispita svoje odluke i postupke koji mogu imati dalekosežne negativne posledice ne samo na radnike u pomenutim kompanijama, već i na celokupni zdravstveni sistem i poverenje građana u stručnost i nepristrasnost zdravstvenih radnika.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Pera

    20:50 // 19. 2. 2024.

    Kada ce poceti inspekcija da obilazi ove fabrike(robovlasnike) i krenuti malo njih da sankcionise i ne samo njih kao fabrike vec i sefove i rukovodioce koji su odgovorni za neke stvari u vezi sa radnikom a koje propisuje zakon ove drzave.Sve vise je obolelih u ovakvim fabrikama...posle se pitaju kako smo prvi u evropi po broju infrakta i psihicki (mentalno) obolelih osoba.

  • Dragiša Nikolić

    20:42 // 15. 2. 2024.

    Neverovatno na šta se žale eksploatatori, na bolovanje?
    A lepo im je kada teraju radnike da rade šest dana u nedelji, pa noćna, pa prekovremeno, pa preraapodela radnog vremena, pa međusmene, pa rade šta hoće sa radnicima? To im je lepo, zar ne? Pa što se malo ne zapitaju zašto im radnici otvaraju tolika bolovanja? Evo ja ću da im kažem: zbog toga što su iscrpljeni i iznureni. Eto zbog toga.

  • Cutite Robovi

    07:23 // 15. 2. 2024.

    Robovi mora da cute i da rade! Ne znam sta tu nije jasno! Sta, ima nekih koji misle da su slobodni gradjani? U ovoj zemlji Smrdiji sa Bratijom i mafijom na celu Vlada robovlasnicki sistem

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: