Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:55, 10. 11. 2016.

| Ekonomija

Ipak poskupljuje grejanje u Nišu

Autor:A. S, V. M.Izvor:Južne vesti
Toplana
Nekoliko puta tražili poskupljenje grejanja; Foto: JV

Dok je gradonačelnik Niša Darko Bulatović do juče tvrdio da će grejanje u Nišu da poskupi samo ako poskupi gas, iako taj energent nije promenio cenu, Gradsko veće je prihvatilo zahtev Toplane i značajno povećalo cenu varijabilnog dela računa.

Pravdajući se ovog puta Uredbom Vlade i metodologijom za obračun cene grejanja, po kojima je navodno neophodno da se na početku svake grejne sezone formira takozvana "nulta cena", promenljivi deo računa za grejanje u Nišu je sa 3,91 din/kwh poskupeo na 5,21 dinar, što je povećanje od preko 30 %.

Dužni smo da primenjujemo metodologiju i Uredbu Vlade Srbije i ovo je zadnji dan da se može primeniti. Ukoliko se ne primeni biće šteta po sve građane i neko mora to da snosi. Mi smo u zadnja 4 meseca dva puta smanjivali cenu varijabilnog dela, opet poštujući metodologiju. Nije Gradsko veće donosilo metodologiju i mi moramo to da primenjujemo. Koliko ja znam, uvek je tako bilo - rekao je Bulatović.

Cena varijabilnog dela ubuduće, kako je pojašnjeno na sednici Veća, može da bude i viša i niža i zavisiće u najvećoj meri od cene gasa.

Podsetimo, niška Toplana je juče saopštila da je zatražila dozvolu Gradskog veća da poveća cene i fiksnog i varijabilnog dela računa za grejanje.

Gradonačelnik je mnogo puta u zadnjih šest meseci ponovio da grejanje neće poskupeti, ali se to odnosilo samo na fiksni deo cene. Tako je bilo i ovog puta i Gradsko veće je prihvatilo Toplanin predlog za uvećanje varijabilnog, ali ne i predloženo povećanje fiksnog dela od 1,5 dinar po kvadratu, te će ona će ostati kao i do sada - 28,26 din/m2.

Resorni većnik Miloš Milošević kaže da će Toplana morati da bude štedljivija kako bi cena fiksnog dela ostala nepromenjena i ubuduće.


Gas nije poskupeo, ali grejanje u Nišu jeste

Zasada nije poznato kako su Toplana i gradske vlasti došle do računice po kojoj je poskupeo varijabilni računa.

U pisanom odgovoru danas dostavljenom Južnim vestima iz "Jugorosgasa" nisu potvrdili da će taj enegrent poskupeti, naglašavajući da to zavisi isključivo od cene američkog dolara.

Ugovorom o snabdevanju prirodnim gasom sa Toplanom Niš definisana je fiksna cena prirodnog gasa u USD, zbog čega promena cene zavisi isključivo od promene kursa USD – kazali su u “Jugorosgas”-u.

Ipak, nisu precizirali koliko dolar mora da poskupi u odnosu na dinar da bi cena bila promenjena.

Inače, prema podacima Narodne banke Srbije, dolar je od pre mesec dana skuplji za svega 2,3 dinara i danas je srednji kurs bio 112,49.


Toplana: Gas poskupeo još juna, sad samo usklađujemo cene

U Toplani tvrde da je sadašnja cena varijabilnog dela samo "dobijena propisanom metodologijom po uredbi Vlade Srbije", a u tom slučaju se primenjuju parametri koji su važili u prethodnoj godini.

Nakon objavljivanja ovog teksta Južnim vestima se javio direktor Toplane Zoran Stojanović, koji je ukazao na to da je cena gasa promenjena još 1. juna, ukazujući na to da su računi "Jugorosgasa", na kojima se to vidi, objavljeni na sajtu Toplane.

Ipak, cena varijabilnog dela grejanja se nije do sada menjala jer, kaže Stojanović, nije ni bilo grejanja tokom leta.


Toplana smanjuje dug za gas

Iz "Jugorosgasa" je Južnim vestima saopšteno da je raniji dug niške Toplane znatno smanjen. Pre nekoliko dana je, zahvaljujući kreditu koji je odobrio Grad, isplaćeno 100 miliona dinara, dok je ostalo da se plati još 130 miliona.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • sale

    22:21 // 13. 11. 2016.

    I zato, drage nislije, na sledecim izborima svi da glasate za vucica, jer samo on moze da rastera ovaj zuti "olos" koji jase nis i pljacka nas vec 25 godina.

    Svi za SNS!

    • Sloba

      08:37 // 14. 11. 2016.

      Pa ovi u toplani su sada iz SNS-a

  • ***

    16:32 // 11. 11. 2016.

    Bulatovicu,OSTAVKA!

  • Milan

    13:38 // 11. 11. 2016.

    Svi gradjani grada Nisa da se iskljuce sa mreze toplane pa da vidimo odakle ce radnici toplane a pre svega administracija primati platu!

    • Blackburn

      06:48 // 12. 11. 2016.

      Ma, ne samo to,nego kad nocu zakasas,pa se vracas pripit kuci i vidis varioce toplane kako krpe toplovod,ti ih pljuni,oni su ti krivi za sve!Ti i tvoji roditelji ste super,sto na izborima zaokruziste SNS!Za edukaciju poslusaj pesmu Azre-Poljska u mom srcu!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: