Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:32, 19. 7. 2013.

| Ekonomija

Ipak stečaj za EI Niš

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti, NTV
ei-nis.jpg
Deo Elektronske industrije Niš, arhivska fotografija

4 preduzeća EI Niš, kao i EI Holding odlaze u stečaj, najavio je državni sekretar u Ministarstvu finansija Aleksandar Ljubić.

Akcioni plan restrukturiranja Vlade Srbije obuhvatiće 179 preduzeća koja, kako je rekao državni sekretar Ljubić, državu koštaju 750 miliona evra godišnje.

Proces restrukturiranja će, prema najavama sekretara, biti obavljen socijalno odgovorno, a stečaj neće izbeći ni nekadašnji niški giganti.

- U ovom trenutku je sigurno da će četiri firme EI Niš kao i EI Holding otići u stečaj. Preduzeća koja trenutno mogu da se revitalizuju su ona koja danas rade odlično, kao na primer RTB Bor i Fabrika kablova u Jagodini, koje redovno isplaćuju plate, doprinose i izmiruju svoje “istorijske dugove” - rekao je Ljubić.

Ljubić je naglasio da država više neće investiciono ulagati u preduzeća koja su u restruktuiranju.

- Mi više novca danas nemamo i vi ne možete imati preduzeća koja ne rade, a primaju plate. Sve subvencije i sve što se daje je upravo od građana Srbije i od onih preduzeća koja plaćaju porez - rekao je Ljubić.

ljubić Aleksandar Ljubić, foto: infobiro.tvPlan je da se restrukturiranje ne obavlja stihijski, već “dinamički i socijalno odgovorno”. Vlada će, kaže sekretar, dati najveći socijalni program koji je do sada isplaćen, a to je 300 evra po godini staža. Ovaj novac će biti ponuđen svima, bez obzira da li će njihova firma biti privatizovana ili će otići u stečaj.

Ipak, predsednik Samostalnog sindikata metalaca Srbije Zoran Vujović, rekao je da Sindikat ne podržava Akcioni plan koji, kako kaže, proizvodi sve veći broj nezaposlenih.

- Plan ne sadrži razvojnu komponentu. Nema plana kako će se Srbija razvijati, kako će se preduzeća osnivati i kako će se radnici zapošljavati - rekao je Vujović.


Sve gotovo do juna 2014.

Kako je objasnio sindikalac Vujović Akcioni plan se sastoji iz nekoliko delova. Prvi deo predviđa stečaj za 27 preduzeća.

Zatim će nekoliko preduzeća biti ponuđeno na prodaju, a oni koji ne nađu kupca ići će u stečaj i likvidaciju. U trećem delu preduzeća će biti ponuđena na prodaju, a nakon toga idu na plan reorganizacije.

Ministarstvo priznalo grešku

Novinari Južnih vesti nisu bili pozvani na sastanak državnog sekretara Aleksandra Ljubića i predstavnika preduzeća koja su u restruktuiranju. Kako kažu u Ministarstvu finansija greška je njihova.

- Imamo preveliki broj medija u bazi i nismo primetili da nedostaju Južne vesti. Izvinjavamo se - rekli su u pres službi Ministarstva finansija i naglasili da se će naš medij biti ubuduće biti uvršten u bazu.

 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • El Duderino

    20:47 // 22. 7. 2013.

    ma da li je moguce??!!! Takvo mocno preduzece, na pravom mestu da propadne, sa najboljom elektrotehnikom na svetu??!! Onda se lose pise Mercedesu, Philipsu, Microsoftu, Fiatu...cccc

  • Inženjeri Ei sa buvljaka

    09:49 // 21. 7. 2013.

    Trebalo je reagovati, kad je Vojkan Mitić sa Stevom Miskovskim, Doganovićem i sličnima stvarao tzv. HOLDING. Sad je kasno za sve !

  • Marko

    08:36 // 21. 7. 2013.

    Evo meni je zao sto EI ide u stecaj sad, a ne pre dvadeset godina kad je i trebalo.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: