Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:46, 15. 2. 2019.

| Ekonomija

Ispitivanje energetske efikasnosti zgrada niških škola i vrtića za bolju sanaciju

Autor:J. C. M. Izvor:Jućne vesti
memorandum
Memorandum potpisali juče gradonačelnik NišacDarko Bulatović i vođa GIZ sektora za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije Štefan Hajek; foto: Zvanički sajt Grada Niša

Većina zgrada škola i vrtića u Nišu staro je i po više od 3 decenije, pa im je rekonstrukcija neophodna, a među prvih 6 gradova u Srbiji koji će pregledati i analizirati energetsku efikasnost tih zgrada, a potom praviti prioritetnu listu onih kojima je potrebna sanacija, našao se i Niš.

Na poboljšavanje enegetske efikasnosti u javnim zgradama, posebno u školskim objektima, Grad Niš se obavezao i Memorandom o saradnji koji je potpisan sa nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju (GIZ), a plan je da se sve aktivnosti budu završene do kraja 2019. godine.

Prvi zadatak, kako saopštavaju iz Grada Niša, jeste da se primeni poseban kalkulator za analizu potencijala primene mera energetske efikasnosti na škole i vrtiće. Analiziraće se postojeće stanje, proceniti potencijalne uštede energije i predložiti mere za sanaciju.

Nakon što se utvrditi kojim školama i vrtićima je potrebna zamena stolarije, stavljanje izolacije ili drugi izvori energije, ideja je da se naprave liste prioritetnih škola.

Ovako kreirane prioritetne liste su dobar i čvrst oslonac za planiranje različitih programa sanacije, ali i apliciranje u dostupnim donatorskim i nacionalim fondovima - saopštili su iz Grada Niša.

Na potpisivanju memoranduma izneti su i podaci da je većina škola i vrtića sagrađeno 70-ih i 80-ih godina prošlog veka. Napomenuli su i da većina tih zgrada ima neodgovarajuću toplotnu izolaciju, zastarele sisteme grejanja i hlađenja i značajna strukturna oštećenja prouzrokovana neadekvatnim održavanjem.

Studije koje su rađene u okviru Projekta srpsko-nemačke razvojne saradnje, poput Nacionale tipologije škola i vrtića, ukazuju da investicije u mere enregetske fikasnosti u školama imaju veliki potencijal za uštedu energije i smanjenje emisije CO2.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Siki

    19:38 // 15. 2. 2019.

    Ako hoćeš da se nešto ne uradi, formiraj komisiju, u ovom slučaju potpisuj memorandume i strateška dokumenta...

  • LudiZbunjen

    17:45 // 15. 2. 2019.

    Ne sekirajte se i ponovo ce stavimo u svoj dzep.

  • Mara

    16:37 // 15. 2. 2019.

    Sramota

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: