Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:45, 22. 4. 2024.

| Ekonomija

Isto obrazovanje, a različita plata - na jugu niža zarada i za 56 hiljada zaposlenima sa fakultetom

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
računari
Najveće plate u IT sektoru; Foto: JV

Za isti nivo kvalifikacija, odnosno obrazovanja, prosečna zarada na jugu i istoku Srbije znatno je niža u odnosu na sever zemlje, pa tako oni sa osnovnim akademskih studijama u Beogradu primaju oko 140 hiljada dinara, dok je južnije prosek plate za njih oko 89 hiljada, dok je razlika između zarada onih sa master studijama na jugu i u Vojvodini oko 56 hiljada. Profesorka Nataša Golubović sa niškog Ekonomskog fakulteta kaže da manje razvijeni regioni imaju i manje plate, kao da su na jugu investicije orjentisane ka radno intenzivnim granama, gde su zarade u proseku niže.

Prema podacima koje je objavio Republički zavod za statistiku, o zaradama zaposlenih prema delatnosti, nivoima kvalifikacije i polu, a koje se odnose na septembar 2023. godine, evidentna je razlika između Beogradskog regiona, Vojvodine i regiona južne i istočne Srbije.

HAIX fabrika Vranje Razlike u plati rastu kako raste i obrazovanje; foto: Milica DejanovićRazlika je veća kako je i obrazovanje veće. Dok je između zaposlenih sa osnovnom školom ili trogodišnjom srednjom školom na jugu i severu razlika oko 3 do 4 hiljade dinara, oni koji imaju četvorogodišnje srednjoškolsko obrazovanje na jugu i istoku zemlje plaćeni su manje za oko 20 hiljada u odnosu na sever Srbije.

Zaposleni na jugu i istoku, koji imaju četvorogodišnje srednjoškolsko obrazovanje, u proseku u septembru prošle godine imali prosečnu platu od 68.268 dinara, dok su oni sa istim obrazovanjem, a koji žive u Vojvodini imali prosek od 89.261 dinar, a u Beogradu 82.256 dinara.

Još veća je razlika između onih koji kao nivo kvalifikacija imaju osnovne akademske ili strukovne studije. Na jugu su oni bili prosečno plaćeni nešto više od 89.626 dinara, u Vojvodini 103.275 dinara, a u Beogradskom regionu 140.070 dinara.

Kada je reč o radnicima koji imaju završene master ili doktorske studije, oni su najviše u proseku plaćeni u Beogradu - 158.655 dinara je bila prosečna zarada u septembru 2023. godine, dok je u Vojvodini prosek 117.051 dinar, a na jugu i istoku - 99.463 dinara.

statistika foto: printscreen/Republički zavod za statistiku


Veća razvijenost, veća i plata

Profesorka Nataša Golubović sa niškog Ekonomskog fakulteta objašnjava da su razlike u zaradama za isti nivo kvalifikovanosti i istu vrstu posla u različitim regionima jedne zemlje prisutne u mnogim zemljama, pa i u Srbiji. Napominje da razlike u plati prate razlike u nivou ekonomske razvijenosti.

Prosečne zarade u razvijenijim regionima veće su u odnosu na nerazvijene regione. U Srbiji su se jasno izdvojila dva razvijena regiona - Beogradski region i region Vojvodine, kao i dva regiona koja zaostaju u ekonomskom razvoju - region Šumadije i Zapadne Srbije i region Južne i Istočne Srbije - ističe Golubović.

Objašnjava da je najveći broj radnih mesta, investicija i proizvodnje koncentrisan u velikim urbanim centrima, poput Beograda i Novog Sada, što doprinosi migraciji stanovništva.


Strani investitori zapošljavaju niže obrazovane i daju niže plate

Jura Leskovac Na jug odlazi manje od 10% stranih investicija; foto: M. M.Profesorka niškog Ekonomskog fakulteta objašnjava i da manje razvijene oblasti karakteriše visoka nezaposlenost, neadekvatna infrastruktura, demografsko pražnjenje i nepovoljna obrazovna struktura stanovništva, pa da je i slabo interesovanje stranih i domaćih investitora za ulaganje u ove krajeve.

Više od polovine stranih direktnih investicija ide u region Beograda, nešto manje u region Vojvodine, dok region Južne i Istočne Srbije privuče manje od 10%. Ne samo što je nivo stranih investicija u nerazvijenim regionima niži, već je i struktura investicija takva da su investicije orjentisane ka radno intenzivnim granama, gde su zarade u proseku niže. Većina tih investicija ostvarena je uz izdašne državne subvencije, pa su sa prestankom subvencija investitori često zatvarali pogone - ističe ona.

Da se češće traže oni sa nižim obrazovanjem potvrđuju i podaci Nacionalne službe za zapošljavanje, koji su objavljeni u Programu zapošljavanja Grada Niša za period od 2024. do 2026. godine sa akcionim planom za njegovo sprovođenje.

Posmatrano prema nivou obrazovanja, poslodavci su, u najvećem broju slučajeva zapošljavali lica sa srednjim nivoom obrazovanja, prevashodno četvorogodišnje. U najvišem procentu, poslodavci prijavljuju potrebu za zapošljavanjem za lica sa srednjim obrazovanjem (56% u 2022. godini), dok se lica sa drugim nivoima kvalifikacija traže u manjem procentu (visokoobrazovana lica – 29%, lica bez kvalifikacija ili sa niskim nivoom kvalifikacija – 15%) - stoji u ovom dokumentu.

Inače, aktuelna vlast često pominje kako je u Nišu došlo 10 stranih fabrika, mada neke od njih nisu ni počele sa radom. Još se čeka na otvaranje kineske fabrike Šinju, koja je po prvim najavama trebalo da počne sa radom još 2021. godine, još nije startovao ni Palfinger, a Ariston nije krenuo ni sa izgradnjom proizvodnje u Nišu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Coka

    08:59 // 24. 4. 2024.

    Ni u samom Nišu nije ista plata za isto radno mesto i isto obrazovanje, na primer bolje je plaćen blagajnik u vrtiću nego blagajnik u školi. Najgore je plaćen blagajnik na fakultetu, iako svi imaju iste koeficijente. Na fakultetima su svi sa srednjom školom ili nižim obrazovanjem na minimalcu.

  • dragan

    20:34 // 22. 4. 2024.

    Dragi sugradjani evo ideja kako da privucemo investicije:
    1) glasamo i smenimo sns lopove
    2) od novi trazimo da blokiraju i protestuju jako da se bore za nas
    3) pojavimo se svi kao sto blokiraju Delijski Vis
    4) izguramo nase i bude nam bolje.

    Al prvo da smenimo snsoidi. bez to ne biva.

  • Torpedo

    19:34 // 22. 4. 2024.

    Uvazena profesorka, izmislili ste toplu vodu! Hocete li da Vam, kao Akademac, kazem, onako, surovo i realno - sto losije zive, na Jugu, to vecu podršku daju vlasti! Onako, kako Pink, Hepi i ostale udvorcke TV kazu, tako i zive!
    Pogledajte, zvanice podatke Zavoda za statistiku o prosečnoj plati u Srbiji, kolika je u Bgd, N. S. I Nisu! Sa plasljivima i zatucanima je lako, salju decu na truli Zapad.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: