Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:46, 24. 2. 2016.

| Ekonomija

Iz Niša predlog o osnivanju institucije zaštitnika preduzetnika

Autor:J. CanićIzvor:Južne vesti
biznis
Mali preduzetnici suočeni sa velikim problemima; foto: arhiva JV

Grupa niških preduzetnika osmislila je instituciju takozvanog zaštitnika preduzetnika koji bi, kako objašnjavaju, bio spona između preduzetnika i republičkih i lokalnih institucija, a predlog o osnivanju ovog nezavisnog tela uputili su premijeru Srbije.

Kao četvrta generacija preduzetničke porodice u Nišu Marija Mandić je uočila brojne probleme sa kojima se suočavaju male firme i došla je na ideju o zaštitniku preduzetnika. Uz pomoć starijih niških preduzetnika koji su joj davali sugestije i kritike, došlo se do zajedničkog predloga, a kreirali su čak i zakon koji bi to regulisao.

Zaštitnik građana bi bio neko kome bi se preduzetnici obraćali kad god neke stvari ne funkcionišu kako treba, imaju neki problem u komunikaciji sa određenom institucijom, i on bi im pomogao da to reguliše ubrzanim procesom. Naš predlog je i da zakon obaveže institucije da u roku od 30 dana daju preduzetnicima povratnu informaciju - objašnjava Mandićeva.

mandic Ideja potekla od mlade Marije Mandić; foto: J. C.Ova 30-godišnja Nišlijka napominje da bi zaštitnik preduzetnika delovao preventivno.

Zaštitniku građana možete se obratiti tek kada iscrpite sve pravne mogućnosti, a dok se to desi preduzetnik će staviti ključ bravu i ugasiti firmu. Naša zamisao je da se zaštitniku preduzetnika možete obratiti, recimo, čim neko vreme ne dobijete odgovor od recimo, Uprave za planiranje ili Zavoda za zaštitu spomenika. On bi sagledao vaš zahtev i usmerio ka instituciji, a ukoliko ona i dalje ćuti, on se obraća višem stepenu - kaže Marija.

Napominje da često “institucije koje treba da pomognu preduzetnicima, koji pune budžet, nemaju sluha da im izađu u susret i pruže im savet”.

Ideja je da ovaj zaštitnik deluje u dva pravca – prvi je pravno-ekonomska zaštita preduzetnika, a drugi je da sve ideje i zahteve od klastera, strukovnih udruženja, preduzetnika prihvati, sagleda i usmeri ka instituciji koja je nadležna.

Na primer, kod nas na jugu sakupljači lekovitog bilja imaju poteškoće da plasiraju svoj proizvod jer se kancelarija za izdavanje dozvola nalazi u Beogradu. Dok oni skupe svu dokumentaciju, pošalju je u Beograd i dobiju pozitivan odgovor često se desi da prođe vreme za sakupljanje nekog bilja - napominje Mandićeva.

Ona objašnjava da nije ideja da ova institucija odmah primenjuje na državnom nivou, već da bi bili zadovoljni da počne, recimo, ekperimentalno samo u Nišu.


Prioritet mikro i mala preuzeća

Zaštitniku bi, zamisao je niških preduzetnika, prioritet bila pomoć mikro, malim i srednjim preduzećima jer se, kako ističu, njihov glas ne može čuti.

Na porodičnim firmama, malim i srednjim preduzećima se zasnivaju najrazvijenije ekonomije Evrope. 70 % ekonomije Nemačke je bazirano na tim preduzećima, a u našoj zemlji imaju nedovoljnu podršku i nemaju mogućnost da se ikome obrate i da se čuje njihov glas - objašnjava mlada preduzetnica iz Niša.

Ona ističe da se veliki procenat malih preduzeća ugasi u prve tri godine, a najveći problemi sa kojima se suočavaju jeste nerazumevanje insitucija i zaduživanje jer su krediti za njih često nepovoljni.

Mandićeva kaže da je ideja o osnivanju institucije zaštitnika preduzetnika već dobila podršku, kako predstavnika vlasti, tako i opozicije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Sladja

    23:12 // 26. 2. 2016.

    Odlicna ideja! Imam godinama probleme sa Poreskom Upravom gde svakim svojim postupkom krse zakon, ali imam malu radnju i nemam kome da se obratim za pomoc. Drzava neka podrzi ovu ideju!

  • Nislija

    20:02 // 26. 2. 2016.

    Lepa ideja, ali sta ce vam Srdjan Aleksic? Pa on glasao za povecanje taksi, a onda se nudi da pomogne i da vas stiti... Od sebe samog... Prevara....

  • Dosta je bilo - Niš

    12:10 // 26. 2. 2016.

    Ovo je samo posledica užasne birokratije, administracije koja neće/ne želi da izađe u susret privrednicima. Ovo zvuči kao "toliko nas niko ne ferma, da nam treba zaštitnik".

    Potrebno je samo uvesti red. Ukinuti nerazumnu birokratiju, sistematizovati rad u administraciji, uvesti e-servise na velika vrata. Samo sistemsko rešenje može da dovede do opšteg boljitka.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: