Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:04, 26. 2. 2021.

| Ekonomija

Iz "Sloge" tvrde da je oštećen budžet Niša zbog zapošljavanja u "Pčelici", iz Uprave da sve rade po zakonu

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Pcelica
Tvrde da je zaposleno troje više nego što je dozvoljeno, ali to iz "Pčelice" ne potvrđuju ni demantuju, već kažu da sve rade po zakonu; foto: JV/J. A.

Da su dva pedagoga i psiholog zaposleni u Predškolskoj ustanovi "Pčelica" na određeno vreme bez osnova, ukazuju iz Sindikata "Sloga", a ističu da imaju dokaze da je time budžet Niša oštećen za skoro 3 miliona dinara. Iako ne odgovaraju na direktna pitanja o toj temi, iz Uprave "Pčelice" pišu da sve rade po zakonu i da od 2017. godine ukupan broj zaposlenih nije veći od maksimalno dozvoljenog.

Poverenik Sindikata "Sloga" za jug Srbije Bratislav Ilić je novinarima dostavio informacije o tome da primer zloupotrebe novca građana ima i u Nišu, a da je preduzeće u kome se to dešava, za šta kaže da imaju dokaze, Predškolska ustanova "Pčelica". Bratislav Ilić Sloga Iz Sloge tvrde da je ovim zapošljavanjem oštećen budžet; foto: privatna arhiva

Direktorka JPU "Pčelica" Niš Svetlana Mitić je zaposlila na određeno vreme, bez pravnog osnova, dva pedagoga i jednog psihologa i na taj način samo u budžetskoj 2019/2020. oštetila budžet Grada Niša za blizu 3 miliona dinara - tvrde u Sindikatu.

Pojašnjava da su Pravilnikom o organizaciji i sistematizaciji poslova u "Pčelici" sistematizovana radna mesta dva stručna saradnika psihologa i tri stručna saradnika pedagoga.

Pomenuta radna mesta su, kaže, već popunjena zaposlenima na neodređeno vreme, ali je i pored toga direktorka zaposlila još tri radnice, čija su imena poznata redakciji.

Svetlana Mitić je mimo zakona zaključila ugovor na određeno vreme sa još dva pedagoga i jednim psihologom, što je više od maksimalno dozvoljenog broja i u suprotnosti sa Zakonom o radu i Pravilnikom o organizaciji i sistematizaciji poslova u "Pčelici" - navode iz "Sloge".

vrtić Niš Dva pedagoga i psiholog više na platnom spisku "Pčelice", tvrde u sindikatu; foto: PU Pčelica Ističu da je teč o zloupotrebi službenog položaja aktuelne direktorke, jer je zapošljavanjem bez pravnog osnova potrošeno nezakonito skoro 3 miliona dinara budžetskih sredstava, ali tvrde i da to nije prva, a ni jedina nezakonita radnja Svetlane Mitić.

Podsećaju da su ranije podneli i krivičnu prijavu protiv nje zbog nenamenskog trošenja novca prilikom nabavke dečijih krevetića.

Novinari su direktna pitanja o zapošljavanju dva pedagoga i psihologa poslali direktorki i zamolili za pojašnjenja, ali je stigao uopšten odgovor sa mejl adrese Uprave "Pčelice".

Zapošljavanje u JPU "Pčelica" vrši se isključivo u skladu sa važećim zakonskim propisima i propisanim zakonskim normativima. Dodatno angažovanje na određeno se vrši zbog povećanog obima posla i kao zamene odsutnih zaposlenih. Kada je reč o zapošljavanju stručnih saradnika, zapošljavanje na neodređeno nije vršeno od 2012. godine. Od 2017.godine ukupan broj zaposlenih u JPU „Pčelica“ nije premašio maksimalni dozvoljeni broj zaposlenih koji određuje lokalna samouprava - tvrde u Upravi "Pčelice".

Podsetimo, zbog poklanjanja niškog aerodroma državi, pa samim tim i njihovih radnika, kako je objašnjeno sredinom 2019. godine - "Pčelici" je omogućeno da zaposli oko 100 novih radnika, a iz Pokreta slobodnih građana su tada smatrali da će to biti nova kuća za zapošljavanje botova.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Vaspitac

    00:02 // 27. 2. 2021.

    Podrska direktorki! Strucnu sluzbu je odavno trebalo obnoviti.Odlicna procena i potez.

  • Zdravko Jandrlić

    20:47 // 26. 2. 2021.

    Smorili ste više sa ovim naručenim tekstovima o Pčelici.Ostavite ih na miru da rade, ne pravite društvo šačici jadnika-neradnika.

    • Sonja Nikolic

      00:09 // 27. 2. 2021.

      Samo mogu da joj zavide, nista vise.Podrska!

  • Jovana

    19:43 // 26. 2. 2021.

    Sto ne zaposlite jos vaspitaca? Jedna vaspitacica na 20 deteta???

    • Milica

      20:57 // 26. 2. 2021.

      To je laz sto kazete.Svaka grupa ima po 2 vaspitaca, od kad je ova direktorka.A pamtimo vremena G 17 kad su se zaposljavali perači sudova, čistači, portiri, brojači po kuhinji, a u vrtićima niko.Smeta vam red , , a zelite haos!!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: