Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:35, 4. 10. 2023.

| Ekonomija

Iz gradske kase 5 miliona za projekat sanacije deponije u Prokuplju

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
deponija prokuplje
Uskoro bi mogla početi sanacija u blizini Prokuplja; Foto: Lj. M.

Za izradu projektno tehničke dokumentacije projekta sanacije i rekultivacije nesanitarne deponije “Dunek” koja se nalazi nedaleko od centra Prokuplja, a koji podrazumeva, između ostalog, podelu deponije na sanacione sektore, razdvajanje komunalnog od građevinskog otpada, reciklažu dela izdvojenog otpada, ispitivanje i nasipanje zemljišta, gradska vlast u tom gradu je izdvojila 5 miliona dinara.

Obaveza projektanta je da izvrši sva minimalna neophodna geološka i hidrogeološka istraživanja, kao i geodetsko snimanje lokacije. deponija prokuplje Deponija pored reke Toplice; Foto: Lj. M.

Potrebno je uraditi Projekat sanacije i remedijacije nesanitarne deponije “Dunek” i za isti dobiti saglasnost nadležnog Ministarstva. Ovaj projekat, pored ekološkog, ima socijalni i ekonomski cilj, jer želimo da ovaj prostor uredimo i učinimo dostupnim građanima za razne aktivnosti. Gradsko smetlište se nalazi se na stotinak metara od centra grada na obali reke Toplice i predstavlja ruglo koje se u najskorijem roku mora sanirati - kažu u Gradskoj upravi.

Inače, deponija koja se nalazi nedaleko od centra Prokuplja i u blizini opštinske zgrade prostire se na površini od oko 11 hektara, a karakteriše je veliki broj naslaga komunalnog otpada koje su delimično pokrivene i zatravljene.

Nakon što je tokom 2011. godine Prokuplje potpisalo ugovor sa firmom Por Werner&Weber o obavljanju komunalnih delatnosti i iznošenju smeća, deponija “Dunek” na obali reke Toplice zvanično se ne koristi, ali su prethodnih godina građani ne retko taj prostor koristili za iznošenje i odlaganje otpada, od građevinskog do komunalnog.


Na čitavoj teritoriji Prokuplja preko 100 divljih deponija

U samom Prokuplju i okolini je na desetine divljih deponija koje iz dana u dan "niču" na novim lokacijama, gde god postoji povoljan prostor za odlaganje otpada. deponija Deponija pored puta česta slika u okolini Prokuplja; Foto: Lj. M.

Kao jedan od razloga, u Gradskoj upravi navode i nedostatak kontejnera i mesta za odlaganje otpada jer, ni posle 12 godina kako je firma Porr Werner & Weber preuzela sakupljanje i odvoženje komunalnog otpada na teritoriji Prokuplja, još nisu ispunili ugovorenu obavezu izvoženja smeća iz seoskih sredina.

Početkom godine su u PWW najavili da će do kraja 2023. ispuniti ono što je trebalo na samom početku obavljanja delatnosti, odnosno da će postaviti kontejnere u 11 sela i to u onima koja su najbliža gradu, ali do danas to nije urađeno, a male su šanse da će se to uraditi do kraja godine.


Još jedna velika divlja deponija par kilometara od Prokuplja

Na četiri kilometra Prokuplja i nekoliko stotina metara od sela, u ataru Babinog Potoka nalazi se još jedna od najvećih divljih deponija ne samo u Prokuplju, već i u čitavoj Toplici. deponija Divlje deponije u prokupačkom selu Babin Potok veliki problem za građane; Foto: Lj. M.

Taj prostor je do 90-ih godina služio za izbacivanje komunalnog otpada iz Prokuplja, ali nakon što su se meštani organizovali i nekoliko dana blokirali put, odlučeno je da se deponija izmesti, a kao privremeno rešenje odabrana je lokacija koja je bila udaljena 100 metara od centra Prokuplja, deponija "Dunek" za koju se sada traži projektant za početak sanacije.

Nakon toga 2011. godine gradska vlast potpisuje ugovor sa PWW i problem izvoženja smeća je rešen, ali ni jedna, ni druga deponija nisu sanirane do danas.

Bez ikakve kontrole i straha da će ih neko sankcionisati, tu se gotovo svakodnevno izbacuje sve nepotrebno, a to rade kako sami meštani, tako i stanovnici Prokuplja pa čak i drugih okolnih sela.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Tehnicka vlada

    12:40 // 4. 10. 2023.

    Zar ne dadose ostavke. 40.000 eura samo za projekat. To sigurno firmi iz BG. A koliko ce da kostaju radovi. Sta bi sa novom pijacom, jel napunise lokale i tezge zakupcima

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: