Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:22, 8. 11. 2023.

| Ekonomija

Iz republičke rezerve za Niš 100 miliona, Leskovac dobija 60 miliona i daje ih za udžbenike

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
budzet
Brojne opštine na jugu dobile po 10 miliona, najviše dobilo Trgovište - 50 miliona; foto: ilustacija/flickr - Ken Teegardin

Ukupno 3 milijarde i 495 miliona dinara preneće Ministarstvo finansija iz budžetske rezerve opštinama i gradovima, a od toga će na jugu najviše dobiti Niš - 100 miliona, potom Vranje 70 miliona, Leskovac 60 miliona, a više od Pirota i Prokuplja, koji dobijaju po 20 miliona, pripašće Opštini Trgovište - 50 miliona. I dok će u Trgovištu taj novac uglavnom iskoristiti za vraćanje kredita, a u Leskovcu za pomoć roditeljima za nabavku udžbenika, iz Niša i Vranja nema odgovora u koje svrhe će ga potrošiti.

Nišu će kao najvećem gradu na jugoistoku zemlje pripasti i najveći transfer para iz republičkog budžeta, ali na šta će to biti utrošeno, iz kabineta gradonačelnice ne odgovaraju na pitanje postavljeno mejlom.

Nema odgovora novinarki Južnih vesti ni iz Vranja, dok predsednik Privremenog organa Pirota Vladan Vasić kaže da još nisu doneli odluku.

Još nismo definitivno odlučili, biće to odluka Privremenog organa kroz rebalans. Potražićemo i od budžetskih korisnika da li imaju zahteve - kaže Vasić.

Sa druge strane, predsednik Privremenog organa Leskovca Goran Cvetanović najavljuje da će vanredni transfer u iznosu od 60 miliona dinara opredeliti za pomoć roditeljima za nabavku udžbenika.

Iako mala opština, Trgovište će dobiti 50 miliona, a Nenad Krstić koji je na čelu ove lokalne samouprave kaže da će u najvećem delu ovaj novac biti utrošen na vraćanje kredita i na nastavak finansiranja mera populacione politike.

I Vlasotince je dobilo transfer veći od nekih gradova - 40 miliona dinara, a prema rečima predsednika Privremenog organa opštine Vlasotince Bratislava Petrovića to će biti uloženo u infastrukturne projekte.

Opština Vlasotince nije bila u mogućnosti da obavi određene planirane infrastrukturne radove tokom godine jer je iz opštinskog budžeta do sada isplaćeno više od 75 miliona dinara na ime presuda za zauzeće zemljišta za puteve prosecane pre pola veka, tako da ćemo ova sredstva iskoristiti da završimo te planirane poslove. S obzirom na to da vremenski uslovi pogodoju radovima, trudićemo se da završimo sve što možemo jer je zakonska obaveza da ova sredstva potroše do kraja kalendarske godine - kaže Petrović.

Transfer od 40 miliona dobiće i Opština Bosilegrad, 25 miliona ide Gadžinom Hanu, a po 20 miliona pripada Vladičinom Hanu, Kuršumliji i Lebanu.

Opštine Bojnik, Bujanovac i Merošina iz republičke rezerve dobijaju po 15 miliona dinara, a po 10 miliona opštine Babušnica, Blace, Dimitrovgrad, Medveđa, Preševo, Svrljig, Surdulica i Crna Trava.

Kako se navodi u odluci Vlade o transferima, taj novac se prosleđuje jedinicama lokalne samouprave “za izvršavanje obaveza iz razloga koje nije bilo moguće predvideti u postupku pripreme i donošenja budžeta, a koji mogu dovesti do ugrožavanja tekuće likvidnosti”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ja

    15:38 // 9. 11. 2023.

    Uložiće u svoje džepove

  • Roditelj

    15:43 // 8. 11. 2023.

    A i Žitoradji za kupovinu glasova. Pošto besplatnih knjiga nema, a škola nema deci da kupi loptu za fizičko

  • Гага

    15:08 // 8. 11. 2023.

    Какви уџбеници?Ближи се полугође...а.вишегодишње,нагомилане дугове,ко ће да враћа...ко зна где ће те паре да"буду скренуте?!?Као и до сада...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: