Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:58, 28. 2. 2020.

| Ekonomija

JKP Gorica i dalje duguje milione preduzećima, naplata odložena po nalogu Grada

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
novac
Finansijski "Gorica" i dalje "na samrti"; Ilustracija; foto: A. Kostić

Večiti gubitaš pogrebno preduzeće Gorica finansijski je i dalje "na samrti" jer duguje oko 120 miliona dinara drugim javnim preduzećima od kojih je pozajmljivala novac, najviše JKP Mediani. Gradsko veće je ponovo odložilo naplatu tih dugova, a odobrili su im i dozvoljeni minus. ​Ipak, nova v.d. direktorka Dragana Stevanović kaže radnicima ne kasne plate i tvrdi da je finansijska situacija stabilna.

Prošlogodišnji kvartalni izveštaji niških javnih preduzeća uvek su pokazivali isto - JKP Gorica je u minusu. Da je finansijska situacija i dalje loša pokazuju i milionska dugovanja - niško pogrebno preduzeće drugim javnim preduzećima treba da plati oko 120 miliona dinara. Novo groblje Pogrebno preduzeće milione duguje drugim preduzećima; foto: JKP Gorica Niš

Iako su dugovi milionski, v.d. direktora Gorice Dragana Stevanović finansijsku situaciju ocenjuje kao stabilnu.

JKP Objedinjena naplata 11,8 miliona, Direkcija za javni prevoz 7 miliona, JKP Parking servis 12 miliona i JKP Naissus 3 miliona dinara i naravno JKP Mediana 85 miliona i to je najveći dug. Sklopljeni su sporazumi sa Objedinjenom naplatom i Direkcijom za javni prevoz da ova dugovanja budu rešavana od 1. jula ove godine. U toku su pregovori sa JKP Medianom da takođe sklopimo sporazum od 1. jula - priča Stevanovićeva.

Ove dugove Gorica još neće da vrati, jer je Gradsko veće preporučilo da se naplata odloži.

Prvo je krajem decembra prošle godine to naloženo JKP Mediani kojoj najviše duguju - da početak naplate skoro 95 miliona dinara bude prolongiran za najmanje 45 dana. Obrazloženje Gradskog veća je da je odlaganje otplate duga neophodno da bi mogli da obavljaju pogrebne usluge.

U postupku reorganizacije JKP Gorica Niš, pored sprovedenih aktivnosti koje se odnose na organizacione promene u preduzeću, neophodno je bilo preduzeti mere radi finansijske konsolidacije JKP Gorica Niš, a u cilju redovnog obavljanja komunalne delatnosti upravljanja grobljima, sve u skladu sa Zakonom o komunalnim delatnostima - piše u obrazloženju.

Ponovo je mesec dana kasnije iz identičnog razloga predloženo i Vodovodu, Objedinjenoj naplati i Direkciji za javni prevoz da ukupno 21,8 miliona dinara dugovanja Gorica počne da vraća tek za 3 meseca. Novo-groblje.jpg Stevanovićeva kaže da je situacija stabilna; foto: JKP "Gorica"

Na dnevnom redu Gradskog veća Gorica je nedavno ponovo bila i odobren joj je dozvoljeni minus od 10 miliona dinara. Ipak, direktorka tvrdi da to nije za trošak već "za ne daj bože".

To je dozvoljeni minus od 10 miliona i to znači da su sredstva uzeta od AIK banke koja neće da se koriste, kao i svaki drugi dozvoljeni minus i fizičkih lica, ne koriste se, ali za tu vrstu usluge potreban je bio jemac, nama je jemac bio Naissus. To je dozvoljeni minus za ne daj bože, ne troši se samo je tu ako zatreba - kaže Stevanovićeva.


Jovanović: Stanje u komunalnom sektoru katastrofalno

Odbornik Branislav Jovanović je nedavno kritikovao stanje u komunalnom sektoru kroz primere Gorice i drugih preduzeća kojima duguje milione. Smatra da su ona normalno funkcionisala do 2012. godine, a da je totalna destabilizacija počela dolaskom sadašnjeg rukovodstva na vlast. bane jovanovic Jovanović kaže da je situacija u komunalnom sektoru katastrofalna; Foto: JV

Teret finansijskog debakla Grada se prebacuje na javno komunalna preduzeća. Najnovijom odlukom Gradskog veća ponovo se pokrivaju dugovi JKP Gorica u visini od 10 miliona dinara i odlaže se vraćanje pozajmica od 80 miliona dinara. Gospodo iz vlasti, tvrdite da je Grad prema JKP Mediana smanjio dug, pa taj dug ste vi stvorili kao i u JKP Gorica u iznosu od 600 miliona dinara, u periodu, kako kažete, od 2013. do 2017.godine, a stanje je katastrofalno da gore ne može biti, zbog vaših nestručnih kadrova - kaže Jovanović.

Međutim, Stevanovićeva situaciju u preduzeću na čijem je čelu nepuna četiri meseca ne vidi istim očima i tvrdi da radnicima ne kasne plate, da se dobavljači izmiruju redovno i da su jedini teret pozajmice. Rešenje očekuje od Grada.

Nadamo se da će to da se reši u skorije vreme na adekvatan način, jer to je zaista veliki dug. Postoje obećanja, trebalo bi Grad nekim rebalansom ili videćemo. Osnivač će verovatno naći način da reši taj problem - dodaje.

Za sve "krivi" situaciju iz 2015. godine kada je zbog više stotina tužbi račun Gorice više meseci bio u blokadi za više od od 100 miliona dinara, radnicima su 7 meseci kasnile plate, a Grad nije imao para i predložio je da pozajmljuju novac od drugih javnih preduzeća.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dzamutka

    08:26 // 29. 2. 2020.

    Nije ovo za "Ekonomiju", ovo je za apsu !

  • Ouzo

    08:25 // 29. 2. 2020.

    Evo resenjaaaa : Optuzite toplanu,ona je za sve kriva !

  • Ljuba Ei - ŠK

    17:38 // 28. 2. 2020.

    Pa Banana se do juče hvalio prijateljstvom sa smanjenim direktorom Zoranom Milojkovićem. Očigledno da su oni prijatelji po neznanju.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: