Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:50, 25. 1. 2024.

| Ekonomija

Javna preduzeća preko tendera zapošljavaju čistače, vozače, domare, ali i profesore

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
radnici
Radnici se iznajmljuju kao rentakar, kaže Veselinović; foto: Lj. J.

Domare, čistače, kafe-kuvarice, vozače, kontrolore parkiranja, pa i profesora fizičke kulture, traže da zaposle neka od javnih preduzeća i ustanova sa juga zemlje, ali ne putem oglasa, već tendera. Te radnike zapravo "iznajmljuje" određena agencija, što je prema oceni sindikata "Sloga" i "Nezavisnost", ne samo zaobilaženje propisa i "isisavanje" novca iz javnih preduzeća, već i način da se zaposleni kontrolišu i izvršavaju političke naloge i naloge stranke koja je na vlasti.

32 radnika potražuje JP Komunalac Pirot putem javne nabavke "Usluge agencije za angažovanje radnika", a procenjena vrednost za to je skoro 40 miliona dinara.

Kako stoji u dokumentaciji, potrebni su im referenti, automehaničar, čistači, radnici za groblju, vozači, baštenski radnici, a napominje se i da je uslov tendera da radnici budu u Agenciji za privremeno zapošljavanje prijavljeni na neodređeno vreme.

Sadnja drveća Mediana Traže se čistači, baštenski radnici, vozači, kafe kuvarice...; Ilustracija; Foto: Screenshot FB JKP Mediana Nešto više od 5 miliona vredna je nabavka koju je raspisala Opština Vladičin Han, a kojom traži kafe kuvaricu, 2 higijeničara i 2 domara.

Izvršioci kod poslodavca moraju biti u radnom odnosu na neodređeno ili određeno zaposleni, mora im se isplaćivati najmanje minimalna zarada kao i troškovi dolaska i odlaska s posla i to shodno ceni prevoza u javnom saobraćaju na teritoriji Pčinjskog okruga na udaljenosti do 10 kilometara - stoji u tenderskoj dokumentaciji.

Ustanova za sport u Beloj Palanci takođe je raspisala tender kojim traži domara, čistača, šefa službe održavanja i profesora fizičke kulture.

"Ustupanje ljudskih resursa" nabavka je koju je raspisalo JKP Parking servis Vranje, a kojom traži angažovanje referenta, kontrolora parkiranja, inkasanta, vozača "pauka" i higijeničara.

Ovo su samo neke od javnih nabavki kojim se traže radnici, a koje su poslednjih nedelja raspisala javna preduzeća i ustanove sa juga. Koncept angažovanja radnika putem Agencije već godinama primenjuju i republička javna preduzeća, poput EPS-a, a predstavnici sindikata ističu da je takav način zapošljavanja jako loš po radnike jer nemaju sva radnička prava.


Veselinović: Legalan način za isisavanje novca iz državnih i javnih preduzeća

Predsednik Udruženih sindikata Srbije "Sloga" Željko Veselinović kaže da agencijsko zapošljavanje radnike stavlja u polurobovski položaj, jer oni nemaju često pravo na godišnji odmor, bolovanje, slobodne dane, a ni mogućnost da u banci podignu kredit. radnici Radnici se "iznajmljuju" kao rentakar, kaže Veselinović; Ilustracija; foto: FB Dragana Sotirovski

Poslodavac, odnosno agencija može ih iznajmljivati praktično kao rentakar, malo kod jednog poslodavca, malo kod drugog, a ukoliko se pobune dobijaju otkaz ili najgori mogući posao preko agencije često puta i po 50 kilometara daleko od mesta stanovanja - ističe Veselinović.

Kaže da državna i javna preduzeća često iznajmljuju radnike preko agencije potpuno bespotrebno, ali da ih na taj način "mogu kontrolisati i ucenjivati poslom, pre svega kapilarnim i sigurnim glasovima u zamenu za ugovor na određeno i neodređeno vreme.

Druga je stvar što je zapošljavanje preko agencija potpuno legalan način za isisavanje novca iz državnih i javnih preduzeca gde pritom agencije ostvaruju enorman profit i sigurno je da se taj novac deli kasnije nekome po partijskoj liniji - objašnjava Veselinović.

Istog su stava i u Ujedinjenim granskim sindikatima "Nezavisnost", iz kojih kažu da treba utvrditi svrsishodnost i motive takvog radnog angažovanja u javnim preduzećima i opštinama.

Posebno imajući u vidu zakonom definisan jednak tretman u pogledu osnovnih uslova rada agencijskih radnika i onih koji su direktno zaposleni u javnom preduzeću ili opštini, čini se jasno da je motiv takvog radnog angažovanja sa jedne strane zaobilaženje propisa koji regulišu zapošljavanje u javnom sektoru, a sa druge držanje takvih radnika u stanje stalne nesigurnosti i stvaranje „armije“ onih koji su prinuđeni da izvršavaju političke naloge i naloge stranke koja je na vlasti - navode iz sindikata "Nezavisnost".

Napominju da su Zakonom prava agencijskih radnika poprilično izjednačena sa direktno zaposlenim licima, ali da problem u primeni ovog zakona izazivaju situacije kada nema "uporednih“ zaposlenih (jer su svi radnici na jednoj vrsti posla iznajmljeni) ili situacije kada se radnici u agenciji angažuju na neodređeno vreme i stalno šalju kod različitih poslodavaca.

Prednosti ovakvog načina angažovanja radnika za poslodavce su jasne, bilo da se na taj način rešava pitanje privremenih i povremenih poslova ili štedi vreme i novac za administrativnu obradu radnih mesta, a agencije snose i odgovornost u slučaju radnog spora, što dodatno rasterećuje poslodavca korisnika koji iznajmljuje radnike - navode iz "Nezavisnosti".

Ali prednosti za radnike nema, kažu, jer "dugotrajna nesigurnost, nestabilnost i nepredvidljivost ugrožavaju mentalno i materijalno blagostanje fleksibilno angažovanih radnika".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Nele

    08:09 // 27. 1. 2024.

    Glasali ste za to,što se sada bunite?

  • Miki

    17:52 // 25. 1. 2024.

    U Filip morisu rade kao treca lica sa platom dosta manjom nego dok su radili u filip morisu, nemaju topli obrok regres.. Agencija uzima trecinu plate.. Zasto ne reaguju sindikati

  • pirotska mafija

    11:19 // 25. 1. 2024.

    Zaposljavaju te agencije i u firmama poputa tigar tyresa.Creative Work koji ide pod katanac a vlasnik pokrenuo novu Tim Power.Sve moze kad si SNS.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: