Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:25, 19. 10. 2018.

| Ekonomija

Javna rasprava o budžetu Gadžinog Hana najavljena u poslednji čas

Autor:V. MilićIzvor:Južne vesti
Gadžin Han google maps
Ostaju bez struje skoro uvek kad je nevreme; Foto: Screenshot google maps

Da se javne rasprave o najvažnijem godišnjem dokumentu lokalnih samouprava održavaju samo "radi reda", pokazuje primer Gadžinog Hana, gde je javnost pozvana da da svoje predloge samo dan i po pre ovog događaja.

Kako je javnost pozvana na raspravu o nacrtu budžeta za 2019. u subotu, preko opštinskog sajta, građani nisu imali vremena do ponedeljka u 10 sati ni da se upoznaju sa svim relevantnim detaljima o tome kako će se trošiti njihove pare. Prema rečima odbornika Skupštine ove opštine Damira Stojanovića, uz nacrt budžeta u tom trenutku nije stajalo ni obrazloženje. Sajt opštine Gadžin Han najava javne rasprave Osim što je najavljena kasno, za javnu rapsravnu građani nisu mogli da se pripreme bez obrazloženja kako će se trošti pare; Foto: Screenshot gadzinhan.rs

Mi pričamo o nekoj transparentnosti. Javna rasprava služi zato da bi građani mogli da učestvuju u kreiranju budžeta za narednu godinu. Da može da se javi i neko privredno društvo i preduzetnici koji plaćaju porez, predesednici mesnih zajednica i svako ko želi da učestvuje... Upravo zato javna rasprava i postoji - kaže ovaj odbornik.

Dodaje da ovo nije prvi slučaj da se rasprava o budžetu "ubrzava", ističući da je u junu kada je rađen rebalans, javnost bila upoznata svega 19 sati pre javne rasprave.


Predsednik Opštine: Hteli smo da ispoštujemo budžetski kalendar

pare Da li građani učestvuju u odlučivanju o tome kako će se trošiti njihove pare? foto: A. K. Predsednica Skupštine Marija Cvetković kaže da je razlog kašnjenja to što rasprava nije bila zakazana ranije i to što nacrt budžeta nije bio završen ranije. I predsednik Opštine Saša Đorđević kaže da služba nije završila nacrt budžeta pre vikenda, a da je ceo proces onda ubrzan kako bi se ispoštovao budžetski kalendar i nacrt do 15. oktobra uputio Opštinskom veću.

Iskreno rečeno moje mišljenje je da je trebalo da bude ranije, ali u ovom trenutku nije mogla služba da završi ranije - rekao je Đorđević.


Ko odlučuje o terminu javne rasprave?

Odbornik Stojanović kaže da je Statutom Opštine Gadžin Han uređeno da bi o načinu održavanja javnih rasprava trebalo da odlučuje upravo Skupština, što se nije dogodilo ni prošle nedelje kada su poslednji put zasedali. Skupština bi, objašnjava, trebalo da izglasa Odluku o načinu sprovođenja javnih rasprava, koje će se držati pre usvajanja budžeta.

U četvrtak 11. oktobra smo imali radnu sednicu Skupštine. Na toj sednici se niko nije udostojio da kaže odbornicima, šefovima odborničkih grupa da je javna rasprava. Bukvalno se sakrilo i prećutalo da bi se u subotu na sajtu objavilo. Gde je tu transparentnost i učešće građana - pita se Stojanović.

Ipak, predsednica Skupštine ove opštine Marija Cvetković kaže da je pri zakazivanju javne rasprave sve urađeno po zakonu, i da nije bilo potrebe da se ona organizuje u skladu sa Statutom opštine. Ističe i da je javnu raspravu mogla da zakaže čak i dan pre njenog održavanja.

Ja mogu da stavim u nedelju da je javna rasprava u ponedeljak, na šta se oni (odbornici) pozivaju? Ja ne moram nikakvu odluku da imam, direktno se pozivam na zakon. A zakon je nešto što donosi Vlada Srbije. Jedino da zakonom nije definisano... Ne razumem koliko ranije treba da ih obavestim - nedelju, dve, mesec dana - upitala je Cvetkovićeva.

Osim što nisu imali dovoljno vremena da se upoznaju sa nacrtom budžeta za 2019. godinu, odbornik Stojanović ističe i da opštinski sajt nije adekvatan medij preko koga bi stanovnicima opštine trebalo da se plasiraju informacije.

U opštini imamo 33 naseljena mesta, pretežno su staračka domaćinstva u pojedinim mestima u većini čak ni nemaju pristup internetu. Neka zabačena sela gde je prosek starosti 60 godina, računjajući i predsednike mesnih zajednica. Garantujem da su u većini sela ni ti predsednici nemaju internet - dodaje Stojanović.

Predsednica Skupštine Gadžinog Hana kaže da je direktore javnih preduzeća obaveštavala o javnoj raspravi pismeno i telefonski. Ipak, koliko je ljudi uopšte bilo na raspravi novinarka nije uspela da sazna jer joj iz opštine nisu dostavili ovu informaciju.


"Transparentnost": Javne rasprave samo formalnost

Javnost bi trebalo da ima minimum 15 dana da se pripremi za raspravu o budžetu, što je po zakonu republički standard, kaže Nemanja Nenadić iz organizacije Transparentnost Srbija.

Jednostavno ako neko objavi poziv sa tako kratkim rokom, onda u stvari i ne želi da zaista čuje predloge i mišljenje građana o budžetu, već samo da ispuni formu i kaže kako je javna raspava održana. Mislim da je tih 15 dana zaista minimum ako će biti objavljeni unapred svi relevantni podaci, obrazloženje budžeta i podaci o utrošku prethodnog itd. - kaže Nenadić.

Objašnjava da lokalne samouprave treba svojim statutima da urede na koji način će se vršiti rasprave o budžetu koje su obavezne u delu koji se tiče kapitalnih investicija. Dodaje da je promena zakona i usklađivanje lokalnih statuta napravila raskorak koji je omogućio da se rapsrava zakaže u tako kratkom roku.

Po novom Zakonu o lokalnoj samoupravi se statuti još uvek usklađuju. Znači, verovatno su iskoristili ovo vreme pre nego što zažive i te zakonske odredbe za još jedan budžet, nisu išli u korak sa tim novim zakonskim rešenjima - navodi Nenadić.

Inače, ovakva praksa zakazivanja javnih rasprava o budžetu nije samo svojstvena Gadžinom Hanu. Tek pro forme održavane su i u drugim lokalnim samoupravama na jugu Srbije, a u Nišu se dešavalo i da javnost ima manje od 24 sata da se upozna sa nacrtom, i to mnogo kasnije u odnosu na datum koji je predvideo budžetski kalendar - u decembru.

Najekstremniji primer je javna rasprava o budžetu Niša za 2017. godinu, koja je zakazana svega sat vremena ranije, zahvaljujući čemu je i održana pred praznim stolicama.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Brale

    09:26 // 19. 10. 2018.

    Rekoh ja, SALE iz Semčeta je tamo ZAKON. Džabe se batrgate.. Tamo on vlada kao Franjo Tahi u romanu Seljačka buna.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: