Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:16, 4. 12. 2017.

| Ekonomija

Javna rasprava o budžetu Niša za 2018. u poslednji čas

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
Skupština
Građani konačno mogu da daju svoje predloge o trošenju para iz budžeta Grada; foto: JV

Građani i stručna javnost imaju manje od 24 sata da se upoznaju sa Nacrtom budžeta za 2018. godinu, ne bi li o tako važnom dokumentu mogli da diskutuju na javnoj raspravi, koja je zakazana za utorak 5. decembar od 13 sati, u velikoj sali Skupštine Grada.

Prema budžetskom kalendaru, Nacrt odluke o budžetu trebalo je da bude dostavljen Gradskom veću do 15. oktobra, a 1. novembar je bio krajnji rok da taj predlog ode do Skupštine.

Međutim, tek 2 nedelje pre isteka roka za usvajanje budžeta za narednu godinu, Nacrt ovog dokumenta dospeo je u javnost i najavljena je javna rasprava, a građani imaju manje od jednog dana da se upoznaju sa dokumentom od 107 strana, u kome piše kako će se trošiti njihove pare tokom 2018. godine.

Tek nakon razmatranja Nacrta i izveštaja sa javne rasprave, kako piše na Gradskom sajtu, Veće će napraviti predlog budžeta koji potom treba da usvoje niški odbornici na Skupštini.

Do 20. decembra budžet za 2018. godinu mora da bude usvojen.

Podsetimo, prošle godine je javna rasprava o budžetu najavljena svega sat vremena pre početka, pa je u sali Skupštine bilo jedva desetak ljudi, a Nacrt nije ni objavljen. To su zajedno kritikovali predstavnici Pokreta "Dosta je bilo" i Demokratske stranke i tražili su novu javnu raspravu. Slično je bilo i prethodnih godina, kada građani nisu ni znali za javnu raspravu, pa nisu mogli ni da predlože kako će da se troše njihove pare.

Zbog toga što su javne rasprave o budžetu retkost, niški Udruženi pokret slobodnih stanara je napravio anketu u kojoj su građani mogli da daju svoje predloge. Osim toga što je praksa da gradska vlast ne pita mnogo građane o trošenju para iz budžeta, neki smatraju i da građani nemaju dovoljno volje da se u to uključe.

Inače, učešće građana u kreiranje budžeta garantovano je Evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi, Evropskom poveljom o aktivnom građanstvu, a više od 8 miliona građana Evropske unije aktivno učestvuje u stvaranju budžeta. Poljska prednjači po broju lokalnih zajednica koje uvode participativni budžet, u Finskoj je učešće građana u donošenje odluka povećano donošenjem zakona o Lokalnoj samoupravi, a u Norveškoj, koja i nije članica EU, participativno budžetiranje je deo državne politike.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Milorad

    07:38 // 5. 12. 2017.

    Ne treba im uzimati za zlo. Da rade bolje, neznaju.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: