Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:01, 31. 10. 2018.

| Ekonomija

Javni poziv za izgradnju akva-parka u Nišu u poslednji čas

Autor:V. Milić Izvor:Južne vesti
akva park
Hoće li Nišlije dobiti akva-park?; foto: pixabay-mrkt

Kako do novembra važi odobrenje Vlade Srbije na elaborat o izgradnji akva-parka na Loznom kalemu, javni poziv koji se već duže vreme prolongira, trebalo bi da bude raspisan tokom ovog meseca. Posle pisma o namerama sa crnogorskom kompanijom, pisanja elaborata, traženja odobrenja za otuđenje zemljišta, Niš hvata poslednji voz da nađe investitora koji će da gradi vodeni park kod Niške Banje.

Ideja koja je počela pre dve i po godine kada je Aquaterra solutions Sahreta Hajdarpašića pokazala interesovanje i volju da gradi vodeni park, time što je niškom lokalnom samoupravom potpisala memorandum o razumevanju, na osnovu koje je kasnije tekla cela procedura za ustupanje zemljišta, počela je da jenjava kada su gradske vlasti obelodanile da je ovaj investitor trenutno odustao od plana.

Vlada Srbije odobrila je plan da se zemljište pokloni onome ko će da ispuni uslove, izgradi park i zaposli ljude, odobrila još u decembru prošle godine, kada je rečeno da se javni poziv očekuje u januaru 2018. Međutim, deset meseci kasnije, poziva nema, a načelnik Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Milan Ranđelović kaže da bi ovo konačno trebalo da se desi u novembru.

Očekuje se raspisivanje javnog poziva. Mislim da saglasnost Vlade važi do nekog momenta u novembru, tako da će tokom novembra biti raspisan javni poziv za nalaženje investitora za izgradnju akva-parka prema uslovima koje su bili definisani elaboratom i na koji je Vlada dala saglasnost - rekao je Ranđelović.


Hoće li biti zainteresovanih za gradnju ili će grad odustati od akva-parka?

Iako je izgledalo kao da će i više od jednog investitora hteti da gradi bazene i tobogane na Loznom kalemu, jer je u javnost izašla i firma Italnis sa kojom je 2013. godine raskinut ugovor o gradnji zbog neispunjavanja ugovornih obaveza, strasti su sredinom godine počele da se smiruju. Lozni kalem Lozni kalem inrastrukturno skoro opremljen, samo čeka investitore; Foto: Screenshot Google maps

Entuzijazam gradskih vlasti je po ovom pitanju bio sve manje vidljiv, a ni Ranđelović nije precizirao da li će se neko javiti na poziv u novembru.

U slučaju da nema zainteresovanih investitora praktično sve to što smo radili je bilo bez efekata i grad će morati da donese odluku da li će na isti ili na drugi način pokušati da nađe investitora za taj objekat ili će možda zaključiti da nema interesovanja za izgradnju akva-parka u Nišu pa ući u izmenu planskih dokumenata. Ne bih da prejudiciram stvari dok se ne raspiše poziv i vidi da li će se neko javiti - rekao je načelnik KLER-a.

Podsetimo, zemljište bi investitor trebalo da dobije bez naknade ukoliko napravi akva-park određenih karakteristika i uloži minimum devet miliona evra. Lozni kalem je inače dugo "tačka spoticanja" niških vlasti, jer je bilo neuspelih planova i najava. Filipinska fabrika auto-komponenti IMI i svečano je otvorena na Loznom kalemu krajem septembra, a vrpcu je presekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Najnoviji projekat najavljen na ovoj lokaciji je kongresni i sajamski centar, za koji grad Niš trenutno priprema dokumentaciju.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • qgo

    19:47 // 31. 10. 2018.

    KAkva glupost, akva park! Napravite tamo terene za golf, mnogo je jeftinije ulaganje a isplati se visestruko.

  • Perica

    18:20 // 31. 10. 2018.

    Mene zanima da se na službenim gradskim automobilima izvrše sve popravke da nam gradska elita bude bezbedna u službenim kolima koje koriste u privatne svrhe. Da se ne čeka zadnji trenutak kao sa Loznim kalemom!

  • Lola

    17:19 // 31. 10. 2018.

    Jel ovaj Randjelovic bese u G 17 plus kod Dinkica, sada se presaltao god AV i tako dalje i tako uvek dok budale glasaju.

    • Misko

      21:07 // 31. 10. 2018.

      Sta je Lola sto si nervozna MIlan Randjelovic bio je i u DS u cemu je problem samo glup covek ne menja misljenje.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: