Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:51, 25. 12. 2018.

| Ekonomija

Jeftine stanove za snage bezbednosti u Nišu i Vranju grade Turci

Autor:V. M. Izvor:Južne vesti
zgrada
Stanovi će se prodavati za oko 500 evra po kvadratu, rok za izgradnju 2020. godina; foto: JV

Kompanija Tašjapi sa čijim je predstavnikom pre nekoliko dana potpisan ugovor u Vladi Srbije, biće izvođač radova u Nišu i Vranju, te će Turci graditi ukupno 376 stanova koja će u ovim gradovima biti dostupni onima koji rade u snagama bezbednosti - vojsci, policiji, Bezbednosno-informativnoj agenciji. Nedavno osnovana državna preduzeća će, kako kažu u MInistarstvu građevinarstva, u ovom projektu biti investitori.

Kako je pojašnjeno iz Ministasrtva građevinarstva, infrastrukture i saobraćaja, ugovori koji su potpisani sa turskom firmom, koja će projektovati i graditi i deonicu auto-puta Beograd-Sarajevo, odnose se na izvođenje radova na stanovima čija je gradnja planirana na jugu Srbije.

Potpisani ugovori odnose se na izvođenje radova na izgradnji stanova za pripadnike snaga bezbednosti, u Nišu i Vranju, ukupno 376 stanova i to 190 u Nišu i 186 u Vranju - naveli su iz Ministarstva građevine.

Ministar transporta i infrastrukture Turske Mehmet Turhan, koji je prisustvovao potpisivanju ugovora u Vladi Srbije, kako se navodi na sajtu Ministarstva, kazao je da je Tašjapi jedna od njihovih najboljih kompanija.

Inače, ministarka Zorana Mihajlović je uvođenje turske kompanije u srpske građevinske projekte ocenila kao direktnu posledicu prijateljskih odnosa predsednika Srbije i Turske.


Privredna društva osnovana zbog stanogradnje samo investitori

Iako je Vlada Srbije sredinom novembra osnovala posebna privredna društva koja će se baviti državnom stanogradnjom, a jedno od njih i u Vranju, ova preduzeća neće biti graditelji. Iz Ministarstva pojašnjavaju da će ona zapravo biti investitori.

Za ove radove investitor je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, a Odlukom Vlade osnivana su posebna privredna društava (SPV) koja su predviđena da budu investitori za buduću izgradnju stanova u daljoj realizaciji Projekta izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti, a o čemu će konačnu odluku doneti Vladina Komisija za priremu Predloga programa izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti - objašnjavaju iz Ministarstva.

Podsetimo, u prvoj fazi radova pored Osnovne škole "Svetozar Marković" u Vranju, kako je najavljeno, trebalo bi da se izgrade četiri zgrade, dok će se u Nišu graditi dve u naselju Stevan Sinđelić.

Inače, ovu državnu stanogradnju je krajem prošle godine predsednik Aleksandar Vučić najavio za proleće ove godine, a sličan model izgradnje stanova za pripradnike snaga bezbednosti Vučić je najavljivao i 2013. godine.

Ipak, izgradnja još nije počela iako je ministarka Zorana Mihajlović najavljivala kraj oktobra za novi termin početka radova, nakon što nisu počeli ni u avgustu.

Ukupno bi u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Vranju, Kragujevcu i Kraljevu, prema najavama, trebalo da bude izgrađeno dva miliona kvadrata do 2020. godine, koji bi trebalo da se prodaju za po 500 evra.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • penzioner

    12:59 // 26. 12. 2018.

    Postoji li neka firma iz Srbije,koja pravi stanove?

  • Jonca

    12:03 // 26. 12. 2018.

    Za tvoju informacija,tvrdjavu je 1719god. izgradio Mehmed aga sa svojim bratom Mustafom.Angazovali su 400 majstora i 40 zidara i svi su bili iz Carigrada.Ako si nekada usao na glavnu kapiju tvrdjave trebao bi da znas da je to Stambol kapija.Sta mislis zasto se tako zove,po tebi verovatno po Singapurcanima.Razumes se u istoriju grada koliko i nas gradonacelnik Bulatovic.

  • Mara

    06:01 // 26. 12. 2018.

    Sve lepše od lepšeg

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: