Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:04, 29. 4. 2020.

| Ekonomija

Još jedan kooperant “Olimpiasa” gasi fabriku u Nišu - razlog korona i oštre mere

Autor:A. StankovIzvor:Južne vesti
Fabrika "Olimpias group"
Kooperanti odlaze; Foto: JV

Tessil Industry Group kompanija koja od 2011. godine posluje u pogonu nekadašnjeg Niteksa kao kooperant Benetona, a sada Olimpiasa, rešila je da prekine proizvodnju u Nišu i trenutno je u likvidaciji. Kao razlog navode otežano poslovanje zbog korone i vanrednog stanja, a radnici javljaju da se najmanje još 2 kooperanta spremaju da napuste Niš.

Prema zvaničnim podacima u 2018. godini Tessil je imao 218 radnika u Nišu, a finansijski izveštaji za istu godinu pokazuje neto dobit od oko 27,4 miliona dinara.

Međutim, kako piše u obrazloženju za pokretanje likvidacije koje je podneto 21. aprila ove godine, a koje je potpisao dosadašnji direktor Nikola Barko, katanac se stavlja jer u sadašnjim tržišnim uslovima "ne postoji finansijska i poslovna opravdanost za dalje obavljanje delatnosti".

Usled poremećaja i višemesečne krize na tržištu tekstilnih proizvoda što je izazvalo i drastičan pad potražnje za našim uslugama, projekcije budućeg poslovanja društva su izuzetno negativne, na šta je dodatno (presudno) uticalo proglašenje vanrednog stanja na teritoriji Republike Srbije zbog širenja zarazne bolesti covid 19, kao i sve donete prateće mere uključujući posebno poslednje mere o ograničenju broja radnika u smenama - piše u obrazloženju koje je potpisao Barko.

Preporuke Gradskog štaba od 9. aprila bile su da se broj radnika u halama redukuje kako bi se smanjila mogućnost zaraze, a to je važilo za sve fabrike na teritoriji grada.

Italijanima očigledno nisu pomogle ni najavljene mere Vlade Srbije za ekonomski oporavak privrede za šta je izdvojena 5,1 milijarda evra.

Ovo je u kratkom roku drugi kooperant koji napušta Olimpias, a pre toga je isto učinila kompanija Nora Serbia koja je 2019. godinu završila sa 122 radnika, ali kako je rečeno novinarima oni nisu ugasili preduzeće zbog korone, već zbog odlaska vlasnika u penziju.

Zaposleni u kompanijama koje posluju sa Olimpiasom kažu da se na isti potez kao Tessil i Nora sprema još nekoliko kooperanata i navodno su radnici već pozivani da potpišu ugovore o otkazu.

Dok u Olimpiasu kažu da su pitanja novinara o odlasku kooperanata prosledili u Italiju i da informacije moraju da se sačekaju, oglasio se odbornik DS u niškoj Skupštini Miodrag Stanković koji je pozvao državu da reaguje i sačuva radna mesta.

Pozivam hitno nadležne u gradu i državi da preduzmu odgovarajuće mere i spreče masovna otpuštanja koja slede nakon ukidanja vanrednog stanja, da se obezbede sredstva koja će pomoći firmama da opstanu i zadrže svoje zaposlene - zaključio je Stanković.

Podsetimo, Beneton je kupio i privatizovao najpoznatiju tekstilnu nišku fabriku Niteks, 2011. godine i odmah se sa svojim kooperantima uselio u pogone u Knjaževačkoj.

2016. godine je poznata italijanska tekstilna kuća posao prepustila kompaniji Olimpias koja i danas radi.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Сербон

    17:56 // 1. 5. 2020.

    Гласајте идаље за Вучића и биће све горе и горе

  • Crnac iz Zambezija

    13:26 // 1. 5. 2020.

    Zakonski legalno otimanje i pranje para domacih i stranih mafijasa

  • Kurta Murtic

    09:15 // 30. 4. 2020.

    Sjasio Kurta da uzjasi Murta. Tacno je da su subvencije potrosene.
    Uskoro dolazi ista firma pod drugim imenom.
    Srbija je doobra krava muzara.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: