Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:39, 1. 3. 2013.

| Ekonomija

Jugoistok: otpis duga uz stroga pravila

Autor:N.M.Izvor:Južne vesti
strujomer

Oko 200.000 Nišlija, koje su na kraju 2012. godine dugovale za neplaćenu električnu energiju, moći će da taj dug da vrate u nekoliko rata, a kamata fakturisana u prethodnoj godini biće im otpisana ukoliko potpišu sporazum sa Jugoistokom. 

Sve zainteresovane Nišlije, koje na kraju 2012.godine imaju dug za struju prema niškoj distribuciji, do kraja marta mogu da podnesu zahtev za reprogram starog duga, a kao olakšica, biće im otpisana zatezna kamata obračunata u prethodnoj godini.

Ova odluka odnosi se na sve kupce, kaže Zoran Radenković, Direktor za trgovinu električnom energijom u “Jugoistoku”. Svi koji budu sklopili sporazum moraće da poštuju pravila, jer je, kako navodi, reč o uslovnom sporazumu.

- Uslov za realizaciju sporazuma I otpis duga u iznosu kamate obračunate u 2012.godini jeste izmirenje svih obaveza za električnu energiju nastalih u 2013.godini pre potpisivnja sporazuma, kao i redovno izmirivanje utvrđenih rata I računa za tekuću potrošnju. U suprotnom, sporazum se raskida i iznos zatezne kamate ostaje nepromenjen - kaže Radenković.

distribucija.jpg Radenković navodi da, iako se očekuje da broj zahteva bude veliki, sporazum će moći da sklope samo oni koji ispunjavaju kriterijume EPS-a, a odgovor na zahteve, kupci će dobijati na kućnu adresu.

Prema njegovim rečima, tek po otplati celokupnog reprogramiranog duga, kamata iz 2012.godine biće otpisana sa računa, što znači da je redovno izmirenje obaveza neophodno.

- Ovo je idealna prilika da neredovne platiše postanu redovne, I kao takvi počnu da koriste olakšice koje im nudimo. Prema našim proračunima, otpis kamate po okončanju sporazuma iznosiće od 8-10 odsto ukupnog duga u 2012.godini, a u zavisnosti od redovnosti plaćanja može iznositi čak i do 15 - ističe Radenković.

Reprogram duga “Jugoistok” će odobravati u rasponu od tri do 24 jednake rate, u zavisnosti od visine duga.

Zahteve za sklapanje sporazuma građani mogu da preuzmu sa sajta niške distribucije, kao i na svakom prodajnom šalteru u Nišu. Prema rečima Zorana Radenkovića, zaključno sa krajem 2012.godine, u Nišu je bilo oko 200 hiljada neredovnih platiša, a potraživanja distribucije iznose gotovo 27 milijardi dinara.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • nenad

    19:40 // 16. 3. 2013.

    Vlada Srbije,usvaja ODLUKU o OTPISU kamate,/koje su se godinama gomilale-Z.Mihajlovic/ i nalaze EPS-u da istu sprovede, a EPS donosi ZAKLJUCAK i otpisuje samo za 2012 gd.

  • Zoran Rajković

    13:56 // 4. 3. 2013.

    EPS je van zakona, 2008 godine pod prinudom i ucenom sklopio sam vansudsko poravnanje za 2008 o plaćanju duga. po isplati poravnanja (4 rate)dug za struju je bio 548 000 od tada pa do dan danas plaćam redovno svaki račun ipak na osnovu neke tamo neustavne odluke da dužnici plaćaju duple fakture,2012 mi opet prete isključenjem jer je dug na osnovu kamate naraso na skoro milion, opet pretnje isključenjem, opet trzavice i molbe sa ekipama koje dolaze svaki drugi dan i opet pod pretnjom i ucenom sklapam ugovor da platim deo duga (10%) a nadalje da plaćam duplo fakturisanu struju. na pozive da je dug apsolutno zastareo nisu se obazirali a u njihovoj pravnoj službisu me ismejavali "jaki smo mi i u sudu tužite nas slobodno odbaciće vam tužbu"
    sada neznam šta ću, po njihovom sistemu moja plata neće biti dovoljna da pokrije samo ratu po ugovoru a de je tekuća potrošnja a de su ostali troškovi a de je egzistencija.
    beznadežnost, iako imam solidnu platu za ovo podneblje
    dali neko može

  • MUKA

    14:27 // 2. 3. 2013.

    Sram da vas bude,samo ovom narodu nabijate tenziju i strah,došlo je do grla i vodite računa nemože ovo dugo da traje.Jedno priča ministarka,a drugo se radi.A ovaj vaš glavni direktor u BGD, sa 500.000 i više,dovodi ljude do ludila i bankrota.Gledajte ovo troje,imaju preko 600.000 platu.OBJAVITE kolike su vam plate,a stvarne i dr.prinadležnosti.GDE će vam duša......

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: