Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:12, 15. 6. 2016.

| Ekonomija

Jura: Zahtev za dodelu automobila stigao iz niške inspekcije

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti, Insajder.net
jura
Fabrika poklonil avozila na zahtev inspekcije; foto: N1 arhiva

Zamenik direktora “Jure” za Srbiju Jangvu Nam rekao je da im je dokument u kojem je od njih zahtevano da poklone 2 vozila Inspektiratu za rad njima uručen u niškoj inspekciji, a da je poslat iz Beograda.

Kompanija “Jura” je vrata fabrike u Leskovcu otvorila ekipi “Insajdera” koja je razgovarala sa direktorom Namjin Čoom i zamenikom Namom. U tom razgovoru oni su pokazali spisak svih donacija koje su dali javnim institucijama u Srbiji, a među njima su i dva automobila marke “kia sid” koji su poklonjeni Ministarstvu rada.

Inspekcija iz Niša nam je poslala zahtev. Prvi kanal preko koga nam je stigla ta informacija je bila lokalna inspekcija Grada Niša. Ugovor je ubrzo nakon toga potpisan sa Ministarstvom rada. Od njih smo zahtevali da se automobili koriste samo u službene svrhe, jer je jedan od razloga bila i prilika da promovišemo nap novi automobil - rekao je Nam.

Ovo su potvrdili i u niškoj Inspekciji rada, ali su rekli da su vozila odmah otišla za Beograd.

Dragi Vidojević, tadašnji sekretar u Ministarstvu rada, potpisao je ugovor o donaciji, ali, kako kaže, to je i za njega bilo iznenađenje.

Meni je tadašnji direktor Inspektorata rada Predrag Peruača objasnio da je to zahvalnost poslodavca našoj inspekciji za posredovanje u prevazilaženju problema između radnika i poslodavca - rekao je Vidojević za “Insajder”.

Peruača je ubrzo nakon donacije uhapšen zbog primanja mita u nekom drugom slučaju. Za to je i bio osuđen, ali je Apelacioni sud poništio presudu i sve vratio na ponovno suđenje.


Bez kontrole donacija

Iako Ministarstvo rada treba da kontroliše kompanije i preduzeća, donacija je prihvaćena, a nikakav zakon nije prekršen, jer je to dozvoljeno.

Ipak, ono što je gore je da ne postoji ni Javni registar donacija, niti kontrolni mehanizam da li donacije mogu da utiču na objektivnost u radu organa vlasti.

Član Odbora Agencije za borbu protiv korupcije Zoran Stojiljković kaže da je Agencija više puta pokušavala da uredi i oblast donacija, ali nije bilo previše uspeha.

Nemamo demokratsku i pravnu državu sa svim svojim kapacitetima. Nemamo na principu zasluga zasnovanu upravu, već živimo na nivou partijske države - kaže Stojiljković.

Za Željka Veselinovića iz Sindikata “Sloga” stvari su jasne, jer kao kaže, u ekonomiji nema besplatnog ručka.

Kada ste nekom poklonili dva automobila, sigurno je da taj neko neće da reaguje kada bude trebalo protiv vas. To je toliko ružno, jer ti automobili vrede 30.000 evra, a vi ste za taj novac prodali sve radnike Srbije - rekao je Veselinović.

Sa druge strane, u Inspekciji rada kažu da su samo u poslednje 2 godine imali 17 nadzora u “Juri”, a Korejci kažu da nikada nisu kažnjeni zbog kršenja prava radnika.

Podsetimo, “Jura” je dospela u žižu javnosti pre nekoliko meseci kada su se radnici žalili na teške uslove rada i nerad inspekcije koji su pravdali upravo time da su od kompanije dobili vozila.

Prvi čovek niškog inspektorata u 2013. Radomir Nikolić to nije mogao da potvrdi, niti da demantuje, a navodno su automobili donirani nakon pokušaja dvojice radnika da o problemima progovore javno nakon čega su dobili otkaz.

“Jura” je do sada za svoje fabrike u Rači, Nišu i Leskovcu od države dobila oko 25 miliona evra subvencija

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mile

    23:38 // 15. 6. 2016.

    Ajde i meni dajte 25 miliona eura a ja vam kupim 10 automobila.

  • pera

    16:42 // 15. 6. 2016.

    6 godina ni jedna plata nije zakasnila ni dan, sve sto treba se placa po zakonu. Sindikati obicne krvopije, nikad radnike nisu zastitili, hoce samo da skupe pare od radnicke clanarine.

  • orhideja

    15:41 // 15. 6. 2016.

    Vuci siti,ovce na broju

    • Zlobnik

      17:56 // 15. 6. 2016.

      @ orhideja :
      A , radnici rmbaju li rmbaju !

    • @Zlobnik,

      08:08 // 16. 6. 2016.

      mogu da kupe koze, ovce, kokoške, zasade maline, jagode, papričice, pa da rmbaju u svom domaćinstvu, a mogu i da pokrenu sopstveni posao i rmbaju u svojoj firmi. Tek tada bi saznali šta je rmbanje, videli koliko ide državi, radnicima i saznali koliko ostaje "robovlasniku"-poslodavcu. Da su umeli da se snađu ne bi smo imali potrebu da subvencionišemo Juru, Leoni, Beneton...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: