Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:01, 17. 3. 2016.

| Ekonomija

“Jura” gradi novu fabriku u Leskovcu

Autor:Dragan MarinkovićIzvor:Južne vesti
jura-leskovac-nova-kompanija.jpg
Rok za izgradnju i zapošljavanje 6 meseci; foto: D.M.

Grad Leskovac potpisao je sa kompanijom “Jura“ ugovor o otuđenju građevinskog zemljišta u javnoj svojini naposrednom pogodbom, bez plaćanja naknade, na kome će izgraditi fabriku za proizvodnju električnih kablova.

Na osnovu ovog dokumenta, Grad Leskovac ustupa zemljište od  37.217 kvadratnih metara, čija je vrednost oko 114 miliona dinara.

Ovim ugovor "Jura“ se obavezuje da u roku od 6 meseci izgradi objekat i da za isti vremenski period zaposli od 700 do 1.000 novih radnika.

Pored toga, ovim potpisivanjem “Jura“ se obavezala da neće smanjiti broj zaposlenih ljudi na neodređeno vreme u već postojećim pogonima u kojima sada rade 1.524 osobe. Da bi zaštitili interes lokalne samouprave, investitor je dužan da Gradu preda bankarske garancije na iznos procenjene vrednosti zemljišta koje dobija, a to je, podsetiću, 114 miliona dinara - kazao je gradonačelnik Goran Cvetanović.

On je istakao da broj novootvorenih radnih mesta višestruko prevazilazi minimalan broj zaposlenih po važećoj uredbi koja podrazumeva da se na svaka 2 ara otvori najmanje 1 novo radno mesto.

Ovo znači da minimalan broj zaposlenih za predmetnu parcelu iznosi 182, a investitor preuzima obavezu zapošljavanja najmanje 700 novih radnika, što je približno 4 puta više od propisanog minimum - naglasio je Cvetanović.

Direktni prihodi za budžet Grada Leskovca od realizacije ove investicije su 129.900.000 dinara, što prevazilazi vrednost zemljišta za više od 15 miliona dinara.

Procenjeno je da će otvaranjem nove fabrike “Jure“ zaposlenost u privredi Leskovca biti povećana za najmanje 6 procenata. Takođe, uvećaju se i prihodi lokalnog javnog i komunalnog sektora u periodu realizacije investicije i oni će iznositi blizu 103.000 evra. Ova investicija povećava i budžetske prihode Republike Srbije za blizu 7,3 miliona evra. Svesni činjenice da nije lako privući novog investitora, u prethodnom periodu radili smo mnogo, i zato je za Leskovac ovo velika stvar - zaključio je gradonačelnik.

Cvetanović  se zahvalio i prethodnim gradskim vlastima koje su pomogle da “Jura” dođe u Leskovac, a pre svega, kako je rekao, Slaviši Zlatanoviću, tadašnjem predsedniku Gradskog odbora Ujedinjenih regiona Srbije.

Pregovori za kompanijom "Jura“ počeli su jula prošle godine kada su iskazali nameru da prošire proizvodne kapacitete isključivo na lokaciji nekadašnjeg Društvenog preduzeća "Jugekspres“. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • nn

    23:15 // 17. 3. 2016.

    Ne treba poklanjati zemljište ni davati subvencije, ALI ako se to već radi, što se daje stranim kompanijama?? Dajte našim privatnicima, kakvi god bili, bar će zarada ostati u Srbiji.

  • ledu

    18:23 // 17. 3. 2016.

    dajte im subvencije po radniku od 20000 e, da pokazemo da smo pravi domacini, plata ne mora da bude veca od 200 e ,sta ce nam ,sve preko toga je isprdjivanje...ugovori na mesec-dva-tri, kakvi za stalno

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: