Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:35, 17. 4. 2020.

| Ekonomija

"Jura" planira 24. aprila početak pune proizvodnje, sindikat kritikuje

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
jura8-nis-protest-korona-foto-vkeser
Da li kreću punom parom 24. aprila?; foto: V. Keser

Posle štrajka radnika, kontrola epidemiologa i reakcije Kriznog štaba Niša, pre desetak dana Jura u ovom gradu otvorila je vrata fabrike samo za one koji žele da rade. Ipak, kako je i tada naznačeno, 24. april je datum kada se očekuje rad “punom parom”. U dokumentu koji se pojavio u javnosti piše da se na posao poziva svih 2.500 radnika i pored vanrednog stanja i pandemije.

Krizni štab je pre desetak dana preporučio redukciju rada - 50 radnika na 5.000 kvadrata il prekid proizvodnje kako bi se sačuvalo zdravlje zaposlenih i sprečilo širenje pandemije.

Jura je to delimično ispoštovala i uz stimulanse i bonuse pozvala da rade samo oni koji žele.

Sada, prema svedočenjima zaposlenih, stižu pozivi da dođu na posao 24. aprila, koji je i ranije najavljen kao dan za početak proizvodnje, ali nema naznaka da bi do tada situaicja sa virusom u Nišu i Srbiji mogla da bude znatno bolja.

U dokumentu koji kruži internetom piše da se poziva svih 2.500 radnika, kao i da kompanija Hjundai, za koju se u Nišu proizvode kablovi, koči svoj proces zbog pauze u Juri.

Obaveštavaju se svi zaposleni u Juri da će fabrika u NIšu početi sa radom u punom kapacitetu 24.4.2020. godine uzevši u obzir da period od 14 dana utvrđen odlukom Kriznog štaba Grada Niša ističe 23.4.2020 - piše u dokumentu.

Međutim, u odlukama Kriznog štaba koji su dostupni javnosti se vremenske odrednice nisu pominjale, već su se saveti ticali redukcije ili prekida proizvodnje.

U Juri, piše u dokumentu, ostavljaju mogućnost da oni koji ipak ne žele da rade mogu da uzmu godišnji odmor i o tome obaveste svog neposrednog rukovodioca. Za one koji dolaze na posao važiće bonusi koji su propisani 9. aprila.

Oštro na ovakvu odluku negoduju u Sindikatu “Sloga” gde kažu da kompaniji treba zabraniti rad u Srbiji, a za poziciju radnika krive vrh države.

Od donošenja antiradničkog zakona o radu iz 2014.godine, ozakonjenja agencijskog zapošljavanja, niskih i mizernih minimalaca koje prima većina zaposlenih u privatnom sektoru, pa do zdravstvenog genocida nad sopstvenim narodom od kompanija poput južnokorejske Jure koje ne poštuju naše radnike, naše zakone, zdravstvene propise, naš Ustav - piše u saopštenju.

Iz fabrike Jura do sada nisu zvanično odgovorili ni na jedno novinarsko pitanje.

Podsetimo, niški pogon Jure nakon uvođenja pandemije stao je na desetak dana, a onda su radnici pozvani na posao 6. aprila.

Zbog toga su negodovali, a u međuveremnu je u leskovačkoj fabrici evidentirano nekoliko zaraženih.

Pre kontrole i odluke epidemiologa niška Jura je za dolazak na posao ponudila bonuse i stimulans, a onda je ispoštovala preporuke stručnjaka i Kriznog štaba i redukovala proizvodni proces.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ma i treba

    15:35 // 18. 4. 2020.

    Šta bre!Da ne radite aaaa...Pa usladilo Vam se sedenje ispred trafike i dragstori sa pivo i društvo tamo...Kog zamajvate?Mislite da se nezna kako provodite vreme a pare Vam legaju...More neradnici jedni dajte otkaz pa si sedite kući a ne ispred zadrugu i udri po Vučića moooreeee...

    • Sablja 2

      08:45 // 19. 4. 2020.

      Uvazeni, vidim da ste vrlo pismeni i da pripadate gradskom miljeu,molim Vas da mi odgovorite na pitanje:
      Sta je pravilno- "mooreeee" ili "mooriiii" ?
      Unapred zahvalan !

  • Nishki

    12:52 // 18. 4. 2020.

    Tako je robovi, nazad na traku!

  • Naissus

    10:55 // 18. 4. 2020.

    Sve to proterati odavde ali prvo da vrate pare od subvencija

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: