Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:12, 8. 5. 2020.

| Ekonomija

"Jura" preti otkazom zbog nenošenja maske, u sindikatu kažu obračun sa štrajkačima

Autor:A. StankovIzvor:Južne vesti
jura3-nis-protest-korona-foto-vkeser
Upozorenje pred otkaz za one bez maske; foto: V. Keser

Pojedini zaposleni u niškoj Juri tvrde da su dobili upozorenja pred otkaz, jer nisu u pogonu nosili maske. U sindikatu “Sloga” kažu da su rešenja uručena samo onima koji su se najviše bunili početkom aprila zbog poziva da se vrate na posao u jeku pandemije i pozivaju državu da reaguje.

U upozorenju kompanije koje je dostavio jedan od zaposlenih piše da je u martu uočen bez maske, a mesec dana kasnije, 22. aprila 2020. godine mu preti otkaz.

Prema izveštaju neposrednih rukovodilaca dana 20. 03. 2020. utvrđeno je da je zaposleni odbio da nosi zaštitnu masku koja je propisana od strane poslodavca kao obavezno zaštitno sredstvo čimeje ugrozio sebe i kolege na taj način što ih je izložio potencijalnoj opasnosti od širenja virusa - piše u upozorenju.

Međutim, u sindikatu “Sloga” kažu da upozorenja pred otkaz menadžment deli svim radnicima koji su se početkom aprila tokom pandemije pobunili, razgovarali sa predstavnicima lokalne vlasti, lokalnog Kriznog štaba ili predstavnicima sindikata.

Istina je da menadžent Jure otpušta sve one koji su se na bilo koji način suprotstavili i učestvovali u protestu protiv nebezbednog rada tokom pandemije, a do sada u poslednjih nekoliko dana za oko 100 radnika nije prudužen ugovor o radu, iako je on važio do 1. juna - pišu iz “Sloge”.

upozorenje Upozorenje koje je objavio sindikat "Sloga"Zbog toga iz “Sloge” pozivaju državu da reaguje i zaštiti radnike od, kako kažu, bahatog menadžmenta.

Pitanja o ovom problemu zaposlenih poslata su menadžmentu Jure i odgovori se očekuju, iako do sada nisu odgovorili ni na jedno novinarsko pitanje.

Problema ima i u leskovačkoj Juri, gde je prema podacima tamošnjeg Zavoda za javno zdravlje registrovano 12 zaraženih, a čekaju se rezultati još 200 radnika.

Na potencijalno opasnu epidemiološku situaciju u Juri ukazivao je leskovački Krizni štab pre desetak dana navodeći da se ne poštuju sve preporučene mere, a radnici su se žalili da nisu dovoljno udaljeni, da su prepuni autobusi koji ih voze do posla, kao i da nema hirurških rukavica.

Ministarstvo rada je kontrolisalo pogone južnokorejske kompanije u Leskovcu, Nišu i Rači i utvrdilo da nema propusta u nadležnosti Inspekcije rada.

jura Da li su radnici Jure bezbedni? - foto: čitalac

Podsetimo, Jura u Nišu je samo na kratko prekinula proizvodnju u martu, a radnike je pozvala na posao već 6. aprila.

Mnogi su protestovali ispred fabrike, a onda im je menadžment ponudio novčane stimulanse kako bi ušli i počeli da rade.

Na kraju su dopustili onima koji brinu o zdravlju da ne dolaze i iskoriste odmor, ali je puna proizvodnja započeta već 24. aprila.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • osvetnik

    00:23 // 9. 5. 2020.

    Zna se kako se to rješava . Da su radnici složni ,kao što nisu ,i sindikat da ih malo bolje brani i da svi obustave rad na nekoliko dana onda bi poslodavci bili primorani čak i da daju povišicu kao što su na početku epidemije dali i da mole radnike da se vrate na posao . Samo složno braćo Srbi a ne da vas tamo neki bjelosvjetski tajkuni ucjenjuju. Dosta je biloooo!!

  • Dragan Šabac

    23:29 // 8. 5. 2020.

    @Шишач снс-ОВАЦА: Da li Vam je možda krivo što nam maske nisu poslali Tramp ili Džonson? Radnici koji budu dobili otkaz, da se presele u prostorije lažnog sindikada "Sloga" i traže mesečno izdržavanje za sebe i porodicu, jer su ih ovi politikanti (članovi SzS) na to nagovorili svojim huškanjem radnika, koji su dobili kakav takav posao na nepromišljenu neposlušnost.

  • Stanislav

    16:50 // 8. 5. 2020.

    JURA mora pokazati fleksibilnost, jer sa ljudima, radnicima svojim, ne može se, niti sme inatiti. Pretnje i otkazi doprineće većoj konfrontaciji i ishodu koji se može naslućivati. Jer, radnici nisu krpenjača, i ne mogu se ponižavati ni za kakvo parče hleba.
    A, o ministru, g-dinu Đorđeviću, nesposobnom da probleme rešava u interesu obeju strana,i ne samo u ovoj kompaniji, izlišno je je pričat

    • Zahav

      06:20 // 9. 5. 2020.

      Radnici su se sami oostavili na svoje mesto pristajući da mole za posao kod takvog poslodavca i pristajući da se učlane u stranku i slikaju glasačke listiće.
      Da sam ja na mestu poslodavca, bio bih još gori. Jer poslodavca štiti vlast, zakon i moć. A snaga radnika je u jedinstvu koga nikada nije ni bilo. Prema tome, ćuti i trpi i raduj se plati od 100€.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: