Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:59, 3. 10. 2023.

| Ekonomija

Južnjaci među najplaćenijim čelnicima gradova i opština van "kruga dvojke"

Autor:Južne vesti, Bujanovačke, Glas Šumadije, OzonPressIzvor:Južne vesti, Bujanovačke, Glas Šumadije, OzonPress
direktor funkcioner političar ILUSTRACIJA KOSTA
Kožne fotelje i kožni novčanici preči od kože građana; Ilustracija; foto: Aleksandar Kostić

Jedan od najplaćenijih gradonačelnika sa juga (u ostavci), ujedno i "najdugovečniji" na poziciji već 2 decenije, Vladan Vasić za vođenje Pirota prima platu od 150.000 dinara. Sličnom platom, ali i posedom, parira mu prvi čovek Leskovca. Od jedine dame među njima i gradonačelnice Niša više zarađuju i gradonačelnici Vranja i Prokuplja, a parira joj predsednik Opštine Bujanovac. U Šumadiji najplaćeniji je gradonačelnik Kragujevca, ali opet manje od južnjačkih čelnika iz najsiromašnijeg dela zemlje, prvi čovek Čačka drži "zlatnu sredinu", dok su "fotelje ispod 100.000 dinara" zauzeli skoro svi predsednici šumadijskih opština.

Vladan Vasić Vasićeva zvanična plata je 150.000 dinara; foto: JVVladan Vasić je na čelu Pirota od 2003. godine - prvo je bio predsednik opštine, a od 2016. godine, kada je Pirot dobio status grada, postao je i njegov prvi gradonačelnik i na toj funkciji je ostao i nakon prelaska u Srpsku naprednu stranku.

Njegova zvanična plata je 150.000 mesečno, u prijavi Agenciji za borbu protiv korupcije navodi i "bogato" imanje - poslednjih godina kupio je 5 voćnjaka ukupne površine više od 2.000 m2, 8 njiva od preko 8.500 m2, 3 vinograda površine 1.000 m2, kao i 4 zemljišta ukupne površine nešto veće od 3.000 kvadrata.

Nema automobile u svom vlasništvu, a o svom imanju kaže da je "skromno".

Ja imam poljoprivredno gazdinstvo, imam 50 košnica, ali to je skromno po meni to što posedujem, jer to je veći broj manjih parcela, a pravi se neki spektakl oko toga, po meni bez razloga. Sve je uredno prijavljeno, uredno kupljeno, ja sam prijavio sve što imam. Pisali su neki "Vladan Vasić zemljoposednik", da sam najveći zemljoposednik u Srbiji, sa nekih dva hektara zemljišta i desetak malih parcela, gde sam objedinjavao neke voćnjake, što je smešno - ističe Vasić.

Južne vesti su sa istraživačkim portalom KRIK pre 5 godina istraživali i napravili imovinsku kartu gradonačelnika Leskovca Gorana Cvetanovića, procenjenu tada na više od pola miliona evra, među kojima su i vila sa bazenom, roštiljem i boksom za pse, procenjena je na oko 120.000 evra, poslovni prostori u centru grada, vikendica na Vlasinskom jezeru koju je neko zapalio, šume i njive po jugu Srbije. Goran Cvetanović - SNS Cvetanović vodi "mrtvu trku" u plati i imovini sa pirotskim gradonačelnikom; foto: M. M.

Prema poslednjoj prijavi Agenciji na Cvetanovićev račun svakog meseca "leže" oko 150.000 dinara, tačnije prijavio je 149.247,50 dinara, a na spisku "zvanične imovine" su kuća od 400 kvadrata koja je nasledstvo i poklon, kao i dva poslovna prostora, dve njive i pomoćni objekat, dok piše da je kupio dva građevinska zemljišta, a izgradio boks za pse, pečenjaru i pomoćne objekte. Vlasnik je i motocikla "kawasaki VN 1700" iz 2009. godine.

Cvetanović je retko dostupan za novinare Južnih vesti, ranije je i pored obećanja izbegao da pojasni poreklo svoje imovine, ali je komentarisao u lokalnom parlamentu i pozvao sve zainteresovane da se okupaju u njegovom bazenu, čije su "pločice dosta tvrde i pohabane".

Dragana Sotirovski Prva dama Niša sa nešto manjom platom i par stanova; foto: JV / Tamara RadovanovićNajveći grad na jugu Srbije vodi jedina dama među gradonačelnicima, Dragana Sotirovski koja je dugogodišnju novinarsku karijeru zamenila političkom, a osim što je manje plaćena za taj posao od nekih direktora javnih preduzeća i načelnika uprava u Nišu, njena mesečna primanja su najmanja i među gradonačelnicima.

Osim plate od 124.000 dinara mesečno, prijavila je i trosoban stan od 167 kvadrata koji je adaptirala, dvosoban od 67 kvadrata koji je nasledila, kao i dvosoban od 53 m2 i garsonjeru od 30 kvadrata koje je kupila, dok vozilo nema u svom vlasništvu.

Na pitanja Južnih vesti nije odgovorila.


Gradonačelnik Prokuplja bez imovine, gradonačelnik Vranja bez odgovora

Najmlađi među gradonačelnicima sa juga je Milan Aranđelović iz Prokuplja, koji je do 2018. godine bio član Opštinskog veća, potom načelnik Topličkog upravnog okruga sa platom od 60.000 dinara, a prvi čovek ovog grada je od 2020. godine i nedavno je prijavio platu od 130.000 dinara, koja mu je za dve godine na toj poziciji porasla za 35.000 dinara. Jedini je gradonačelnik sa juga koji nema ništa u svom vlasništvu, što je i sam potvrdio. milan arandjelovic (1) Gradonačelnik Prokuplja nema ništa, a podneo je i ostavku; Foto: Lj. M.

Nemam na svoje ime ne, u mom vlasništvu nemam, supruga ima vozilo i to je to, ima firmu i prijavio sam to sve, u nasledstvo je dobila kuću i plac i to sam vanredno poslao prijavu, to je to. Ja sam prijavio svoje primanje na mesečnom nivou, onoliko koliko mi se isplati sa svim povećanjima od 2020. godine na ovamo to toliko ispadne, možda nekad i malo manje - rekao je Aranđelović.

Najmanju platu kao gradonačelnik, ali ne i najmanja mesečna primanja, ima Slobodan Milenković iz Vranja, koji je na toj poziciji od 2016. godine.

Na sajtu Agencije stoji njegova poslednja prijava od pre tri godine, gde navodi da kao gradonačelnik mesečno prima 110.000 dinara, kao sudski veštak u Ministarstvu pravde 8.000 dinara po veštačenju, a kao lekar u Domu zdravlja u Trgovištu 4 puta mesečno 4.000 dinara i u Zdravstvenom centru Vranje 13.000 dinara.

Nije odgovorio na pozive i poruke novinara Južnih vesti da pojasni da li su ovo aktuelni podaci ili se njegova zarada promenila do danas, a u izveštaju stoji i da od nekretnina ima samo porodičnu kuću od 460 kvadrata koju je nasledio i "fiat punto" iz 2009. godine koji je kupio.


Arifi nasledio njive i voćnjake

bujanovac, nova stranka Nagip Arifi sa platom skoro kao SotirovskiPrema imovinskoj karti koju je podneo Agenciji za sprečavanje korupcije, imovina predsednika Opštine Bujanovac Nagipa Arifija se od 2016. do 2020. uvećala za brojne nepokretnosti. Arifi je treći mandat na mestu predsednika okončao 2016, da bi se 2020, kada je dobio četvrti mandat, u njegovoj imovinskoj karti pojavilo 9 njiva ukupne površine od skoro 12.000 kvadrata stečenih nasledstvom, kao i jedan voćnjak od 683 kvadrata koji je dobio na isti način. Depozite i štedne uloge u bankama Arifi redovno prijavljuje od 2010, a prema poslednjoj prijavi Agenciji, Arifi je 2020. godine imao platu 95.928 dinara. Nakon toga usledila su povećanja, što dovodi do cifre od oko 121.000 dinara, koliko trenutno ima primanja.

U imovinskoj karti iz iste godine nalazi se i podatak da predsednik Opštine Bujanovac ima nasleđenu kuću od 84 kvadrata i automobil "audi 90“ iz 2004. godine.

Zamenik predsednika Opštine Bujanovac Šćiprim Musliu koji je na ovoj funkciji od 2020. godine, prema podacima Agencije iz iste godine, prima platu od 90.715 dinara, ali nakon povećanja ta cifra danas iznosi 115.000 dinara. U trenutku prijavljivanja imovine 2020, Musliu je primao i mesečnu naknadu od Nacionalnog saveta albanske nacionalne manjine (NSA), čiji je član od 2018. godine, od 50.427 dinara. Međutim, kako navode iz NSA, Musliju ne prima njihovu naknadu od trenutka kada je postao drugi čovek Opštine. Na sajtu agencije od 2020. Musliju nema štedne uloge u bankama, niti bilo kakvu nekretninu na svoje ime. Jedino što je prijavio kao nepokretnu imovinu je automobil "audi A4“ iz 2011. godine.


Šumadinci skromniji od južnjaka

Nikola Dašić GLAS ŠUMADIJE Dašić malo kao gradonačelnik, malo kao zaposleni u NBS; foto: Glas ŠumadijeKao gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić prima platu od 110.743 dinara od 24. avgusta 2020, kada je i izabran. Ipak, Dašić, prema evidenciji sajta Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) i dalje prima platu od Narodne banke Srbije (NBS) i to 110.000 dinara, mada na sajtu i dalje nije navedeno za koju poziciju u NBS-u javni funkcioner Kragujevca prima platu u toj instituciji. Baš kao što to je to bio slučaj i prethodnih, i ove godine je samo navedeno da se na (nepoznatoj) poziciji nalazi od 15. septembra 2020. godine, odnosno, nepun mesec nakon što je izabran za prvog čoveka četvrtog po veličini srpskog grada.

Od imovine, prema ASK-u, imao je nasleđeni udeo od 6/12 u šumi od 2,25 hektara, pašnjak od 21 ar takođe sa udelom od 6/12, kao i livadu od 10 ari sa istim udelom. Gradonačelnik Kragujevca, prema zvaničnim informacijama, poseduje automobil “mitsubishi pinin” 2002. godište, koje je sam kupio.


Predsednici opština zemlju nasleđuju, auta sami kupuju

Kao predsednik Opštine Topola Vladimir Rajković prima platu od 109.804 dinara od marta 2022, kada je izabran na tu poziciju. Na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije u izveštaju za ovu godnu ne pominje sa da poseduje bilo kakvu nepokretnu imovinu, ali ima automobil “mitsubishi outlander” 2008. godište koje je sam kupio.

Bojan Radović, prvi čovek Aranđelovca, prima platu od 106.136 dinara, a jedan je i od retkih političara koji je prijavio imovinu koju poseduje. Tako se na sajtu ASK-a navodi da u svom posedu ima čak 3 kuće, od kojih je najveća površine 208 m2, a koja je stečena ugovorom o doživotnom izdržavanju. Druge dve kuće, prema dostupnim podacima, dobijene su na poklon, a njihova površina je 44 m2, odnosno 31 m2. Poseduje i garažu od 70 m2 koju je takođe stekao ugovorom o doživotnom izdržavanju, zatim 4 građevinska zemljišta dobijena na poklon, kao i jedan ekonomski objekat - kontejner koji je kupio. Tu su još i 4 šume, 5 voćnjaka, ali i 8 njiva. Sve navedeno prijavljeno je kao poklon koji je Radović dobio, izuzev jedne njive od 52 m2 za koju je stoji da je sam kupio.

U posedu predsednika Opštine Aranđelovac se nalaze i tri vozila - automobil “opel astra G” 2008. godište, kombi “fiat doblo” 2006. godište, kao i kvad “Cforce X4” 2022. godište.


Fotelje "jeftinije" od 100.000 dinara

Prema poslednjoj prijavi Agenciji za sprečavanje korupcije iz 2020. godine, prvi čovek Batočine Zdravko Mladenović prima platu od 92.645,47 dinara. Od imovine se navodi da ima nasleđenu kuću od 64 m2, kao i kupljeni automobil “bmw 318D” iz 2006. godine. U izveštajima iz prethodnih godina navodi se da je posedovao zemljište od 7,74 ara koje je dobio u nasledstvo, kao i nasleđeni pomoćni objekat od 17,5 m2.

U kategoriji "ispod 100K" je i Boban Miličić, jedan od najmlađih predsednika i na čelu je Opštine Lapovo. Prema podacima dostupnim od 2021. godine zarađuje platu od 95.000 dinara. Agenciji sa sprečavanje korupcije nije prijavljeno ništa drugo.

Kada je reč o Nanadu Savkoviću, predsedniku Opštine Rača, jedan je od retkih koji je svoju imovinu prijavio. Tako se u poslednjem izveštaju od 2022. godine navodi da mu je plata 95.000 dinara. Poseduje nasleđenu kuću od 105 m2, njivu od 8 hektara, kao i šumu od jednog hektara, sve to stečeno nasledstvom. Od pokretne imovine Savković ima automobil “citroen” 2009. godište.

Srećko Ilić, predsednik Opštine Knić, a koji živi u Gruži, ima platu od 90.000 dinara prema podacima dostupnim iz 2020. godine. Poseduje nasleđenu njivu od 3,6 hektara i automobil “ford fokus” 2003. godište

Južnjak Aleksandar Đorđević, predsednik Opštine Rekovac, rođen u Surdulici, u poslednjem dostupnom izveštaju iz 2020. godine prima platu od 92.645 dinara. Od nepokretne imovine nije navedeno da poseduje bilo šta, dok se kao pokretna imovina u njegovom posedu navodi auto “opel corsa C 1.0” proizveden 2004. godine.


Gradonačelnik i dugogodišnji funkcioner "Auto Čačka" bez auta, ali sa dve garaže

Milun Todorović SNS Čačak Milun zvanično nema auto, ali ima dve garaže; foto: SNSU “zlatnoj sredini” gradonačenik Čačka Milun Todorović prima platu u iznosu 118.141 dinara, stoji na sajtu Agencije, ali i to da je poslednji put informacije o svom imovinskom statusu dostavio još krajem aprila 2021. godine. Prema tim podacima, on nema depozite u bankama i drugim finansijskim organizacijama.

Interesantan je i podatak da Milun Todorović, kao dugogodišnji službenik u auto-industriji, sa dugim radnim stažom na rukovodećoj funkciji u firmi "AutoČačak" koja je generalni uvoznik za Škodine automobile, omiljene kod funkcionera, u svom posedu nema, tj. do aprila 2021. nije imao svoj auto, iako Čačani svedoče da ga viđaju u automobilu koji na svojim tablicama ima njegove inicijale.

Agenciji je 2021. godine prijavio vlasnički udeo od 100% u firmi MILT i vlasnički udeo u firmi "Čačak film".

Gradonačelnik Čačka sa vlasničkim udelom 1/1 ima četiri kuće od 58, 73, 88 i 253 kvadrata, dve garaže od 27 m2 i 64 m2, , dve šume od po 1.201 m2 i 3.394 m2, njivu od 17.747m2 i poljoprivredno zemljište od 6.592m2.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Borko

    00:02 // 4. 10. 2023.

    Ova naša ne radi za platu!

  • slavko

    22:33 // 3. 10. 2023.

    Sve ovo da im se oduzme i vrati narodu ili neka dokazu sa 150000 kako su sve to pokupovali, a to sto su prijavili je promil od onog sto imaju!

  • Prod@ni Prod@novic sps

    15:47 // 3. 10. 2023.

    @ n@s@t@ iz B@busnicu?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: