Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:32, 24. 5. 2018.

| Ekonomija

KLER: Restitucija ne zaustavlja izgradnju kuća za Rome na Stočnom trgu

Autor:V. MilićIzvor:Južne vesti
Stočni trg
Projekat socijalne gradnje vredan 1,3 miliona evra ipak se nastavlja; Foto: Screenshot Google maps

Izgradnja 25 kuća za Rome na Stočnom trgu neće biti obustavljena zbog toga što su neke od parcela na kojima bi trebalo da se gradi u postupku restitucije, kazao je Ivan Petković iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj (KLER). Objašnjava da zemljište neće biti vraćeno, već bi naslednici trebalo da budu obeštećeni.

Nakon poslednjeg Gradskog veća, Petković je rekao da bi postupak javne nabavke trebalo da bude otvoren već ove nedelje. Nastavak realizacije projekta koji finansira EU sa milion evra, a Grad Niš sa 300.000, zato se očekuje ubrzo.

Petković je objasnio da je zemljište bilo namenjeno socijalnom stanovanju pre stupanja na snagu Zakona o restituciji, te da to ostavlja mogućnost da naslednici koji traže svoju zemlju nazad, budu obeštećeni.

Jeste postupak restitucije u toku, međutim Zakon o restituciji kaže da tražioci imaju pravo da dobiju ili povraćaj zemljišta ili naknadu za to zemljište. Jedan od osnova da dobiju naknadu jeste ukoliko je planskim dokumentom u trenutku donošenja zakona 2011. godine, lokacija bila predviđena za socijalno stanovanje. Što jeste bilo u tom trenutku u Nišu, pa onda Agencija za restituciju ima pravo da obešteti naslednike - objasnio je Petković.

Dodaje da je postupak u Agenciji za restituciju samo malo odložio gradnju kuća, koja je prvobitno bila najavljena za april.

To je, nažalost, malo odložilo aktivnosti projekta, ali jednostavno projekat se u svakom slučaju realizuje, trenutno je u postupku predmet u Agenciji za restituciju, ja se o tome ne bih izjašnjavao - dodaje Petković.

Podsetimo, izgradnja kuća za 50 romskih porodica izazvala je reakcije stanovnika Medoševca, koji su upozorili da bi povećanje populacije na Stočnom trgu još više "getoizovalo" Rome. Građani su zato uplašeni za svoju bezbednost, naročito oni koji žive u komšiluku, jer se na Stočnom trgu i Ulici Ivana Milutinovića često dešavaju razbojništva, a bivale su napadnute čak i radnice ambulante MIN. Pre tri godine, na smrt je pretučen i radnik obezbeđenja Elmonta.

Iako je iz gradske vlasti prvobitno najavljeno da će kuće dobiti najsiromašnije porodice, kasnije je iz KLER-a ovo demantovano i rečeno da se na Stočnom trgu zapravo prave domovi za ljude koji već žive u tom naselju.

Većnica za socijalu Tijana Đorđević Ilić kazala je da je još 2011. bilo opredeljeno zemljište za socijalnu gradnju, te da tada nije bilo primedbi od strane građana.

U međuvremenu, stanovnici Medoševca su potpisivali i peticiju da ne budu sve kuće građene na Stočnom trgu, već da se podjednak broj njih napravi na teritoriji svake gradske opštine, kako bi se izbegla dalja getoizacija Roma.

S druge strane, oni su tražili i policijsku stanicu u blizini Stočnog trga, kako bi se predupredila razbojništva, a građani osećali bezbednije.

Međutim, iz Policijske uprave se nikada zvanično nisu oglasili povodom ovog zahteva građana, iako je novinarka pre nekoliko meseci poslala pitanja na tu temu. Jedino je gradski većnik Saša Živić, posle napada na radnice dispanzera MIN, rekao da je sa policijom pregovarano da se pojačaju patrole u ovom naselju.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • obmanuti gradjanin

    11:20 // 30. 5. 2018.

    Неколико пута пишем коментаре на ову тему, износећи чињенице, али и помињући људе који учествују у овој гетоизацији по службеној дужности и ви не објављујете, не вређам никога само чињенице.Шта ће Вам онда коментари кад само објављујете оно што ви мислите да вам одговара.Толико о незавизном и објективном новинарству које треба да чује све стране.

  • prof dr CVETKO Prvi

    18:16 // 24. 5. 2018.

    "Ne šiljite ražanj dok je zec u šumi" !
    Ajd' da vidimo i tih 25 kuća ... kao i studentski dom /za 10.god. - 8 spratova/, zgrada za "mlade" univerzitetske naučnike, koji su već pred penzijom,1.000.000 "novih radnih mesta" u budućem "Gradu elektronike", "Srpski tok" i svo Koridori su "završeni" i još toliko toga. O djubretu neću pisati...

    • Zoran Minić

      21:24 // 24. 5. 2018.

      Od stotina ari utrina koje je pretvoreno u gradsko građevinsko zemljište u gradu Nišu i koje "zvrndaju" prazne, vi izabraste baš parcele koje treba da se vrate naslednicima onih kojima su vaši preci oteli posle WWII? Zaista čudno? Na kraju, ako ste tako i odlučili, onda ljudima dajte na nekom rugom mestu zemljište iste vrednosti! Ili ćete i tamo da podižete burdelje sa golim igračicama uz šipku?

  • Crvena Zvezda

    14:26 // 24. 5. 2018.

    Pozdrav! Ubrzajte izgradnju! Dosta smo cekali te nove kuce.

    • K T.

      14:37 // 25. 5. 2018.

      A što ne izgradite sami sebi kuće kao što je moj pradeda sam kupio plac i sam izgradio dom za svoju porodicu pa su mu sve oteli pre 70 godina. Nama koji generacijama stvaramo otima se pa se poklanja neradnicima. I sad nestrpljivi neradnici ne žele više da čekaju da im poklone tuđu dedovinu nego mi treba još da se strpimo i posle 70 godina čekanja za ono što jeste bilo naše i oteto nam je.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: