Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:42, 19. 4. 2016.

| Ekonomija

Kamen temeljac i vremenska kapsula za “Novi Niš”

Autor:B. J.Izvor:Južne vesti
Kamene temeljac
"Zalivanje vremenske kapsule"; foto: Vanja Keser

Nakon što pune 4 godine gradske vlasti nisu uspele da izdaju građevinsku dozvolu, a zatim to za samo 2 dana uradile neposredno pred izbore, u Nišu je svečano položena vremenska kapsula, čime je označen početak gradnje "Novog Niša". 

Zbog toga što “Srbija nije u Švajcarskoj, nepredviđene situacije se dešavaju” i to je razlog zašto prva faza projekta Novi Niš na prostoru bivše kasarne Bubanjski heroji još uvek nije završena, kaže Filip Bej, direktor kompanije "Clean earth and capital". Ipak, on nije želeo da precizira datum kada će radovi zaista otpočeti.

Američka kompanija na građevinske dozvole čekala pune 4 godine, zbog čega je potpredsednica Vlade i ministarka građevine Zorana Mihajlović žestoko kritikovala gradske vlasti, zaključivši da su na kraju “spora i neefikasna administracija pobeđeni u samo dva dana".

Nije bilo lako doći do ovog kamena temeljca. Morali smo da pobedimo sve loše navike u odnosu prema investitorima. I na to smo potrošili gotovo 4 godine. Ministarstvo koje vodim je na zahtev za građevinsku dozvolu koji je dostavljen 13. aprila odgovorilo posle dva dana, 15. aprila - kaže Mihajlovićeva.

Maketa "Novi Niš" Za sada napravljena samo maketa; foto: Vanja KeserOna objašnjava da je zbog "nerazumevanja lokalnih vlasti, ali i Ministarstva odbrane" postojala mogućnost da se investitor povuče iz ovog projekta.

Gradonačelnik Niša Zoran Perišić nije komentarisao kritike koje je na račun njegove administracije uputila ministarka, ali je izrazio očekivanje da će investitor posao završiti po planu.

To što je posle 4 godine građevinska dozvola izdata samo nekoliko dana pred izbore, gradonačelnik je ocenio kao - slučajnost.

Niko nije znao da će izbori biti baš 24. aprila 2016. godine. Rok za izgradnju koji je istekao 17. aprila nam je nametnuo ovaj termin, a investitor je želeo da, potpisujući anekse, odmah uradi ono što očekujemo od njega - kaže Perišić.

Novi aneks prvobitnog ugovora, inače, kako je rečeno, precizira da će isporuka stambenog prostora za potrebe Ministarstva odbrane početi 2018. godine. Zatim će 4.000 kvadratnih metara dobiti 2018. i 2019. godine, 8.000 kvadrata do 2020. godine i još 5.000 u 2021. godini.

U prvoj fazi će, kako je predviđeno, biti izgrađeno oko 300 stanova sa nadzemnim i podzemnim garažama u 4 lamele, kao i nekoliko desetina kuća u nizu. Predačunska vrednost radova te faze je oko 3 miliona evra.

Lokacija na kojoj se gradi "Novi Niš" površine je 15 hektara, gde će biti izgrađena i bolnica, univerzitetski centar i šoping mol.

Ceo kompleks sa svim sadržajima bi trebalo da bude završen za 10 godina. Ministarstvo odbrane će dobiti oko 320 stanova za rešavanje stambenog pitanja pripadnika Vojske.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • RATKO

    23:00 // 21. 4. 2016.

    `Gospodo`, ostavite nesto i za posle izbora!

  • Rade Sipetic

    18:09 // 20. 4. 2016.

    Kakvo je ovo gradiliste medju drvecem. Ako se gradi stambeni prostor, tada bi to trebalo da bude ocisceno. Laz i predizborna prevara. kao i uvek. PROBUDI SE NARODE.

  • CVETKO prvi

    12:19 // 20. 4. 2016.

    Ovo četvoro ne bi trebalo da ispustaju lopate iz ruku , nego PRAVAC u "Goricu" !
    "Sahraniše" još jedan "kamen temeljac" ! Da im nije prešlo od tome ?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: