Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:31, 24. 8. 2020.

| Ekonomija

Kasni berba paprike ajvarke na otvorenom u leskovačkom kraju, loši prinosi zbog kiše

Autor:Bojana StamenkovićIzvor:Južne vesti
paprika u Japanu
Loši prinosi ove godine zbog kiše; Ilustracija; Foto: J. M.

U leskovačkom kraju počela je berba prvog roda crvene paprike koja se koristi za pripremu ajvara, a koja je uzgajana u plastenicima. Poljoprivrednici kažu da su zadovoljni kvalitetom i rodom, ali da problema imaju sa zasadima na otvorenom koji su uništeni zbog kiše. Da će ove godine biti loši prinosi potvrđuju i u Poljoprivrednoj stručnoj službi Leskovca, a očekuju da cene budu i duplo veće u odnosu na prošlu godinu.

Dobar rod paprike za ajvar ove godine imaju poljoprivrednici koji je uzgajaju pod plastenicima, što je svega 20 % od ukupne površine pod paprikom. Berba je već počela, a kako kažu poljoprivrednici, očekuju dobru prodaju.

Ipak, da neće biti velike zarade od paprike za ajvar, dodaju, jer su zasadi na otvorenom oštećeni zbog velikih padavina u avgustu.

U plastenicima je paprika odlična i od tog roda očekujemo dobru prodaju i cenu. Ipak, skoro 40 % manjeg prinosa imaćemo od berbe na otvorenom koja će kasniti petnaestak dana zbog kiše. I sama sadnja je kasnila, a kišno vreme nije pogodovalo rastu paprike. Očekivali smo da će se situacija popraviti kako je došlo lepo vreme, ali je rod onda uništio grad - kaže jedan poljoprivrenik iz okoline Leskovca.

Da će paprike za ajvar ove godine biti znatno manje, kaže i Jelena Stojiljković iz Poljoprivredne stručne službe Leskovca. Prema njenim rečima, kiša je doprinela smanjenju roda, a očekuju se da cena bude znatno veća, jer je potražnja velika, a proizvoda neće biti dovoljno.

U plastenicima je dobar rod i to je nekih 20 % od ukupnih površina koje su pod zasadom paprike ajvarke. Što se tiče površina na otvorenom tu je zaista loše ove godine. Klimatske prilike nisu odgovarale, bilo je dosta kiše, grada, tako da će ove godine biti loši prinosi i doći će do velikog smanjenja roda- kaže Stojiljkovićava.

Cena će biti veća ove godine, dodaje, a pretpostavka je da će se kretati od 100 do 120 dinara za kilogram kada krene priprema zimnice.

Na leskovačkim pijacama cena paprike trenutno je i 200 dinara po kilogramu, a kako kaže jedan Leskovčanin, ukoliko cena i padne na 100 dinara, pitanje je da li će se ispaltiti praviti ajvar.

Bio sam pre par dana do pijace i cena paprike za ajvar bila je oko 200 dinara. U sezoni pravljenja zimnice za dobru papriku plaćam oko 50-60 dinara, a čujem da će ove godine cena ići i do 120 dinara za kilogram. To će biti mnoogo i mislim da se po tim cenama neće isplatiti pravljenje "čistog" ajvara jer po receptu po kome pravimo, odnos paprike i ajvara bude 3:1 - kaže jedan Leskovčanin.

Pod zasadima paprike je u leskovačkom kraju 2.100 hektara, a oko trećina je paprika ajvarka.

Godišnje se otprilike proizvede oko 60.000 tona, a deo je prethodnih godina izvožen za Crnu Goru i Hrvatsku. Poljoprivrednici kažu da ove godine verovatno neće biti mnogo paprike za izvoz.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Nislija

    08:20 // 25. 8. 2020.

    Nije valjda da crcena paprika jedino u Leskovac se gaji, raste i bere? U ostatku Srbije sigurno rastu banane i limuni.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: