Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:15, 19. 7. 2022.

| Ekonomija

“Keep light” ponovo u akciji na jugu: U Vranju menjaju sijalice za 4 miliona evra

Autor:M. DejanovićIzvor:Južne vesti
sijalice
Nakon Leskovčana i Vranjanci postaju partneri sa firmom poznatom po sumnjivim tenderima; foto: JV

Zamena starih novim LED sijalicama i održavanje rasvete Vranjance će koštati 477,2 miliona dinara, nakon što je u postupku javne nabavke pobedila beogradska firma “Keep light”, poznata po novogodišnjoj jelki od 83.000 evra, višemilionskim ukrasima, a južnjacima i po zameni sijalica u Leskovcu.

U trci za privatnog partnera koji će menjati sijalice bile su dve firme - Feeman iz Jagodine, čiju je ponudu Grad odbio zbog, kako piše u Odluci, nepotpune dokumentacije, i Keep light iz Beograda, koji se prijavio sa podizvođačem Mep inženjeringom.

Kao i u većini drugih gradova koji menjaju osvetljenje, firma Keep light, kojoj je 2018. godine namešten tender za nabavku ukrasa u Nišu, pa je nakon pisanja o tome obustavljen, i sa kojom je Grad Leskovac 2020. godine potpisao ugovor koji je prvo bio odbačen - dobila je posao i u Vranju.

Prema podacima javne nabavke, beogradska firma je podnela ponudu od 528,5 miliona dinara sa PDV-om, dok je firma iz Jagodine, čija je ponuda ocenjena kao neprihvatljiva, ponudila da taj posao uradi za 531,2 miliona dinara.

Ponuda privrednog subjekta “Feman” odbija se kao neprihvatljiva jer isti nije dostavio traženo sredstvo obezbeđenja (bankarska garancija za ozbiljnost ponude) u skladu sa dokumentacijom o nabavci, nisu dostavljeni traženi uzorci i tehnička dokumentacija uz ponudu, nije popunjen obrazac strukture cena, nije dostavljeno tehničko rešenje, nije dostavio sve tražene priloge Modela ugovora, što je privredni subjekat bio u obavezi da dostavi kako je zahtevano konkursnom dokumentacijom - piše u odluci.

U tenderskoj dokumentaciji stoji da predmet rekonstrukcije javnog osvetljenja u Vranju obuhvata zamenu 6.168 od ukupno 7.678 svetiljki, koliko ih ima, a ugovor o javno-privatnom partnerstvu bi trebalo da traje 156 meseci, odnosno 13 godina.

Podsetimo, novinari portala Pištaljka su još 2016. godine skrenuli pažnju na sumnjivu javnu nabavku za dekoraciju Beograda na kojoj je posao dobila firma Keep light.

Međutim, ta firma je naročito dospela u žižu javnosti kada su novinari ovog portala otkrili da je beogradska novogodišnja jelka za 2017. godinu plaćena čak 83.000 evra i da je u centru grada postavljena pre završetka tendera.

Istraživanje BIRN-a pokazalo je da su, od 24 ugovora za javnu rasvetu, 22 dobile 4 firme i njihovi partneri, a u većini slučajeva tu je i Keep light.

Ove firme su za sad obezbedile sebi oko 50 miliona evra iz lokalnih budžeta.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Горан Г

    22:45 // 20. 7. 2022.

    Четири милиона евра, па то вам је скоро џабе!

  • Seljak

    16:53 // 19. 7. 2022.

    Nikola Tesla se prevrće u grobu. Da je znao da će pljačkaš među njegovim narodom zloupotrebljavati struju i rasvetu, verovatno bi testamentom zabranio upotrebu u Srbiji. Za 4 miliona evra može cela Srbija da promeni sve i jednu sijalicu. Valjda će uskoro Goli otok proraditi ili bar Aleksinački rudnici. Treba ove bandite što pre hapsiti i oduzeti kompletnu imovinu.

  • Dragan Petrovic

    14:57 // 19. 7. 2022.

    Kad li ce na jugu da se prosvetli mozak nekim glasacima...brze,jace,bolje u kradju dok nije sve nestalo...4 mil .evra,da li neko ima malo mozga da to primeti,a da opozicija spava,a narod zombiran...u Vranje nema laganje,20 sijalice 4 mil. evra...a tek ako pozele jelku za N.godinu,bice veselo...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: