Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:06, 27. 10. 2019.

| Ekonomija

“Kentaur” dobija iz budžeta Srbije skoro milion evra, plata radnika ne manja od minimalca

Autor:Milica DejanovićIzvor:Južne vesti
Kentaur vranje foto Milica Dejanovic juzne vesti
Srbija subvencioniše "Kentaur" sa skoro milion evra; foto: M. Dejanović / JV

Danska kompanija “Kentaur” koja se bavi proizvodnjom radnih uniformi za ugostiteljstvo, zdravstvo i prehrambenu industriju, a koja je u četvrtak, 24. oktobra otvorila proizvodni pogon u Vranju, dobiće iz budžeta Srbije skoro milion evra subvencija, stoji u ugovoru između “Kentaur Balkans” i Ministarstva privrede, koji je objavio portal Nova ekonomija.

Ugovor između danske kompanije i Ministarstva privrede sklopljen je u Beogradu, 29. oktobra prošle godine i u njemu piše da će Kentaur iz budžeta dobiti 940.358 evra u naredne dve godine, a nakon što zaposli 300 novih radnika na neodređeno vreme.

Takođe, Danci su se ugovorom obavezali da će do kraja 2021. godine uložiti najmanje 800.380 evra, a 25% moraju biti sopstvena sredstva i da će plata radnika biti ne manja od zakonskog minimalca koji je trenutno oko 28.000.

Prvi deo subvencija iznosi 288.972 evra, a Kentaur novac dobija ove godine, po dostavljanju dokaza da je zaposlio 27 radnika i uložio 420.000 evra.

Drugi deo subvencija u visini od 387.521 kompanija dobija 2020. godine nakon što zaposli 142 radnika i uloži 281.000 evra, 2021. godine kompanija je u obavezi da zaposli još 131 radnika i uloži 99.380 evra, kako bi dobila ostatak subvencija u iznosu od 263.864 evra.

Podsetimo, kompanija Kentaur koja se bavi proizvodnjom radne odeće, uposlila je 150 ljudi u pogonu vrednom više od milion evra, kako je rečeno na otvaranju, a celokupna proizvodnja Kentaura je izvozno orijentisana i svi repromaterijali poreklom su iz Nemačke, Italije i Engleske, dok su za dizajn zaduženi danski i japanski kreatori.

Kompanija poseduje pogone u Kini, Poljskoj i Vijetnamu, a glavna tržišta “Kentaura” su zemlje Evropske Unije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Vrednica

    14:33 // 13. 11. 2019.

    Do sad su stranci davali pocetnu platu 25000,a sad probaju sa 9000.Ako prodje prodje.Pa ovo je dno dna!

  • Vrednica

    14:29 // 13. 11. 2019.

    Sprovode obuku u trajanju od 3 meseca,placaju po 9000 mesecno.Ako ne zadovoljis uslove onda te sutnu pa zovu nove.Dobro ga smislili,dace Sertifikat za sivaca.Nije valjda to besplatno,mora da se odradi.E,moja Srbijo,plati im da nas ucenjuju i nipodastavaju!Hvala vam sto ste dosli,izrabljivaci radne snage!

  • Cvetislav

    08:26 // 28. 10. 2019.

    Pa I Beneton ne placa pio I ostale dazbine za radnike kao nasi privatnici 15-16hiljada.....vec mnogo manje.... Kako Jr to moguce?
    proverite PA cete videti...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: