Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:35, 28. 1. 2021.

| Ekonomija

Kineska fabrika koja se otvara u Nišu radiće u Slobodnoj zoni Vranje uz specijalne olakšice

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
fabrika šinju
Poslovaće u Nišu uz brojne beneficije Slobodne zone Vranje; foto: Vlada Srbije

Fabrika Šinju koja bi aprila trebalo da bude otvorena u Nišu tražila je da posluje u okviru Slobodne zone Vranje, a Grad Niš je pokrenuo inicijativu da tako i bude. Pristali su i Vranjanci da prošire Slobodnu zonu, a kažu da to znači da će kineska firma imati specijalne olakšice - oslobađanje od PDV-a i carine na uvoz sirovina i materijala.

Gradsko veće Niša smatra da je opravdana inicijativa da se Slobodna zona Vranje proširi i na područje Niša, na osnovu Pisma o namerama kompanije Šinju (Xingyu Automotive Lighting Systems), koja za nekoliko meseci počinje sa radom.

Iz više razloga je to značajno i opravdano, kako piše u zaključku, a između ostalog zato što je cilj ekonomski razvoj Niša kroz povećanje konkurentnosti grada, unapređenje poslovnog ambijenta, stvaranje dodatnih uslova za jačanje postojećih i privlačenje novih investicija, povećanje obima proizvodnje roba i pružanje usluga, zapošljavanje, transfere novih tehnologija.

Putem komunikacije sa predstavnicima kompanije upoznati smo sa visinom planirane investicije, koja iznosi 60 miliona evra i predviđena je za izgradnju proizvodnog objekta i nabavku nove opreme za proizvodnju komponenti za auto-industriju, tačnije proizvodnju lampi i osvetljenja za automobile. Za potrebe realizacije svojih poslovnih planova kompanija planira da zaposli 1.000 radnika u narednih 6 godina. Koliko je ovo veliki i značajan projekat govori i činjenica da su investicioni projekti ove kompanije proglašeni od strane Vlade Republike Srbije projektima od nacionalnog značaja - pojašnjavaju u zaključku.

Proširenje slobodne zone Vranje na područje Niša konkretno znači da katastarska parcela koja je u vlasništvu kompanije Šinju ulazi u režim Slobodne zone Vranje, objašnjava direktor Branislav Stojković, a to će to biti ozvaničeno nakon donošenja rešenja Vlade o proširenju tog područja.

Poslovanje kompanije Xingyu Automotive Lighting Systems u režimu Slobodne zone Vranje znači da će kao korisnik slobodne zone imati sve povlastice i pogodnosti predviđene za poslovanje u režimu slobodne zone, obzirom da im je delatnost izvozno orijentisana. Poslovanjem u slobodnim zonama, investitoru se obezbeđuju specijalne olakšice i povlašćeni poreski režimi kao što su oslobađanje od PDV-a i carine na uvoz sirovina i materijala namenjenim proizvodnji robe za izvoz, mašina, opreme i građevinskog materijala - pojašnjava Stojković.

Jedan od koraka proširenja Slobodne zone Vranje na područje Niša upravo je ova inicijativa, kaže, sa kojom su saglasni nadležni u Nišu i Vranju, kao i Uprava za slobodne zone Ministarstva finansija.

Slobodne zone su inače fizički ograđen i označen deo teritorije, infrastrukturno opremljene tako da firme u njima mogu da obavljaju proizvodne i uslužne delatnosti uz određene stimulativne pogodnosti, a Slobodna zona Vranje je jedna od 15 takvih u Srbiji.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • limun

    08:54 // 31. 1. 2021.

    Kad oterate vucka, oterajte i kineze pa sadite kujuruz kao i dosad.

  • Sava

    09:48 // 29. 1. 2021.

    Nelogicno je da Nis nema slobodnu zonu, a sto se tice PDV, ni jedna firma koja izvozi prakticno ne placa PDV, jer se vrsi povracaj PDV nakon izvoza.

  • Sasa

    09:38 // 29. 1. 2021.

    Zar nije lakse da se otvori slobodna zona Nis, nego da se na Nis prosiruje slobodna zona Vranje.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: