Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:18, 9. 1. 2020.

| Ekonomija

Kinezi kupili zemljište kod “Leonija” za izgradnju nove fabrike

Autor:A. StankovIzvor:Južne vesti
VAK_0894
Uskoro nova fabrika preko puta "Metroa"; foto: Vanja Keser

Iako je izmenjen i Plan generalne regulacije kojim se izmešta put kako bi se dve parcele spojile i napravila veća površina za izgradnju kineske fabrike Šinju u Nišu, Kinezi su za sada kupili samo jednu parcelu, sa jedne strane puta. Početak izgradnje najavljen je u naredna 3 meseca.

Od privatne beogradske firme SSDT 018 Alfa Beograd d.o.o koja je bila vlasnik obe parcele u indistrijskoj zoni "Zapad", nedaleko od Leonija, za koju su bili zainteresovani strani investitori, kako piše u Katastru nepokretnosti, Kinezi su kupili samo jednu.

Transakcija je obavljena nekoliko nedelja nakon objavljivanja teksta Južnih vesti o potencijalnom spajanju parcela i izmeni PGR-a, a vlasnik beogradske firme Nenad Bjelogrlić kaže da je njegova poslovna ideja da investitorima ne nudi samo parcele, već da na njima izgradi i objekte koje bi iznajmljivao.

Međutim, Kinezi nisu bili zainteresovani za to, već kaže da su hteli samo zemljište.

Kada pogledate organizovane industrijske zone širom sveta i Evrope, imate privatne zone gde velike firme dolaze i zakupljuju objekte koji su izgrađeni tipski ili za potrebe tog klijenta. Onda se daje u zakup na 15 ili 20 godina i oni mogu novac da ulažu u opremu, a ne u cigle - kaže Bjelogrlić.

Iako su kupili samo jednu parcelu površine 6,6 hektara, prema nezvaničnim informacijama, u narednim fazama razvoja trebalo bi da šire svoj kompleks u Nišu, pa su zainteresovani i za kupovinu parcele preko puta, koja je i dalje u vlasništvu beogradske firme.

U okolini ima još puno slobodnih parcela, ali u Agenciji za restituciju kažu da su one i dalje u procesu restitucije i dokazivanja vlasništva, pa je zato i nemoguće da budu ponuđene potencijalnim investitorima.

Teret dokazivanja u predmetima je na strankama, dok postupak parcelacije i preparcelacije može inicirati samo nosilac prava javne svojine, odnosno korisnik parcela, što je u konkretnom slučaju Grad Niš i Republika Srbija. U ovom delu postoji i angažovanje KLERP-a i Grada Niša za ubrzanje postupka, ali kako dokumenatcija nije kompletna, to i dalje nisu stvoreni uslovi za odlučivanje - kažu u Agenciji za restituciju.

šinju Šinju otvara fabriku u Nišu; foto: printscreen

Kako je ranije rečeno iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj i projekte (KLERP), izgradnja fabrike bi trebalo da počne u naredna 3 meseca.

Kompanija Šinju (Xingyu Automotive Systems Co LTD) je vodeća kompanija za dizajn i proizvodnju LED rasvete u automobilskoj industriji. Investiciona vrednost ovog projekta iznosi 50.000.000 evra, a kompanija planira zapošljavanje 1. 000 radnika na neodređeno vreme - pišu iz KLERP-a.

Podsetimo, vest da fabriku u Nišu otvaraju i Kinezi prvi je objavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a ova kompanija bi u Nišu trebalo da proizvodi rasvetu za BMW, “audi”, “reno”, “opel” i “folksvagen”, ali i industrije širom sveta.

Krajem 2019. godine Gradsko veće i Skupština Grada usvojili su izmenu Plana generalne regulacije kojom je previđeno izmeštanje puta kako bi se spojile 2 parcele na kojima bi Šinju gradio fabriku.


Bjelogrlić: Nismo znali da Kinezi dolaze

parcele katastar Kupili samo parcelu 16154/37Iako se datumi završetka restitucije za 2 parcele planirane za Kineze i kupovina od strane kompanije SSDT 018 Afa Beograd d.o.o poklapaju sa najavom dolaska kineske kompanije u NIš, direktor beogradske firme Nenad Bjelogrlić kaže da ništa od toga nije unapred planirano.

Bjelogrlić, koji je bio i poslednji v.d. direktor republičke Agencije za strana ulaganja SIEPA ugašene 2015. godine, kaže da je SSDT 018 Alfa Beograd d.o.o još u leto 2018, godinu dana pre nego što se Šinju uopšte pojavio kao potencijalni investitor, sklopili predugovor sa bivšim vlasnicima parcela u Nišu.

Jula 2018. godine potpisan je krovni sporazum između nas kojim se predviđa da se nama prodaju sve njihove parcele u nama interesantnim regionima u Nišu. Taj proces je trajao oko godinu dana. Prvi kontakt sa Kinezima se dešava tek u leto 2019. - kaže Bjelogrlić.

Pored već pomenutih parcela, beogradska firma će postati vlasnik još nekoliko placeva istih prethodnih vlasnika, koji su još u procesu restitucije i čekaju okončanje postupka u Agenciji.

Direktor ove kompanije kaže da je ono čime se bave stvaranje dobre poslovne klime za dolazak stranih investitora u Srbiju i da im ponudi lokaciju i prostor za biznis.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Cvetislav

    10:02 // 10. 1. 2020.

    Kakva muvačina i kakvo direktno I otvoreno muvanje I mahinacije sa zemljjstem..... Kako bas to da Beograadjani kupe to i zamislite, bas 2018.-te.....mnogo be pametan ova firma,..... bas su sposobni,,,, divni su, bas je sve slučajno....

  • Moebius

    08:22 // 10. 1. 2020.

    Valjda uzeli zemlju u zakup, kako mogu da kupe zemlju?

  • Mara

    05:53 // 10. 1. 2020.

    Blago nama

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: