Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:40, 26. 11. 2014.

| Ekonomija

Kirbi: "Južni tok" nije Srbiji jedina opcija

Autor:M. VučićIzvor:Južne vesti

Ambasador SAD-a Majkl Kirbi u emisiji "15 minuta"

Moguće je da će "Južni tok" biti sagrađen jednog dana, ali Srbija ima mogućnost da dobija gas i iz drugih zemalja, poput Azerbejdžana, Kipra ili Afrike, i treba da razmotri i tu mogućnost, smatra ambasador SAD-s u Srbiji Majkl Kirbi.

U intervjuu Južnim vestima Kirbi navodi da “jedino o čemu američka vlada brine jeste da ovaj gasovod omogući protok u različitim pravcima, odnosno u oba pravca”.

U zavisnosti od ekonomije i cene, vi biste mogli da imate gas o kom pričaju Hrvati, koji imaju tečni prirodni gas na ostrvu Krk. Ako gradite gasovod, da li je on samo za jedan pravac i za jedan gas? Dakle, to je ono oko čega brinemo, ali ako uslovi mogu da se dogovore, moja vlada onda nema nikakvih problema sa tim. Ipak mislimo da je mogućnost protoka u oba pravca važna - kaže Kirbi.

Na pitanje kako američka vlada gleda na postojanje Rusko-srpsko ruskog humanitarnog centra u Nišu, ambasador Kirbi kaže da “na duže staze američka vlada ne vidi potrebu da postoji samo Rusko-srpski centar”. Stav svoje administracije objašnjava navodeći primer poplava koje su u maju zadesile Srbiju.

Srbija je krenula ka Evropskoj uniji, ali EU nema subregionalne organizacije za pomoć u prirodnim katastrofama. Veoma često ima poplava reke Odre na njenom toku kroz Češku, Poljsku i Nemačku, i ova oblast je nekoliko puta stradala od poplava, ali nije formirana grupa od tri države koje će se boriti sa ovim problemom. To je deo EU kojoj i one pripadaju i zato ne vidim potrebu da postoji samo ovakav centar - navodi Kirbi.

Govoreći o razvojnim perspektivama, Kirbi kaže da Srbiji postoji značajan potencijal za razvoj IT sektora, te da je iznenađen brojem Srba koji rade u toj industriji u SAD-u.

Postoji interesovanje kod američkih kompanija za ulaganje zbog toga što stalno tragaju za novim idejama. Recimo, ono što me je iznenadilo je to da “Intel” trenutno razvija novi telefon, a softver za pravljenje slika je razvijen u Srbiji, i to za upotrebu u celom svetu. Mislim da bi o ovome moglo mnogo više da se priča. Rade se neke trenutno veoma revolucione stvari - objašnjava ambasador.

Šta Kirbi očekuje od Kluba srpsko-američkog prijateljstva, jesu li tačni navodi da će u Niš doći neki od američkih univerziteta, kako komentariše tvrdnje zamenika gradonačelnika Ljube Slavkovića da su pojedini niški novinari strani plaćenici, i šta poručuje mladima u Srbiji, saznajte u emisiji “15 minuta”.
 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • niski

    00:29 // 2. 12. 2014.

    ti ce nas naucis....

  • Dr.Pravdić

    08:11 // 27. 11. 2014.

    Zar Antić nije više ministar energetike?A izgleda da ni Bulatović nije direktor Srbijagasa?E pa braćo Srbi ne moramo više ni da mislimo treba samo da idemo po mišljenje i da slušamo razne ambasadore.

  • Lik iz centar

    22:32 // 26. 11. 2014.

    a mozemo da se "grejemo" i preko raspada uranijuma koji su nam ovi "prijatelji" velikodusno bacili 99te,kao vid "humanitarne akcije" milosrdni andjeo!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: