Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:16, 5. 10. 2020.

| Ekonomija

Kirija za garsonjeru u Beogradu dovoljna za najam dvosobnog stana u Nišu, ali na jugu većini i to skupo

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
stambene zgrade
Iako je u Nišu najjeftinija kirija među većim gradovima, mnogi smatraju da su cene previsoke; foto: Wikimedia commons/Flammard

Na osnovu analiza prosečnih cena kirija za stanove, portal koji se bavi oglašavanjem utvrdio je da je Niš duplo jeftiniji od Beograda. Tako je za garsonjeru u najvećem gradu na jugu mesečno potrebno oko 120, a u prestonici 200 evra. Ipak, mnogi koji u Nišu traže stan kažu da su kirije previsoke, posebno za garsonjere.

Da nije lako pronaći stan za iznajmljivanje upravo zato što mesečne kirije visoke, jer su najjeftinije garsonjere 100 evra, a prosečan dvosoban stan košta i više od 200 evra - kažu mnogi koji su u potrazi za stanom u Nišu.

Uz kiriju idu i ostali mesečni troškovi, pa pojedini kažu da moraju da izdvoje i skoro celu mesečnu platu da bi živeli u Nišu, te smatraju da je iznajmljivanje stana u najvećem gradu na jugu preskupo.

Ipak, prema istraživanju portala 4zida koji se bavi oglašavanjem, namešteni stanovi u Nišu su duplo jeftiniji nego u Beogradu, dok je Novi Sad, iako sličan po veličini, značajno skuplji nego Niš.

Utvrdili su da je mesečna kirija za garsonjeru u prestonici dovoljna da se u Nišu iznajmi dvosoban stan. cene najma Analiza portala koji se bavi oglašavanjem o cenama za izdavanje; foto: Portal 4zida

I dok je za garsonjeru u Beogradu potrebno prosečno izdvojiti 200 evra mesečno, za garsonjeru u Nišu je dovoljno 124 evra. Zanimljivo je da je prosečna cena dvosobnih stanova u Nišu, čak niža nego cena garsonjere u Beogradu i ona iznosi 189 evra. Namešteni trosobni stanovi u Nišu prosečno su oglašeni za 260 evra, a četvorosobni za 405 evra, pri čemu vidimo da su cene stanova svih struktura u Nišu duplo jeftinije nego u Beogradu - navode sa portala.

Kažu da je tokom vanrednog stanja zbog korone najveći pad cena bio upravo za izdavanje stanova. Tada se većina studenata vratila svojim kućama, a oni koji su izdavali nekretnine po principu "stan na dan" su nudili mesečni najam.

Sve ovo je uticalo na povećanje ponude, a samim tim i na smanjenje cena tražene kirije. Ipak, nakon što se vanredno stanje završilo i život se više-manje vratio u normalu, vratila se i potražnja za stanovima. Cenama mesečnih kirija nije dugo trebalo da se vrate na pre-pandemijski period - ističu.

Na osnovu analize zaključuju da, bez obzira na ekonomske prilike, faktor ponude i tražnje i dalje diktira cenu najma nakretnina, ali da dodatno na visinu kirije, osim samog grada, utiče i broj luksuznih stanova i projekata u njemu, u čemu Beograd u velikoj meri prednjači u odnosu na ostale gradove u Srbiji.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Deko

    08:58 // 23. 10. 2020.

    Posto svi insistiraju na tome kako stanodavac ne placa porez, no problem. Kupac placa porez., Kome nije jasno. Dodaj na kiriju dvadeset posto. Kao u trgovini. Hoces hleb i mleko, plati na kasi. Sa porezom. Hoces grejanje, struju i internet, plati na vreme. Polomio si nesto u radnji, nadoknadi stetu. Odes u hotel, sve moras da ostavis kao sto si nasao i da izadjes u dogovoreno vreme. Hoces konfor

  • ALeksandar

    23:34 // 8. 10. 2020.

    Sta bre lupa ovaj???? Pa ovo i deca citaju. Za sto evra mogu da iznajmim samo supu, kao onu iya narodnog pozorista, nedaj boze nikom.

  • Ouzo

    21:49 // 6. 10. 2020.

    Ah, kakva vest, ajd se iscudjavamo! Veliki napor je ucinio onaj ko je ovo obelodanio, mora da je neki sto misli da zivot pocinje od njega ???

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: