Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:13, 16. 6. 2023.

| Ekonomija

Kiša odložila početak berbe malina u leskovačkom kraju - na cenu se i dalje čeka

Autor:Marko MitićIzvor:Južne vesti
Maline
Izvesno da će cena biti daleko niža od prošlogodišnje; foto: M. M.

Učestale kiše uticale su na to da rod maline ove godine u leskovačkom kraju bude daleko manji, ali i da se kasni sa početkom berbe. Proizvođači i otkupljivači i dalje čekaju cenu, ali su saglasni da će ona ove godine biti daleko niža nego prošle godine.

Za razliku od prethodnih godina kada je berba malina sredinom juna bila u jeku, ove godine još nije počela, a kao glavni razlog za kašnjenje poljoprivrednici ističu nepovoljne vremenske uslove i učestalu kišu koja je uticala i na rod.

Takva je godina, kiša utiče na sve proizvode pa tako i na malinu. Nismo još počeli sa berobom, po nekim procenama moraćemo da sačekomo još nekih nedelju dana. Slušamo i vremensku prognozu, očekujemo stabilizaciju vremena, kako bi berbu bar sproveli kako treba. Moramo da kažemo da je ovo sve uticalo i na rod, koji je daleko manji nego poršle godine - kažu proizvođači.

Osim smanjenog roda brine ih i cena, koja još nije zvanično potvrđena, ali prema nekim najavama ona bi trebalo da bude daleko niža od prošlogodišnje. Maline Kiša uticala i da rod bude smanjen; foto: M. M.

Iz Šapca stiže priča da je trenutna cena oko 200 dinara, što je malo. Prošle godine ona je bila 500 dinara, ali se nadamo da će kao i prethodnih godina tokom berbe ona bar malo da se poveća i da možemo da pokrijemo bar osnovne troškove - kažu proizvođači.

Priču oko cene potvrđuju i otkupljivači, koji kažu cenu ne diktiraju oni, već tržište.

Mnogi napadaju nas otkupljivače i hladnjače. Naravno da bi svi voleli da cena bude što veća i da svi dobro zaradimo. Nažalost to nije moguće uvek, cena će definitivno biti manja. Dešavalo se i da na početku berbe ni mi sami ne znamo cenu, tako da očekujemo da uskoro cena bude objavljena i da se svi polako spremamo - kaže otkupljivač voća.

Malinarima problem predstavlja i nedostatak radnika, uz podsećanje da berba tog voća ne retko traje i više od mesec dana.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: