Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:56, 14. 10. 2014.

| Ekonomija

Ko je kriv za loše stanje u budžetu Niša?

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
skupstina1234.jpg
Odbornici o trošenju novca, arhivska fotografija

Žučnu raspravu odbornika niške Skupštine izazvala je tačka o rebalansu budžeta. Dok je vlast optuživala opoziciju zbog velikih zaduženja, opozicioni odbornici su kritikovali loš rad i loše planiranje gradskih funkcionera.

Iako je rebalansom predviđeno “tehničko” povećanje prihoda od oko 400 miliona dinara, u opozicionim strankama smatraju da to nije realno, kao što ni planirani budžet nije realan.

Najglasniji su bili odbornici takozvanog “demokratskog” bloka iz Demokratske stranke, Socijaldemokoratske stranke i Ujedinjenih regiona Srbije koji su pokušavali da demantuju činjenice koje su poslednjih dana iznosile vladajuće stranke da su zaduženja bivše garniture kriva za loše finansijsko stanje.

Ukupna suma uzetih kredita od 2008. do 2012. godine je 9,5 miliona evra koji se vraćaju do 2016. ili 2021. godine i 370 miliona dinara iz Fonda za razvoj koji se vraća do 2016. godine. I ja molim predstavnike vlasti da u javnim nastupima iznose tačne informacije i ne obmanjuju javnost - rekao je odbornik i bivši gradonačelnik Niša Miloš Simonović.

Podršku svom nekadašnjem koalicionom partneru pružio je i lider Ujedinjenih regiona Srbije Branislav Jovanović.

Trenutna zaduženja Grada na osnovu kredita su oko 500 miliona dinara i nije tačno da je Grad prezadužen. Slažem se sa bivšim gradonačelnikom Milošem Simonovićem da je Niš trenutno jedan od najnezaduženijih gradova u Srbiji. To tvrdim i, evo, neka me za ovom govornicom neko demantuje ako nisam u pravu - rekao je Jovanović.

On je naveo i podatke da je realizacija budžeta, procentualno gledano, bila najniža na kraju 2013. godine, a da je za prvih 9 meseci ove godine ispod 50 odsto.

Međutim, zamenik gradonačelnika Ljubivoje Slavković rekao je da je 2012. nova vlast na čelu sa Srpskom naprednom strankom zatekla dugove za kredite od oko 27 miliona evra, a da su u 2014. godini ta dugovanja svedena na 11,5 miliona evra.

Mi smo samo zbog promene kursa evra u poslednja 3 meseca dobili nova zaduženja od 75 miliona dinara, a da nismo nijedan kredit uzeli. Mislim da se bivša vlast preinvestirala i da budžet nije mogao da podnese toliko uzimanje kredita i veliki broj investicija sa punjenjem koje je tada bilo i koje je danas još lošije - rekao je Slavković.

Zamenik gradonačelnika je rekao da je stanje u budžetu alarmantno i pored planiranih uvećanja prihoda i naglasio da će budžet za sledeću godinu najverovatnije planirati i stranke na vlasti i stranke iz opozicije.  

Ovo je potvrdio i predsednik Skupštine Mile Ilić koji je rekao da se o tome razgovaralo sa šefovima svih odborničkih grupa i da će u kreiranju najvažnijeg finansijskog dokumenta na kraju godine učestavovati predstavnici svih stranaka.

Podsetimo, niška Skupština je danas zasedala dva puta. Prvi put svečano zbog Dana obeležavanja oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu na polučasovnoj sednici, a onda je krenula radna sednica.

Verifikovani su mandati novih odbornika, među kojima je i aktuelni poslanik SNS i predsednik Skupštine na Panteleju Bratimir Vasiljević, usvojen je Pakt za zaustavljanje seksualnog nasilja nad decom, nekoliko planova regulacije, a aktuelna je diskusija o rebalansu budžeta.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • zna se sta je problem, ali i stari i novi cute o tome

    10:40 // 16. 10. 2014.

    http://www.juznevesti.com/Ekonomija/Nova-masovna-zaposljavanja-u-Nisu.sr.html

    Zaposlili su u jednom mahu 400 ljudi!!! 400 bruto plata je 4 mil evra godisnje...To su radili i prethoni. Paraziti!

  • nislija

    14:18 // 15. 10. 2014.

    Kriv je Pinoce! Alo bre, sve vise ljudi u Nisu je gladno!

  • Zoran Djordjevic

    13:12 // 15. 10. 2014.

    Najveci krivac je Perisic,radi sve po direktivi njegovog Vucica samo da bi opstao

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: