Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:35, 10. 5. 2016.

| Ekonomija

Koja su prava kupaca i obaveze trgovaca pri onlajn kupovini

Autor:S. J.Izvor:Južne vesti
E-dukator
Moguće je obezbediti i sertifikat; foto: e-dukator.rs

Da čak i 14 dana nakon što kupite robu preko interneta možete da od kupovine odustanete iz bilo kog razloga i, uz slanje robe prodavcu o svom trošku, dobijete novac za nju nazad jedna je od informacija koje možete saznati na platformi e-dukator.rs.

Prva platforma ovakve vrste u Srbiji pokrenuta je kao deo projekta Evropske unije "Razvoj elektronskog poslovanja", uz podršku ministarstava trgovine i privrede.

Kroz 11 "lekcija" nudi odgovore na neke od najčešćih dilema onlajn kupaca: šta da rade ako kupe neispravan ili nepotpun proizvod, kome da prijave trgovca koji krši zakon, koja su njihova prava, da li je bezbedno ostaviti lične podatke na internetu, kako proveriti internet prodavca i prodavnicu...

Naši kupci se najčešće žale da ne dobiju ono što su naručili ili da im se zloupotrebe podaci. Pošto nije svaki sajt za kupovinu bezbedan, treba se informisati - kaže Nevena Praizović iz Sektora za zaštitu potrošača Ministarstva trgovine.

Da bi bili sigurni jesu li sve savladali, posetioci ove platforme mogu na njoj polagati test i, u slučaju da budu uspešni, dobiju sertifikat e-potrošača koji će im stići na kućnu adresu.

Kako objašnjavaju iz Ministarstva trgovine, prema Zakonu o zaštiti potrošača iz 2014. godine, koji je u velikoj meri usaglašen sa evropskom regulativom, onlajn prodavac ima obavezu "predugovornog informisanja potrošača" tokom kog je dužan da ga obavesti i da ima pravo na "odustanak od ugovora".

To znači da potrošač ima rok od 14 dana da se predomisli i odustane od kupovine i ne mora ni da odgovori zašto. Ako ne želi da je zadrži, može da izjavi odustanak bez negativnih posledica, odnosno samo uz pokrivanje troškova vraćanja robe - kaže Stefan Cvetković, jedan od saradnika na projektu.

Prema njegovom objašnjenju, trgovac je u tom slučaju dužan da kupcu vrati novac u roku od 3 dana. Osim toga, mora da mu, bilo elektronskom poštom ili na kućnu adresu, dostavi i obrazac za odustanak, a dužan je i da mu objasni svu proceduru.

Ono što kupci takođe uglavnom ne znaju, jeste da su prodavci, ako to nije drugačije dogovoreno, dužni da robu isporuče za 30 dana i da "odgovaraju za saobraznost robe" u roku od 2 godine.

Ovo ne treba mešati sa garancijom, ona je dobrovoljni korak trgovca, a odgovaranje za saobraznost robe propisuje Zakon - objašnjava Cvetković.

Važnim smatra i pravo na reklamaciju robe na koju trgovac mora da odgovori za najviše 8 dana, a onda ima dodatnih 15 dana za njeno rešavanje. Ukoliko nešto od navedenog trgovci ne ispoštuju, kupci se mogu žaliti Tržišnoj inspekciji.

Ipak, treba imati u vidu da pri kupovini robe sa internet prodavnica čije je sedište u inostranstvu važe zakoni države u kojoj se prodavnica i nalazi.

Međutim, građani Evropske unije su u internet trgovini ipak zaštićeniji od prevara jer mogu da koriste internet platformu Evropske komisije euractiv.rs preko koje mogu da pokrenu vansudsko poravnanje spora sa internet trgovcem.

Kako kaže Siniša Begović, konsultant na projektu "Razvoj elektronskog poslovanja", za koji je EU izdvojila 2,5 miliona evra, ljudi često izbegavaju onlajn kupovinu zbog neinformisanosti i straha da ne budu prevareni. Istraživanje urađeno u okviru projekta pokazalo je da 91 odsto građana ne zna svoja prava pri onlajn kupovini.

E-dukator

​Južne vesti" će se u narednom periodu baviti temama koje brinu građane Srbije, a tiču se eventualnog ulaska u Evropsku uniju.

Da li će moći i dalje da slobodno putuju po Evropi? Da li će imati pristup EU fondovima? Da li će proivođači morati da menjaju svoju proizvodnju da bi je uskladili sa standardima EU ? Da li će moći da i dalje da peku rakiju?

Sagovornici Južnih vesti o ovim i sličnim temama biće proizvođači sa juga Srbije, studenti, poljoprivrednici, predstavnici institucija…

Javna promocija evropskih vrednosti od ključnog je značaja za stalni napredak Srbije ka EU.

Južne vesti će pokušati da kroz više različitih priča prikažu pozitivne aspekte članstva u EU i koje su prednosti EU donosi "običnim" građanima.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: