Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:21, 21. 4. 2016.

| Ekonomija

Kolektivni ugovor sa Gradom potpisao jedan sindikat

Autor:J. C.Izvor:Južne vesti
sindikati
Prethodni ugovor istekao januara 2015. godine; foto: JV

I dok su posebni kolektivni ugovor za zaposlene u javnim komunalnim preduzećima, na koji se čekalo godinu i po dana, sa Gradom Nišom danas potpisali predstavnici Saveza samostalnih sindikata Srbije, u poslednjem trenutku od toga je odustao sindikat “Nezavisnost”.

Iako su se pojavili u Gradskoj kući, predstavnici “Nezavisnosti” napustili su je pred samo potpisivanje bez ikakvog obrazloženja medijima.

Prema rečima gradonačelnika Niša Zorana Perišića, članovi ovog sindikata imali su zamerke na koeficijente, ali se on nada će se uskoro sa njima usaglasiti sve nesuglasice i nesporazume.

Bili su uključeni kroz ceo tok procesa i za mene je iznenađenje što su odustali od potpisivanja. Njihove zamerke se tiču koeficijenata, za koje smatram da su potpuno u skladu sa zakonom i da drugačije i ne može - rekao je Perišić.

Predsednik Gradskog odbora Samostalnog sindikata Srbije u komunalnoj i stambenoj delatnosti Grozdan Mitić kaže da je puno dobrih stvari postignuto ovim ugovorom.

Zadovoljan sam i potpuno sam iznenađen što kolege iz “Nezavisnosti” nisu želele da prisustvuju potpisivanju ugovora, jer su sve vreme učestvovali u izradi ugovora i sve tekstove koje smo usklađivali sa radnom grupom su dobijali i davali svoje sugestije - kazao je Mitić.

U Samostalnom sindikatu kažu da ovaj kolektivni ugovor predviđa da predstavnici radnika aktivno učestvuju u procesu racionalizacije, odnosno utvrđivanju viška zaposlenih.

Po pitanju racionalizacije koja će nastupiti u jednom dobrom delu smo zaštitili radnike koji rade preko 25 godina u komunalnoj delatnosti. Oni će biti posebno ocenjivani ako se na jednom radnom mestu pojavi višak zaposlenih - objasnio je Mitić.

Kaže da je postignut i dogovor oko raspona između najniže i maksimalne zarade, kao i način određivanja otpremnine. Usklađeni su dogovori i oko, kako kaže, godišnjih odmora i plaćenih odsustva.

Mitić napominje da će ovim ugovorom biti zaštićeni radnici i onih firmi u komunalnoj delatnosti koje nisu postigle dogovor oko posebnog kolektivnog ugovora. Inače, u komunalnom i stambenom sektoru u Nišu radi oko 3.600 radnika.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • SOCIOLOG JOVAN

    18:12 // 21. 4. 2016.

    Zašto potpisivanje Posebnog kolektivnog ugovora sa poslodavcem, koga narod smenjuje u nedelju ?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: