Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:37, 4. 2. 2021.

| Ekonomija

Komisija utvrdila da je "Niš-ekspres" zloupotrebio položaj i naplaćivao različite cene za istu uslugu

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
autobuska stanica
Različito naplaćivali izlazak na peron, kažnjeni sa više od 37 miliona dinara; foto: V. Keser

I zvanično je utvrđeno da je Niš-ekspres zloupotrebio dominantan položaj na Autobuskoj stanici u Nišu, jer je primenio nepravične uslove poslovanja, rešenje je Komisije za zaštitu konkurencije. Ovo preduzeće je nekoliko godina naplaćivalo različite cene za istu staničnu uslugu i peronske karte putnicima, a kažnjeni su sa više od 37 miliona dinara.

Još krajem 2017. godine je Komisija za zaštitu konkurencija pokrenula postupak protiv Niš-ekspresa, jer su različito naplaćivali peronske karte putnicima, pa su proveravali da li time zloupotrebljavaju svoj monopolski položaj.

Utvrdili su krajem decembra prošle godine, kako piše u odluci, da Niš-ekspres jeste zloupotrebio dominantan položaj koji ima na Autobuskoj stanici u Nišu.

Od aprila 2015. do novembra 2018. godine naplaćivali su različito istu staničnu uslugu u vezi sa voznom kartom, a sve u zavisnosti od kilometraže, od 15 do 100 dinara.

Naplaćivao je različite cene licima koja su platila staničnu uslugu u vezi sa voznom kartom i kupcima peronske karte tako što je kupcima peronske karte istu naplaćivao: – u periodu od 18. aprila 2015. godine do 13. jula 2016. godine u iznosu od 100 RSD sa PDV-om, – u periodu od 14. jula 2016. godine do 18. februara 2018. godine u iznosu od 160 RSD sa PDV-om za lica koja putuju sa prevoznicima koji Niš-ekspresu nisu dostavili cenovnike, i u iznosu od 300 RSD sa PDV-om za ostala lica, – u periodu od 19. februara 2018. godine do 20. novembra 2018. godine u iznosu od 160 RSD sa PDV-om - navodi se u rešenju Komisije.

Posledica je diskriminacija putnika koji su plaćali različite cene za izlazak na peron.

Kao meru zaštite konkurencije odredili su Niš-ekspresu da na račun budžeta Srbije plati 37.593.636 dinara.

Takođe su u obavezi da svim korisnicima omoguće usluge izlaska na peron bez diskriminacije.

Nalaže se učesniku na tržištu iz stava I. dispozitiva ovog rešenja da u periodu od 2 (dve) godine od dana dostavljanja ovog rešenja svakih šest meseci, počev od dana dostavljanja ovog rešenja, Komisiji za zaštitu konkurencije dostavlja cenovnik usluga na autobuskoj stanici na teritoriji grada Niša, kao dokaz o izvršenju naloga iz stava VII. ovog rešenja - dodaju u rešenju.

Zaključuju i da je Niš-ekspresu ubuduće zabranjeno svako postupanje kojim bi mogla da se spreči, ograniči ili naruši konkurencija zloupotrebom dominantnog položaja, kao što su to činili prethodnih godina.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Milutin

    22:33 // 5. 2. 2021.

    Ma malo su ih kaznili !!!

  • Suncica Petrovic

    20:32 // 5. 2. 2021.

    Takodje su djacima prosle godine uzeli pare za mart mesec naplatili celu mesecnu kartu (Blace-Kursumlija)u iznosu od 6820 a deca su isla 12dana u skoli,a povracaj nisu dobili

  • Sve je tako

    19:05 // 5. 2. 2021.

    Nis exspres je jedini prevoznik koji ima pravo da vozi sve relacije u Toplickom okrugu. Karte mesecne za djake srednjih skola koji idu u Niskim skolama i putuju na relaciji Nis-Zitoradje i drugih okolnih sela je je 7 i nesto HILJADA sto je stvarno preskupo. I nikome drugome vec decenijama u nazad ne dozvoljavaju da izadje na tenderu. Sto znaci uzmi i poslednji dinar od seljaka.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: