Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:41, 25. 11. 2022.

| Ekonomija

Komunalije u Vranju poskupljuju za 15%

Autor:M. D.Izvor:Južne vesti
đubre
Skuplje iznošenje smeća, ali i zakup tezgi, sahrane i sve ostale komunalne usluge; ilustracija; foto: Lj. F.

Odnošenje smeća, održavanje javne higijene, zakup tezgi, sahrane, odžadžarske i ostale komunalne usluge Vranjanci će plaćati 15% skuplje nego do sada, ukoliko odbornici na narednim sednicama Skupštine odobre odluku Gradskog veća.

Zahtev za povećanje cena komunalnih usluga JKP Komrad uputilo je Gradu 4. novembra, a većnici ga prihvatili na današnjoj sednici.

Nova cena će, za domaćinstva, umesto dosadašnjih 7.70 dinara po metru kvadratnom biti 8,86 dinara - saopšteno je na gradskom sajtu.

Ipak, postoji mogućnost da poskupljenja budu pošteđeni korisnici novčane socijalne pomoći, jer je, prema rečima većnice Danijele Milosavljević, gradonačelnik Slobodan Milenković Komradu uputio predlog da oni plaćaju umanjen iznos komunalnih usluga.


“Komradu” potrebno više novca za plate zaposlenih i dobavljače

U zahtevu koji je Komrad uputio Gradu stoji da je preduzeće u prethodnom periodu imalo značajno povećanje troškova koji su nastali zbog obavljanja poslova sakupljanja i deponovanja komunalnog otpada, održavanja javne higijene, upravljanja pijacama, upravljanje grobljima i čišćenje dimnjaka.

Navode da su poslednje povećanje cena od 10% imali januara ove godine, a da je inflacija za prethodnih 9 meseci u Srbiji iznosila 14% i da je evidentiran rast svih cena energenata, kao i cena rezervnih delova, građevinskog materijala, zaštitne i HTZ opreme, u proseku od 20% do 40% što uzrokuje veće troškove poslovanja.

Zbog svega navedenog smatramo opravdanim zahtev za povećanjem cena naših usluga za 15% kako bismo nadalje bili u mogućnosti da redovno izmirujemo svoje obaveze prema dobavljačima, vršimo redovu isplatu zarada, kao i ostalih obaveza - piše u obrazloženju Komrada.

Nakon povećanja, domaćinstva će za iznošenje smeća umesto 7,70 dinara bez PDV-a po metru kvadratnom, plaćati 8,86, a umesto 0,35 dinara po kvadratu za dvorište - 0,40 dinara.

Umesto dosadašnjih 535,70 dinara, računi za seoska domaćinstva koja imaju jedinstvenu cenu odnošenja smeća, iznosiće 615,90 dinara bez PDV-a.

Po predlogu za povećanje, iznošenje smeća za pravna lica će koštati 14 dinara po metru kvadratnom, umesto dosadašnjih 12,10 dinara.

Inače, JKP Komrad Vranje pruža usluge iznošenja i deponovanja smeća na teritoriji Vranja i Vranjske Banje za 18.260 domaćinstava i 1.568 pravnih lica.

Škole, koje imaju subvencionisanu cenu od 3,68 dinara po metru kvadratnom, po novoj ceni će plaćati 4,23 dinara.

Pored ovih JKP “Komrad” pruža i pogrebne usluge i usluge održavanja grobalja. Cene ovih usluga takođe je neophodno povećati za 15% jer u prethodnom periodu ni one nisu menjane, a troškovi koji su vezani za poslovanje ove jedinice su povećani zbog povećanja cena građevinskog materijala, cene rada, pogrebne i HTZ opreme. Nova cena sahrane uvećana za 15% iznosila bi 10.925 dinara bez PDV-a - navode iz Komrada.

Osim toga, piše u zahtevu, poskupeće i cene pijačnih usluga i zakupa tezgi, osim na pijaci u naselju Ogledna stanica, gde su poljoprivrednici do sada prodavali bez pijačnih troškova.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: