Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:11, 24. 1. 2023.

| Ekonomija

Komunalno preduzeće iz Bele Palanke sve bliže stečaju, radnici najavljuju žalbu

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
komnis
Radnici najavili žalbu; foto: Lj. F.

Nakon dva neuspela i odložena ročišta, većinom glasova poverioca u obe klase Privredni sud u Nišu je u ponedeljak, 23. januara, usvojio Unapred pripremljeni plan reorganizacije (UPPR) belopalanačkog komunalnog preduzeća Komnis i tako "poslao" to preduzeće u stečaj. Radnici koji su glasali protiv usvajanja tog plana najavljuju žalbu Apelacionom privrednom sudu.

Pre održavanja ročišta stiglo je rešenje da je prethodni stečajni upravnik, umesto Raice Milićevića, postala Agencija za licenciranje stečajnih upravnika koja će postaviti svog poverenika, a iako su bili najavljeni novi prigovori, zbog kojih su se ročišta dva puta odlagala, sada nije bilo nijednog.

Deo radnika glasao je protiv, ali je ipak ostvarena većina procenta u obe klase - 69,34% u klasi A gde su zaposleni i 52,19% u klasi B gde su ostali poverioci, većinom firme i drugi pojedinci kojima se duguje.

Zanimljivo je da je u toj klasi ostvarena većina iako se sa UPPR-om nisu saglasili u Elektroprivredi Srbije koja je najveći poverilac, ali je pre svega glasovima niškog Naissusa i Mediane ostvarena tesna većina.

Međutim, rešenje o usvajanju tog dokumenta koje je potpisala sudija Ksenija Sokolović nije pravosnažno, a radnici koji su glasali protiv da firma u koju godinama rade ode u stečaj kroz UPPR najavljuju žalbu drugostepenom organu, u ovom slučaju Apelacionom privrednom sudu u Beogradu.

Nemamo zapisnik i dalje, ali svakako ćemo se žaliti. Ima proceduralnih grešaka, rokovi nisu ispoštovani i već su bili prošli. Nije odgovoreno ni na jednu od naših primedbi. Mislimo da to neće proći na Apelaciji - kaže jedan od radnika.

Podsetimo, zbog mnogih problema rukovodstvo Komnisa je predložilo stečaj preduzeća kroz Unapred pripremljen plan reorganizacije, sve zbog brojnih finansijskih problema, čestih blokada računa, nelikvidnosti, velikih dugovanja i nesposobnosti plaćanja.

Dva ročišta u Privrednom sudu u Nišu su bila odložena, a da je UPPR napisan uz niz nezakonitosti, uz obmanu i prevaru poverioca, smatra deo zaposlenih tog preduzeća.

Više o tome šta UPPR donosi - milionska dugovanja, dogovor sa poveriocima o otplati dugova na rate, otpuštanje radnika, novčanu pomoć lokalne samouprave, povećanje cena i brojne troškove privatnim firmama koje su radili na tom dokumentu i koji će kontrolisati njegovu primenu, pročitajte ovde.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Nislija

    00:33 // 25. 1. 2023.

    Nista ne razumem ovde sta pise

    • Zanovetalo

      10:04 // 25. 1. 2023.

      Ko ne razume nek pita komunalce i birokrate iz Prokuplja.Oni ce im pomoci da rese problem dovodjenjem fie iz Beograda i resen problem

  • Slavica M.

    22:16 // 24. 1. 2023.

    Krenuce svuda po Srbiji ovako. Sledeci je Nis, tu su JKP Gorica i JKP Mediana. Brod tone kao titanik, sindikati podrzavaju politicke stranke, a ne radnike i ovo je rezultat toga!

  • Banica

    17:30 // 24. 1. 2023.

    Sve u dosluhu sa sudom da se gurnu u stecaj.Da nameste nekom poso.Vec se zna.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: