Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:20, 4. 1. 2020.

| Ekonomija

Konačno počinje proširenje aerodromske zgrade, bira se projektant

Autor:M. Z.Izvor:Južne vesti
Aerodrom
Sledi proširenje; Foto: J. A.

Dugo očekivano i najavljivano proširenje aerodromske zgrade "Konstantina Velikog" u Nišu počelo je, ali ne radovima, već raspisivanjem tendera za projektanta. Rok za ponude je 30. januar, a izabrani treba da isprojektuje novih 5.000 kvadratnih metara i VIP salon za putnike.

Zgrada se proširuje zbog, kako kažu, povećanog broja putnika, a Aerodromi Srbije raspisali su javnu nabavku za izradu tehničke dokumentacije dogradnje i adaptacije terminalne zgrade.

Kako piše u dokumentaciji, isprojektovana proširena aerodromska zgrada treba da ima mogućnost da opsluži najviše 604 putnika u dolasku i u odlasku, što odgovara kapacitetu 4 aviona kodnog slota C (Boing 737-800).

Potrebno je projektom predvideti povećanje kapaciteta u svim segmentima protoka putnika (esplanada, ulazi u hol, hol, “check in“ šalteri, prostor predviđen za pristupnu kontrolu, prostor predviđen za pregled obezbeđivanja putnika i prtljaga, carinska kontrola, pasoška kontrola, odlazne i dolazne čekaonice, izlazi za ukrcavanje odnosno gate-ovi, prostor za podizanje prtljaga, prostor sortirnice, avio mostovi...) - piše u dokumentaciji.

Niški prošireni aerodrom ponudiće putnicima i nove sadrržaje koji bi trebalo da povećaju nivo usluga putnika i korisnika terminala, kao što su prostori za komercijalne sadržaje, VIP salon i ambulanta.

Površina predviđena za dogradnju postojećeg objekta iznosi ukupno oko 5.000 m2. Površina postojećeg objekta koji treba da pretrpi adaptaciju iznosi ukupno: u prizemlju 1.336 m2, spratu u delu uprave 785 m2 i restorana od 384 m2. Proširuje se sa istočne strane.

Rok za podnošenje ponude je 30. januar 2020.

Inače, pretprošle godine najavljena je i izgradnja tornja, ali na to obećanje se još čeka, dok je krajem 2019. potpisan ugovor za gradnju novog tornja na beogradskom aerodromu.


Broj putnika veći za 20%

Zvanična statistika Aerodorma "Konstantin Veliki" pokazuje da je u 2019. godini opsluženo oko 422.000 putnika, a to je 20% više nego u 2018. godini kada ih je bilo oko 352.000, po podacima niške vazdušne luke.

To i ne treba da čudi jer je tokom godine Niš dobio 12 novih linija Air Serbia, a brojke pokazuju i veći broj aviona tokom prošle godine - 1.967 prema 1.417 koliko ih je bilo u 2018. godini.

Prevezeno je i nešto više robe iz niške vazduđne luke. 2019. godine ukupno 1.180 tona sa 45 aviona, a 2018. 6888 tona sa 34 kargo aviona.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • gari

    06:38 // 6. 1. 2020.

    "Za najviše dve, dve i po godine"... Jel pada nekom na pamet, da recimo "proširi" aerodrm, podigne kapacitet i opsluži 10 aviona u isto vreme? Ili će opet, posle par godina da budu gužve kao i sada??? Sve 10% SNS "stručnjaco"...

  • Losmi

    18:05 // 5. 1. 2020.

    Zasto bi se pucale pare na tender, KAD mi u Nisu imamo Gradjevinsko Arhitektonski fakultet koji to moze da uradi besplatno? Ahhh da 10% provizije da se strpa u partiski dzep.

    • dipl.građ.inž.

      20:40 // 6. 1. 2020.

      Odakle ti uopšte ideja da GAF ili Institut GAF-a treba da radi neki projekat besplatno?Jel ti radiš nekom nešto besplatno? Nonsens.

  • S.Nikolić

    16:33 // 5. 1. 2020.

    Imao proliku da u prilogu RTS-a vidim derektora niskog aerodrUma!
    Dve recenice da ne zna da sastavi, verovatno dobio poziciju direktora na isnivu učinka oko lepenja plakata vođi!
    A usput onako SNS matematika jeda su hiljadu ipo tona više nego SEST HILJADA I OSAMSTO TONA !

    • Ljubezni Haralampije

      04:43 // 6. 1. 2020.

      Ako misliš na Mihajla Zdravkovića, pošto niški aerodrom više nema direktora, već je to direktor Aerodroma Srbije (INI, KVO i ostali mali aerodromi koji treba da uđu u komercijalnu upotrebu), on je prilično pismen i elokventan, bez obzira na koketiranje sa SNS-om (ranije član G17). Pre bih rekao da je Vladica Đurđanović, bivši direktor niškog aerodroma prilično, ne nepismen, već neusmen).

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: