Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:06, 20. 10. 2022.

| Ekonomija

Konačno raspisan tender za izgradnju železničke obilaznice oko Niša

Autor:J. StojanovićIzvor:Južne vesti
pruga
Tender raspisan, radovi sledeće godine; ilustracija; foto: JV

Prvi korak ka istorijskom projektu izgradnje pružne obilaznice oko Niša konačno je napravljen - Delegacija Evropske Unije u Srbiji raspisala je tender za izgradnju 22 km pruge, kojom će vozovi moći da idu čak 160 na sat, a rok za izvođače da se jave je 24. novembar. Navode da je rok za te radove 2 godine, a prema ranijim najavama ministra Tomislava Momirovića, trebalo bi da počnu marta sledeće godine.

U okviru rekonstrukcije i modernizacije železničke pruge Niš - Dimitrovgrad dugo je najavljivana i izgradnja obilaznice oko Niša, za šta je konačno raspisan tender za izbor izvođača.

Delegacija EU u Srbiji tenderom traži firme koje će izgraditi novu prugu dugu 22,4 km, kao i arhitektonske objekte u tri železničke stanice, 4 mosta ukupne dužine oko 140 metara, 11 podvožnjaka od oko 280 metara, kao i 3 nadvožnjaka od skoro 370 metara.

Predmet ovog ugovora je izrada svih potrebnih projekata (odnosno Projekta za izgradnju (PZI) i Projekta izgrađenosti (PIO) radova na osnovu raspoloživog Projekta za građevinsku dozvolu (PGD)) u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji Republike Srbije i izgradnju nove, dužine 22,4 km jednokolosečne elektrifikovane železničke obilaznice oko Niša za brzine 160km/h - piše u tenderu.

Takođe će biti potrebno izgraditi i potporne zidove, ogradu za zaštitu od buke, a radovi podrazumevaju i rekonstrukciju deonice Crveni krst - Pantelej, izmeštanje lokalnih puteva i državnog puta Niška Banja - Prosek.

U tenderu nije navedena vrednost svih radova, koje će finansirati Evropska investiciona banka (EIB), a kako je ranije rekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić obilaznica će koštati više od 150 miliona evra.

Podsetimo, poslednje obećanje o istorijskom projektu za Niš, izgradnju obilaznice i samim tim izmeštanje pruge iz centra grada, dao je ministar građevinarstva Tomislav Momirović - da će nakon svih probijenih rokova radovi početi marta 2023. godine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragan

    14:14 // 25. 10. 2022.

    Mi iz Panteleja ćemo to da blokiramo.Pa grad se sada širi ka Viniku i koja je logika tu da stave prugu? Opet će za manje od 30 godina da je premeštaju

  • radivoje milenković

    12:46 // 22. 10. 2022.

    je pokušaj da se metropola kopira po svaku cenu. Uostalom, donji postroj pruga je uradjen letos u celoj dužini, da bi vozovi išli i po 200 km/h. A što se kopiranja tiče, dovoljna nam im tkz fontana,svetleći most, seča jelki, poprava pokretnih i njihovo svečano puštanju u rad, stepenica opravka,rušenje cvetne pijace... Ako je to uradila metropola, zar mi sa nast.geografije, defektolom, da ne

  • radivoje milenković

    12:31 // 22. 10. 2022.

    Pruga nije bila izmešetna ni u periodu ekonomske procvati Grada kada je Grad bio zaista opsednut nailascima vozova, a čiji je naizalazak bio obeležen električnim uredjajima. I sada ,odjednom, "stvorili su se uslovi" da se Grad oslobodi pruga koje koristi samo nekoliko tranzitnih i samo dva putnička voza. To se regiliše eletronskim uredjajima-čekanje je minimalno. Ovaj pokušaj izmeštaja,

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: