Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:01, 20. 3. 2019.

| Ekonomija

Konačno usvojene već primenjene cene grejanja u Nišu

Autor:V. M. Izvor:Južne vesti
radijator
Gradska vlast mesecima izbegava da govori na temu cena grejanja, foto: arhiva JV

Manje od mesec dana ostalo je do kraja grejne sezone u Nišu, a tek sada su potvrđene cene po kojima će građani plaćati to što su im radijatori bili topli prethodna četiri meseca. Gradsko veće dalo je saglasnost na sve preporuke o cenama grejanja iz Toplane, koje su tri puta menjane od početka sezone.

Neposredno pred jučerašnju Skupštinu Grada zasedali su većnici, koji su usvojili preporuke Nadzornog odbora Toplane da u novembru isporučenu energiju građani plaćaju 6,04 dinara po kilovatu, 5,96 dinara u decembru i 5,83 dinara u januaru. Toplana Varijabilni deo računa menjan tri puta od početka sezone, kada je utvrđena nulta cena; Foto: JV/V. Milić

Ove promene u obračunu obrazlagane su promenama cena energenata i odnose se samo na varijabilni deo računa, dok je fiksni koji podrazumeva troškove Toplane, ostao isti kao na početku sezone - 21,18 dinara po kvadratu.

Inače, građanima je naplaćivano grejanje po ovim cenama odmah nakon usvajanja na Nadzornom odboru Toplane. Međutim, Gradsko veće je, iz zasad nepoznatih razloga, usvojilo sve odluke odjednom, i to četiri meseca nakon što je prva korekcija cena donesena na sednici Nadzornog odbora Toplane. Tako su građani saznali da je grejanje poskupelo za od oko 10 % saznali tek kada su dobili račune. I o ostalim promenama u ceni grejanja, takođe su saznavali tek po dobijanju računa.

Podsetimo, u Gradskoj kući mesecima je grejanje nepoželjna tema. Pomoćnik gradonačelnika Miloš Milošević, koji je zadužen za oblast energetike, a i sam je bio zaposlen u Toplani, nikada nije odgovorio na pitanja vezana za cenu grejanja.

Inače, ni na sednici Gradskog veća na kojoj je posle mnogo meseci na dnevnom redu bila cena grejanja, nije bilo novinara. Iz Gradske kuće su, međutim, kazali da su najavili sednicu na gradskom sajtu veče pre njenog održavanja.

Da su razgovori o Toplani nepoželjni u niškoj javnosti, smatraju i iz Udruženog pokreta slobodnih stanara, između ostalog i zbog toga što je Regionalni centar za obrazovanje otkazao salu u koju su rezervisali za održavanje tribine o nezakonitostima u radu ovog preduzeća.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • miki

    07:35 // 21. 3. 2019.

    kalkulacija cena koja ide preko 70% za nekoliko meseci
    koliko prihoda imaju godisnje

  • Dragan

    17:55 // 20. 3. 2019.

    Umesto da subvencionišu priključenje novih korisnika i da njihovim povećanjem smanjuju cene oni znaju da postojeće korisnike sve više globe...

  • Mara

    13:36 // 20. 3. 2019.

    Po računima ne bih rekla

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: