Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:00, 24. 9. 2020.

| Ekonomija

Konferencija "Move.Link.Engage" - biznis i civilni sektor zajednički za rešavanje nezaposlenosti mladih

Autor:M. J.Izvor:Južne vesti
Ivan Topalović konferencija
Konferencijom moderirao Ivan Topalović; foto: BOŠ

Saradnjom između biznis i civilnog sektora mogu se rešiti ključni izazovi sa kojima se susreću zemlje Zapadnog Balkana: nezaposlenost mladih, nedostatak preduzetničkih inicijativa i razvoj socijalnog preduzetništva, zaključak je sesije poslednjeg dana konferencije Move.Link.Engage, održane preko Zoom-a, a u organizaciji Beogradske otvorene škole.

Podaci Svetske banke sa početka godine ukazuju na rekordno nisku nezaposlesnost na Zapadnom Balkanu, ali pandemija i kriza uticaće na zaposlenost, posebno kod najranjivih grupa, poput mladih. Tako se na konferenciji govorilo o tome kako minimizirati posledice krize, koji su odgovori civilnog društva u regionu, mogu li programi poput "Garancija za mlade" uticati na rešavanje ključnih problema po pitanju zapošljavanja.

Govorili su projektni menadžer za zapošljavanje i socijalna pitanja Regionalnog saveta za saradnju Nand Šanija, direktor programa u Regionalnoj kancelariji za saradnju mladih Jan Zlatan Kulenović, projektna menadžerka organizacije SOS Pulse Maja Marković i programska menadžerka asocijacije Beyond Barriers Irena Topali.

Marković je naročito istakla neophodnost zakonodavnog regulisanja oblasti socijalnog preduzetništva. Iako su razmene trenutno onemogućene, Kulenović je rekao kako je ovo prilika za razvijanje novih mogućnosti za mlade kako bi razvili veštine neophodne za izmenjeno tržište rada. Međutim, Topalli je dodala da je potrebno raditi i sa mladima koji nemaju pristup internetu i drugim resursima u vezi sa digitalnim razvojem. U tom smislu, civilni sektor je medijator između donosioca odluka i mladih - navode u BOŠ-u.

U okviru inicijative WeB4YES tokom poslednje tri godine objavljeno je više predloga na temu zapošljivosti mladih, osnovani su nacionalni formi, a razvijena je i istoimena platforma preko koje se mladi mogu upoznati sa mogućnostima za razmenu.

Na poslednjem panelu tema je bila energetska tranzicija, a više detalja o konferenciji pogledajte ovde.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: